Kingsman - A titkos szolgálat

Kémfilm. Alapvetően két nagy csoportra osztható ezen filmek sora. Az akcióorientált (Bond, Bourne, stb.) és a történetorientált (Le Carré, A keselyű három napja, stb.). Természetesen egyik sem tisztán ilyen, és a megfelelő mix az igazán jó film, de ez már ízlés kérdése. Ez a mostani viszont egy picit kilóg ebből az önkényes koordinátarendszerből.

Gary "Töki" Unwin (Taron Egerton) tipikus alsóosztálybeli angol kamasz. Tehetséges, de nem elég kitartó, ügyes, de mégsem viszi sokra. Ám egyik nap felkeresi Harry Hart (Colin Firth), az kifinomult úriember, aki más, mint elsőre gondolnánk. A bemutatkozás elég ütősre sikerül (akciójelent pipa). Kiderül, hogy Töki apja a tanítványa volt és most ez a sors vár rá is. Nagy lehetőség, kár lenne kihagyni. Naná, hogy valami gigatitkos kémbizniszről van szó, ahol stílus legalább olyan fontos, mint a harci tudás (vagy fontosabb) vagy a techkütyük. Mert azok nélkül nem kémfilm a kémfilm. És természetesen nem hiányozhat a kellően körmönfont és karizmatikus főgonosz sem. Valentine (Samuel L. Jackson) korunk gonosza, az internetmilliárdos, akinek terve van, szemüveges és még pösze is. Ám célja nem a világuralom. Valami sokkal durvább, nagyobb szabású és egyben logikusabb tervet eszelt ki. Persze csak Tökiék brigádja képes ezt megakadályozni. Ennél több már spoiler lenne.

Természetesen megkapjuk a kötelező kémfilmes toposzokat, úgy mint titkos bázis, testi hibás gyilkos, árulás, nagy leszámolás, stb. De ezek is egyedi ízt kapnak Matthew Vaughn (Kick- Ass, X-men: First Class) filmjében. A képregényből készített film úgy parodizálja kém- (elsősorban Bond) filmeket, hogy nem lép ki a zsánerből. Nem fél kicsit odaszúrni a nagy elődöknek, néha szó szerint említve őket. Az akciók ennek következtében inkább látványosak, mint realisták, ellenben nagyon stílusosak. Az angol humor már igazán csak ráadás,
desszert, egy magában is remek vacsora végén.

Mert ez a film jó. Hangulatos, vicces, pörgős. Néhol cinikus és kegyetlen, de nem vált noirba, mint ahogy mostanában sok film. Nincs rá szüksége. Hamisítatlan feelgood mozi. Kiváló zenével és látvánnyal, of course.

Ajánlom a spionfilmek rajongóinak, aki a sok J.B. monogrammú hősön kívül másra is kíváncsiak. És természetesen akciófilmként is megállja a helyét, sőt!

Szerintem 80%