Szamurájok a nindzsák és a démonok ellen!

Bár „csak” rajzfilmről van szó, a Ninja Scroll akcióban kenterbe veri élőszereplős társait, és jócskán akad benne fantasy és erotika is. Természetesen korhatáros darab.

Yoshiaki Kawajiri (Vampire Hunter D - Vérszomj) izgalmas és megannyi műfajt felölelő munkája volt az Akira és a Páncélba zárt szellem mellett az 1990-as évek legnépszerűbb japán animéje, és nem csak a szigetországban.

A Ninja Scroll az egyik első olyan egészestés anime volt, amely amerikai, majd nemzetközi forgalmazásba került Hayao Miyazaki sokkal inkább meseszerű alkotásai mellett, megágyazva a műfaj jóval kommerszebb alkotásainak is. A film 1993-as, de még mindig időtálló, ugyanis meglehetősen extrém darab.

Hősünk Dzsube Kibagami, a legendás harcos, aki magányosan vándorol az országban, de ez a típus úgyis vonzza a bajt, így mintegy mellékesen megment egy gyönyörű nindzsanőt, Kagerót, akinek társait lemészárolta Tesszaj, a démoni erejű harcos. Annak most nem állnánk neki, hogy ki melyik klánnak dolgozik és mit titkol, de a lány az egyik helyi nindzsa klán tagja, és azért indult útnak, hogy kiderítse, mi okozta azt a szörnyű járványt, ami egy egész falut pusztított ki. Hamar kiderül, hogy a támadó nincs egyedül, ő csak az egyik volt Kimón nyolc ördöge közül, és Dzsubénak a többivel is meg kell küzdenie, a démonok mögött pedig múltja egyik sötét figurája rejtőzik.

A Ninja Scroll az olyan klasszikus szamurájtörténetek továbbgondolása, mint az 1972-es A sógun orgyilkosa, és akárcsak a műfajban szinte minden darab, ez is valós figurákból építkezik, jelen esetben egy Jūbei Mitsuyoshi nevű igazságosztó jócskán kiszínezett életéből. Merthogy azon túl, hogy Kawajiri filmje, amely sokban épít a gazdag japán képzőművészeti hagyományokra is, merít a történemi és harcművészfilmek oly gazdag kánonjából, felhasználja a fantasy mesék elemeit is, és bizonyos pillanatokban nem átall némi hardcore erotikát is belecsempészni.

Van itt olyan gyönyörű orgyilkosnő, akinek életre kelnek kígyótetoválásai, van, akinek a hátából darászfészek nő ki, egy másik démoni figura képes az emberek testébe lőport csempészni és így felrobbantani őket, és van olyan, aki a testőből termelt árammal harcol egy drót segítségével.

A Ninja Scroll baromi izgalmas, fantasztikus harcjeleneteket is tartalmazó, sőtét humorral átszőtt darab, amely mögött az a lírai kérdés feszül: lefekhet-e az egyszeri kardforgató azzal a gyönyörű ninjalánnyal, akinek teste minden porcikáját méreg itatja át. A filmből később egy 13 részes sorozat, illetve egy amerikai képregényszéria is készült.