Mindenki Mars haza – Heti mozi premierek Ridley Scottal és a Mentőakcióval

Kevés hazai forgalmazó mert újat húzni a legnagyobb premierrel, Ridley Scott Mentőakciójával, ami érthető, hiszen a mester régi formájához tért vissza, de van egy kékvérű brit bohózatunk és egy enyhén gerontofil párkapcsolati dráma komoly fordulattal 45 év után a jég alól.

Hercegnők éjszakája

1945. május 8-án egész London az utcán ünnepelte, hogy Európában véget ért a II. világháború. A brit trónörökös, az akkor 19 éves Erzsébet és húga, a 14 éves Margit kikönyörögte, hogy elvegyülhessen az ujjongó sokaságban, és táncolhasson egyet a Ritzben. A kékvérű lányok a valóságban közvetlenül éjfél után már vissza is tértek a Buckingham-palotába, tartván magukat a tervhez és a szigorú etiketthez, Julian Jarrold (Jane Austen magánélete, Utolsó látogatás) rendező azonban eljátszik a gondolattal, mi lett volna, ha kicsit rakoncátlankodnak a lányok, és meghosszabbítja Erzsébet és Margit kimenőjét, és szeretetteljes történetben mesél a két teljesen különböző vérmérsékletű hercegnő elképzelt kalandjairól.

Ki nézze meg: Súlyos kicsapongásra senki se számítson, jól nevelt filmről van szó, de egy kis angol humor belefér.

Mentőexpedíció 

A Marson hatalmas homokvihar készül. A NASA űrhajósai biztonsági okokból azonnal elhagyják a bolygót: halott társuk testét sincs már idejük megkeresni, különben ők is ottvesznek. Csakhogy az illető, Mark Watney (Matt Damon) nem halt meg; és mivel képzettsége mérnök-botanikus mindent elkövet a túlélése érdekében: gépeket szerkeszt, élelmiszert termel, vizet gyárt, és amikor a Földi irányítók felfedezik, hogy él, felkészül a mentőexpedíció fogadására. Ridley Scott a kevéssé sikerült Exodus után visszatér a régi formájához, és Andy Weir A marsi című regényéből látványos, mégis rendkívül személyes sci-fit rendezett, amelyben Damon megint brillírozhat, és egy jókora stáb izgul érte odalent a földön, fantasztikus színészekkel..

Ki nézze meg: Minden sci-fi őrült – bár ez a film pont nem az akciótól lesz izgalmas -, az eredeti regény rajongói és a Matt Damon Hungarian Fanclub teljes tagsága.

45 év

Kate és Geoff 45-ik házassági évfordulójáig már csak egy hét van hátra – a nem teljesen kerek évforduló magyarázata a férfi korábbi szívműtétje. Jól haladnak az előkészületek az ünnepléshez, de egy váratlan levél mindent felborít: Geoffet arról értesítik, hogy évtizedekkel ezelőtt eltűnt régi szerelmének holttestét megtalálták egy svájci gleccserbe fagyva. Ott a fiatalon meghalt lány tökéletes épségben megőrzött teste, már-már elérhető távolságban, és ott a vele együtt megöregedett, és most teljesen elbizanytalanodott feleség. Az ünnepség előkészületei ezután nem is maradhatnak feszültség nélkül. A fiatal angol rendező a dán családi drámák felségterülete lépett, és két fantasztikus színész, Charlotte Rampling és Tom Courtenay van a segítségére az ingoványos talajon.

Ki nézze meg: Akik hosszú távra terveznek kapcsolatot – nagyon hosszú távra -, és akik régóta szereték volna megérteni, miért vannak a szüleik olyanba’.