Szombati programajánló

Nem igazán látszik, hogy Tél Tábornok megérkezett a seregeivel. Fesztivál, mozi és jó zenék, ezek mind várnak szombaton!

Hütte Fesztivál

WestEnd Tetőkert, december 17., 10:00

Legyél ott te is Magyarország első forróital fesztiválján! A Westend Tetőkertben hamarosan  megtapasztalhatod, hogy a forralt boron és a forró csokin túl is van élet a téli időszakban! December 17-én és 18-án, Advent utolsó hétvégéjén ugyanis elhozzák neked az ország első forróital fesztiválját, ahol ginből, whiskyből és rumból készült, különleges meleg italokat kóstolhatsz. Ha pedig egy fűszeres  forralt ciderre vágysz, akkor az országban egyedülállóként, náluk ezt is kipróbálhatod! Természetesen a kicsikre és az alkoholmentes italok kedvelőire is gondolak, akiket a Pöttyös Hütte várja forróitalaival.

Manapság igazán ritkaságszámba menő esemény, amikor a 90-es évek hazai punk mozgalmának egyik meghatározó csapata, a C.A.F.B. koncertet ad. Szerencsére viszont, az elmúlt években egyfajta hagyománnyá vált, hogy a Nagy Karácsonyi Punkünnepen rendre tiszteletüket teszik a legkedveltebb magyar punkidolok - ez pedig idén sem lesz másképp: december 17-én újra megszólalnak a klasszikus C.A.F.B. repertoár legnagyobb slágerei, a 32 éves zenekar pedig ez alkalommal is sokadmagával pörgeti fel az ünnepek előtti hangulatot - a legendássá vált év végi minifesztiválon Szakácsi Greg csapata mellett a Hétköznapi Csalódások, a Prosectura, a Francesco és a haverok, a Hatóságilag Tilos, valamint a Don Gatto és a Fegyelmező részleg is színpadra lép majd, a Barba Negra Blue Stage-én.

Peggy Guggenheim rendkívüli személyiség volt, aki nemcsak megelőzte korát, de sok szempontból meg is határozta azt. A Guggeneheim család vagyonának örökösnője az évek során a modern képzőművészet kulcsfigurájává vált. Ahogy a 20. század kulturális sokszínűségében egyre több tapasztalathoz jut, már nem csak műkincseket, hanem „művészeket is gyűjt”. Samuel Beckett, Max Ernst, Jackson Pollock, Alexander Calder, Marcel Duchamp – hogy csak néhányat említsünk a köré szerveződő, megszámlálhatatlanul sok alkotó közül. Egyéni tragédiái ellenére sikerült megőriznie azt az eltökéltséget, amellyel létrehozta az egyik legmeghatározóbb modern képzőművészeti gyűjteményt, melyet jelenleg velencei palotájában gondoznak.

A húszas-harmincas évei fordulóján járó Julie (Renate Reinsve) története zajos sikert aratott a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon, elnyerte a legjobb színésznő díját, majd a világ fesztiváljait bejárva mindenhol újabb rajongókat gyűjtött. Julie-t négy éven keresztül követjük, a norvég lány a szerelmi életében és karrierjében is a helyes, sorsfordító döntéseket próbálja meghozni – még ha egyszer megfontolt, máskor elhamarkodott választásaival fájdalmat is okoz a szeretteinek, vagy éppen saját magának. Ahhoz, hogy Julie élete egyenesbe jöjjön, először önmagát kell megtalálnia és elfogadnia – rögös út vezet ennek az beismeréséhez. Joachim Trier legújabb alkotását nevezte Norvégia a 2022-es Oscar-díjátadóra. A filmet a kritikusok az elmúlt évek legjobb romantikus filmjének tartják, főszerepében az elbűvölő Renate Reinsve egészen lehengerlő alakítást nyújt.

A modern, komplex, alternatív metált játszó Subscribe évzáró klubkoncertjét az A38 hajó gyomrában tartja. A stílus hazai úttörői erre az alkalomra nemrégiben megjelentetett új dalaik mellett előveszik a korább lemezek közönségkedvenceit is. A Bookmarks lemez 10 éves jubileumára megjelentetett vinyl második körös nyomása és az új merch is ezen a bulin lesz kapható először. A főzenekar előtt bemelegítő vendég kilétére is hamarosan fény derül!

Alerant Jazz Est: Tzumo Standard Trio

Budapest Jazz Club, december 17., 20:00

Tzumo Árpád a korábbi években olyan nagy amerikai sztárokkal koncertezett, mint Wayne Shorter, Terence Blanchard vagy Kenny Garrett. A külföldön is sikeres művész nem kisebb formátumú billentyűstől leshette el a jazz-zongorázás fortélyait, mint Herbie Hancock. Ezen az estén dobokon a billentyűk mögül is jól ismert Tálas Áron, míg basszushangszeren a legendának számító örök fiatal, Torma Rudi kíséri.

Komoly zene: Skámbó Imi / Timur Lenk

Hunnia Art Bisztró, december 17., 20:00

Koncert az éhező nőgyógyászok megsegítéséért! Vendégzenekar a méltán világhírű Skámbó Imi, akik Zámbó Jimmy slágereket prezentálnak autentikus alterbeat skareggae stílusban. Program: Kapunyitás, koncertek, kapuzárás.

A Söndörgőt már régóta nem csak Magyarországon nem kell bemutatni, hiszen a délszláv népzenei hagyományt ápoló formáció világviszonylatban is élvonalbeli, elismert és népszerű. Chris Potter jazzszaxofonost pedig szintén nem kell a hazai közönségnek bemutatni, ugyanis több jeles magyarországi fellépés van a háta mögött. A közös koncert viszont nagyon is hangosan üdvözlendő, izgalmas párosítás - ezen az estén tavasszal rögzített lemezük zenei anyagát hallgathatjuk meg.

Free BJC Jam Session - Gyárfás István Trio

A Free BJC Jam Session esteken hétvégéről hétvégére a legismertebb és legnépszerűbb hazai zenészek alkotnak spontán formációkat. A késő éjszakába nyúló örömzenélések alkalmával bármi megtörténhet. Az elmúlt években meglepetésszerűen felbukkanó világsztárok és a legkülönbözőbb országokból érkező hobbizenészek egyaránt csatlakoztak az elsősorban vérbeli bebopot megszólaltató triókhoz.