Vasárnapi programok

Mint általában, a vasárnap délelőtt a családoké, folytatódhat a tavasz köszöntése a Füvészkertben. Később a felnőttek komolykodhatnak a zeneművek és a színház vonatkozásában is. Mint mindig, a zenével nyitjuk az estét, hogy aztán azzal is zárjuk, végül irány a pihenés hétfőre!

Sakura ünnep

Füvészkert, április 15-16. 

Az ELTE Füvészkertben már sok éve hagyomány az évente megrendezett Sakura ünnep, amely mindig az áprilisi japán cseresznyefa virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. Ilyenkor, amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a Sakura fák virágzásában.

MITEM - IX. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó

Nemzeti Színház, április 16-június 18.

Évről évre megrendezik a nagyszabású találkozót, mely kifejezetten a színházi előadások kedvelőinek szól. Számtalan külföldi vendég csak az esemény miatt látogat el ide, hiszen vonzza őket hazánk sokszínűsége, a színházi élet és az előadások. A budapesti tavaszi feszt idején megtartott neves rendezvény mi másról szólhatna, mint a színházról. A nemzetközi színházművészeti új és tradicionális műhelyeinek találkozási pontjává nőtte mára ki magát a rendezvénysorozat. Minden résztvevő sajátos nyelvén mutatja be a különféle színpadi műveket.

Zene és háború

Magyar Zene Háza, április 16., 11:00

Kalandozások a zenében az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával. Tóth Árpád nem csak kiváló előadó, karnagy és művész, de magával ragadó előadásaival azt is képes elérni, hogy még a legbátortalanabb emberek is lépjenek egy lépést előre. Csaták, harcok, háborúk és párviadalok egész sora hallható zeneművekben, sőt, számos zenei műfaj is kötődik közvetlenül vagy közvetetten fegyveres konfliktusokhoz. Hogyan hangzanak ezek? Hogyan befolyásolták a fegyverek a zene fejlődését? Nem egyértelmű válaszok egy szokatlan kérdésben.

Áprilisban egy kemény és megalkuvást nem ismerő punk rock csapat, a Pornofilmy (Порнофи́льмы) érkezik a magyar fővárosba. A ma legnépszerűbb oroszországi rockzenekarok egyike Dubnóból indult 2008-ban, és összesen 13 kiadványa, köztük 8 nagylemeze van. A csapatot Vladimir Kotlyarov énekes, Vyacheslav Seleznev szólógitáros, Alexander Rusakov ritmusgitáros, Kirill Muravyov dobos és Alexander Agafonov basszusgitáros alkotja.

 

Hétvégi programok a We Love Budapest ajánlásával

Az április 15-16-ai hétvégét tölthetitek a kultúra szellemében a Kiscelli Tavasz állandó és időszaki kiállításain, de elutazhattok az Etyeki Piknikre is, ahol távol a város zajától kapcsolódhattok ki finom ételek, borok és szuper vásárok kíséretében. Ha ez nem lenne elég, akkor találtok még pár izgalmas programot a listában!

Tavaszi Etyeki Piknik 2023

Kiváló etyeki és vendégborászok, helyi kertek kincsei, házias ételek, kulturális programok, kézművesvásár – a Tavaszi Etyeki Piknik idén április 15. és 16. között várja a Gasztrosétányon a tavasz ízeire éhes vendégeket. A Hegedűs Sajtműhelyben sajtkóstolóra és tárlatvezetésre, a Birtok Pinceajtajában koncertre és pincetúrára, a Stelázsi – Kultúrspriccben pedig zongorafestő performanszra számíthatunk.

Áprilisi Makers' Market

Április 16-án is hazai alkotók lepik el a Fény Utcai Piacot, egy újabb Makers' Market eseményen. A designerek alkotásai mellett akusztikus koncertekkel és workshoppal is készülnek a szervezők, és ha elfáradnánk a nézelődésben, finom falatokról és kávéról gondoskodnak a piac vendéglátóhelyei.

Kiránduljatok a Tamariska-dombra!

Vasárnap hova máshova, ha nem a természetbe? Kevesen hallottak róla, és talán csak a csepeliek ismerik közelről ezt a környéket, pedig a Tamariska-domb már 2012 óta természetvédelmi terület, igazi különlegesség. A fekvése sem mindennapi: a város közepén, a lakótelep és a kertváros között nyújtózik el közel 6 hektáron. 2-3 órás délutáni bolyongásra tökéletes, de egy piknikre is alkalmas, vagy arra, hogy egy könyvvel letelepedjünk egy fa alá. A dombvidék növény- és állatvilága páratlan, hangulata pedig vadregényes, így ide egyedül is, társasággal is érdemes eljönni!

 

Lil Gnar gördeszkásként kezdte, majd a rap felé vette az irányt, és milyen jól tette. Első mixptape-je Gnar Lif3 néven látott napvilágot 2018-ban, amiben IDK és Skies mellett Travis Barker és Zillakami és feltűnt. A 2019-es Fire Hazard albumon többek között Rob Bank$, Lil Yachty és YBN Nahmir is szerepeltek. A következő években volt közös trackje Lil Uzi Verttel, de Lil Skies és Trippe Redd sem maradt ki a sorból. A 2022-es évben inkább az önálló dalokra koncentrált, köztük Torey Lanezzel és az Akvárium Klubban korábban fellébő Yung Bansszel is kollaborált.

Loudness (JP)

Analog Music Hall, április 16., 20:00

1981 óta aktívak, ez lesz az első magyar koncertjük. Talán hihetetlen, de így van, a japán heavy metal egyik igazi legendája, az 1981-ben alakult Loudness 2023 tavaszán Budapesten ad koncertet! A csaknem eredeti felállású csapat az utóbbi pár évben gyakrabban játszik Európában, mint korábban, de leszámítva néhány cseh koncertet és két szlovén fesztiválbulit, még a közelünkben sem jártak.

Open Mic Sundays @Lámpás

Lámpás, április 16., 20:30

Minden a régi, a hangulat végképp! Az Open Mic egy nagyon egyszerű műfaj: bejelentkezel és eljössz zenélni, vagy be sem jelentkezel, és jó eséllyel akkor is zenélsz. Utazó zenész vagy? Megmutatkozni vágyó amatőr? Kísérletező profi? Általában minden előadó szívesen lép fel egy új helyszínen, új közönség előtt, vagy egy megszokott helyszínen új dalokat kipróbálva, vagy némi szünet után a rutin visszanyerésére: a motiváció változó, a mikrofon stabil.