Mel Gibson is tanúskodhat a nemi erőszakkal vádolt Harvey Weinstein ellen

A kegyvesztett producert védő ügyvéd Gibson antiszemitizmusára való hivatkozással próbálja megakadályozni a dolgot.

Mel Gibsont is beidézhetik tanúnak arra a Los Angeles-i tárgyalásra, amelynek során a volt producer, Harvey Weinstein nemierőszak-ügyét tárgyalják. Az ügyészek azért akarják behívni a színészt, hogy támassza alá Jane Doe 3 (a harmadik névtelen nő) állításait, miszerint 2010-ben

Weinstein szexuálisan zaklatta, amikor igénybe vette a masszázsszolgáltatását a szállodai szobájában.

A helyettes kerületi ügyész, Marlene Martinez szerint a nő később elmesélte a dolgot Mel Gibsonnak, akinek a vallomása segítene alátámasztani Jane Doe 3 állítását.

Mel Gibson. Forrás: Michael Tran / FilmMagic / Getty Images


Lisa B. Lench engedélyt adott rá, hogy beidézzék a színészt, viszont azt is megengedte a védelemnek, hogy rákérdezzenek, haragszik-e Gibson Weinsteinre. Azt viszont megtagadta, hogy szóba hozzák az elmúlt években tett rasszista és antiszemita kijelentéseit.

A szexragadozó producert védő ügyvéd ugyanis azzal érvelt, hogy

Gibson A passió című film bemutatója óta haragszik Weinsteinre,

mivel széles körben úgy gondolták, hogy a film antiszemita hangot üt meg. Weinstein pedig később kiadott egy könyvet Perspectives on the Passion of the Christ címmel, melyben ebből a szempontból is kritizálja a filmet. „Ez viszályt szított Mr. Gibson és Mr. Weinstein között” – érvelt Mark Werksman, Weinstein ügyvédje, és hozzátette: Gibson

„most azzal próbálja helyrehozni a renoméját, hogy a #MeToo mozgalom bajnoka lesz”.

Az ügyvédek szerint Gibson azt mondta a nyomozóknak, hogy

Jane Doe 3-n a poszttraumás stressz szindróma tüneteit vette észre,

amikor kimondta a „Harvey”  nevet egy masszázs során, amikor egy közte és Weinstein között kötendő üzleti megállapodásról mesélt neki. A nő sírni kezdett, és ebből „arra következtettek, hogy Weinstein szexuálisan bántalmazta” – mondta Werksman.

Harvey Weinstein. Forrás: Alberto E. Rodriguez / Getty Images


Weinstein ügyvédje szerint nem lehet szó nélkül elmenni Gibson antiszemita megnyilvánulási mellett, hiszen szerinte mindez arra utal, hogy a sztár

„fehér felsőbbrendű értékeket vall, és aki így gondolkozik, annak nem lehet gond, hogy hazudjon egy zsidó vádlottal kapcsolatban”.

Végül a bíró úgy döntött, nem engedélyezi, hogy Werksman belemenjen Gibson általános viselkedésébe, pusztán annyit kérdezhet tőle, van-e személyes konfliktus közte és Weinstein között.

Weinsteint ezúttal öt nő ellen elkövetett 11 rendbeli szexuális zaklatással vádolják, amiket 2004 és 2013 között követett el. A volt producer egyébként jelenleg 23 éves börtönbüntetését tölti, miután 2020-ban egy New York-i bíróság elítélte nemi erőszakért és szexuális zaklatásért.

 

(via Variety)


Nyitókép forrása: John Phillips / Getty Images és Alberto E. Rodriguez / Getty Images.