Húsvéthéfői programok

Húsvéthétfőn valószínűleg több a bátor szabadban programozó, így a Skanzen mellett a Vasúttörténeti Park is várja a tojást kergetőket. Ma azok is erősek lehetnek, akik nem vállalják a szabadtéri szellőzést, hiszen nekik a Sátántangóval kell megbírkózniuk, nemes küzdelem! A kevésbé edzettek Fábián Bálinttal találkozhatnak, míg a táncos lábúakat várják a zenei rendezvények.

Tojásírástól a húsvéti locsolásig - Húsvét a Skanzenben

Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen), április 9-10.

Ismét színes programkavalkáddal várja a látogatókat húsvétvasárnap és -hétfőn a Skanzen. Tavaszváró mulatsággal, hímes tojással, hétfőn vödrös locsolkodással kelnek életre a régi falusi ünnepek. A Skanzen portáin a keresztény kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományok és a húsvéti népszokások egyaránt megjelennek, hiszen az egyházi ünnep mellett a tavaszvárásnak, tavaszi megújulásnak is az ideje a húsvétot megelőző időszak.

Húsvéthétfő a Vasúttörténeti Parkban

Magyar Vasúttörténeti Park, április 10., 10:00

Idén is egy nagyszabású húsvéti családi programmal nyitják meg a 2023 évi szezont! Április 10-én, húsvéthétfőn a már hagyományként megszervezett esemény a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is számos színes programmal várja a családokat. Egész napos családi programok 10 órától 18 óráig. 

Sátántangó

A Krasznahorkai László könyve alapján készült film főhősei mindenfajta hasznos termelésből kikapcsolt mezőgazdasági géptelepen élnek. Számukra már megszűnt minden érték, amihez képest életük értelmét meghatározhatnák; minden feloldódott az időben, az évszakok periodikus változásában, lassan már ők maguk is az enyészet részeivé válnak. A mindent megsemmisítő elhagyatottság érzését csak egyetlenegy vágy töri meg, az egyre erősebben jelentkező menekülés vágya. Mindannyian kicsinyes terveket szőnek, természetesen egymás kárára, abban az illúzióban ringatják magukat, hogy egymás kirablásával, becsapásával saját jövőjük megoldódik. Végzetes önbizalomhiányuk jele az, hogy még ezekben az aljas tervekben is meginognak, igazából képtelenek végrehajtani azokat. Valójában mindannyian egy Messiásra várnak, arra, aki kivezeti őket ezekből a nyomorult hétköznapokból, megmenti őket ebből a mindent elnyelő esőzuhatagból és sártömegből, arra, aki feloldozza őket eddigi bűneik alól.

Lil Tjay

Papp László Budapest Sportaréna, április 10., 19:00

2023-ban a Budapest Arénában tér vissza Magyarországra Lil Tjay, az Akvárium Klub szervezésében.  Mielőtt Lil Tjay - egy 21 éves New York-i születésű srác - világhírű lett, akinek a streamjei több millióra rúgnak, csak egy egyszerű srác volt Bronxból. Jobban megismerve már azelőtt túlélte a túlélhetetlent, mielőtt annyi idős lett volna, hogy egyáltalán autót vezethessen. Bandákkal teli, pozitívumokban elég csekély szegény New York-i negyedben nevelkedett, s végül egy évet még börtönben is ült. Szabadulása után elhatározta, hogy követi az álmait és a zenére fókuszál. A stúdiózás lett a megmentője.

Joe Satriani - Earth Tour 2023

Barba Negra, április 10., 19:00

A világhírű gitár virtuóz nehéz döntést hozva újra elhalasztja 2022-re tervezett turnéját és újratervezi 2023-ra. Az új budapesti dátum 2023. április 10., helyszíne változatlanul a Barba Negra.

Fábián Bálint találkozása Istennel (1980)

Kino Cafe, április 10., 19:30

1918. Fábián Bálint az olasz fronton embert öl, fiai itthon a Krasznába fojtják anyjuk szeretőjét, aki ezután megzavarodik. Hazatérte után Fábián a báró parádés kocsisa lesz. A Tanácsköztársaság idején a báróékat, a megtorlás idején a volt vöröskatonákat védi. Nemigen érti, miért éri őt és a magyarokat ennyi sok szenvedés. Isten talán segítene, ha beszélni lehetne vele.

A duó repertoárjában a saját szerzeményeken kívül, jazz standardek és coverek szólalnak meg, egészen a ’20- as évektől napjaink ismert dalainak feldolgozásaiban. Műsorukban egyaránt felfedezhetőek saját kompozíciók, elegáns jazz-örökzöldek vagy éppen latin dallamok, melyeket Lilienn gyönyörű és izgalmas énekhangja, Tibor briliáns zongorajátékával párosulva új köntösbe öltöztet.