10 év, 10 nyár - avagy filmek, amikért érdemes volt moziban hűsölni

Külön művészet - illetve szakma - a premierekkel való sakkozás. Az évben több olyan időpont is van, ami különösen fontos lehet, például a legnagyobb filmfesztiválok, az Oscar, nem beszélve az őszi és karácsonyi premierdömpingről. És persze ott a nyár, ami kényes, hiszen jóval kevesebben járnak moziba, de ilyenkor jönnek az igazi blockbusterek, a kizárólag a szórakoztatásért készült filmek. Íme az elmúlt 10 nyár emlékezetes filmjei.

2010 - Háborúzó játékok, üdítő vígjátékok

Kétségtelen, hogy a Toy Story 3. volt 2010 nyarának legnagyobb durranása. Több mint 10 évet kellett várni rá, így nem csoda, hogy a nézők már ki voltak éhezve. A Pixar animációs filmje remek értékelést ért el, és a 200 millió dolláros gyártási költségnek az árát is visszahozta. Ötszörösen!

Forrás: PORT.hu

 

Elfért még a vásznon Tom Cruise és Cameron Diaz közös filmje, a Kéjjel-nappal is, amire ma már nem is nagyon emlékszünk, ez eléggé jól mutatja a fékezett habzású sikert. A vígjáték vonalat erősítette a Felhangolva, ami szintén nem szólt nagyot, de azért sikerült a dupláját behoznia a gyártási költségnek. Jonah Hill akkor még nem volt nagy sztár és a film másik főszereplője, Russel Brand sem az a kimondottan közönségkedvenc figura, így egy mindent letaroló, nyári bombasikerhez kevésnek bizonyultak. Pedig a film egész jól mutatja be egy féktelen és öntelt rock/popsztár és egy őt megfékezni igyekvő menedzser viszonyát. 

2011 - Transformersek plusz más beszélő kocsik és nosztalgia

Ez az év már erősebb volt a tankönyvi értelemben vett közönségfilmek felhozatalát tekintve. Ekkor mutatták be a Transformers 3-at, méghozzá olyan hollywoodi nagy nevekkel, mint John Malkovich, John Turturro, Frances McDormand és persze a főszereplő - akkor még nem annyira botrányos - Shia LaBeouf. De ekkor került mozikba a méltán híres / hírhedt és sokat szidott Zöld Lámpás, Ryan Renolds egyik (saját maga által is) legtöbbet cikizett filmje. Volt azonban ezeknél értékelhetőbb mozi, ami nagy közönségkedvenc lett, ez pedig a Super 8.

Egy alulértékelt remekmű

A Super 8 (2011) olyan, mintha Spielberg megbízta volna J.J. Abramst, hogy csináljon már neki egy olyan filmet, mint amiket ő szokott régen csinálni, és Abrams gond nélkül megcsinálta neki.

Tovább

 

Ez a június sem maradt animációs családi film nélkül, hisz ekkor vetítették a Verdák 2-t, a dilivonatra viszont még felfért a Rossz tanár és a Förtelmes főnökök. Előbbit többet adja talán a tévé, pedig utóbbi több olyan pillanattal szolgál, amiken még a mai napig is vígan lehet nevetni. Ez persze köszönhető a film alapjául szolgáló témának, amiben három alkalmazott eltervezi, hogy megölik egymás főnökét. A szereposztás, illetve a karakterek ösztönösen zseniálisak, Jennifer Anistontól, Colin Farrellen át Jason Batemanig. 

2012 - Amikor a Prometheus berúgta a nyarat

2012 júniusa igazán színes volt a filmpremiereket illetően. A nyár animációs premierje a Merida, a bátor volt, a nagy durranás pedig Prometheus, amire már nagyon vártak a nézők. Azt pedig, hogy annyira sóvárogtak egy jó Alien-film után, mint egy Xenomorph a friss emberhúsra, mi sem bizonyítja jobban, hogy elképesztő bevételt termelt: 400 millió dollárt (miközben a gyártási költség 130 millió volt.) A film elég megosztóra sikerült, de kétségtelen, hogy megkerülhetetlen beszédtémaként szolgált a premiert követő hónapokban. 

Forrás: PORT.hu

 

Ugyanebben a hónapban jött ki a Magic Mike is, ami annyira megtalálta a maga közönségét, a nem éppen könnyen befogadható téma ellenére, hogy még mindig meghatározó alkotás a filmvilágban, plusz bő tíz évre rá elkészítették és bemutatták a széria harmadik, egyben lezáró részét. 

Közben a Family Guy atyjának a vígjátékának is jutott hely. Ekkor jelent meg a Ted, ami, ha nem is lett kultfilm, azért bőven szolgált olyan beszólásokkal, amelyeket a mai napig lehet idézni.

A filmtörténet legmocskosabb szájú macija

Jó, Malloy a Brickleberryből lehet, hogy még mocskosabb szájú, de az egy rajzfilm és sorozat, vagyis Seth MacFarlaine, a Family Guy "atyja" dicsekedhet a legszókimondóbb filmes macival, akit ő teremtett meg, ő rendez, és még a hangját is ő adja.

Tovább

 

2013 - Világvégére hangolódva

Ez év júniusában volt a premierje Brad Pitt zombis filmjének, a Z világháborúnak, ami tudott hozni egy új nézőpontot a klasszikus zombifilmek palettáján. Ezt a nézők meg is háláltak azzal, hogy sok-sok jegyet vásároltak. A sikert az is bizonyítja, hogy mint minden jól jövedelmező filmből, erről is le akartak húzni még egy bőrt egy folytatással, de minden pletyka, sokat sejtető híresztelés, bizalomgerjesztő infók ellenére lefújták a projektet.

Egy másik ambiciózus film is napvilágot látott 2013 júniusában, mégpedig az Itt a vége. Evan Goldberg és Seth Rogen, a film két rendezője és írója filmre vitte azt az elborult ötletet, hogy mi lenne, ha nagy hollywoodi sztárok alatt egész egyszerűen megnyílna a föld és beütne az apokalipszis.

A sztárparádéval zsúfolt, sötét humorú vígjáték igazán egyedinek számít még ma is.

Vannak benne gusztustalan jelenetek, de az internet népének egy jelentős része egyetért abban, hogy ennek a filmnek köszönhető minden idők legvagányabb filmes belépése. Ez itt:

Természetesen ebben az évben is volt animációs film a kínálatban, hogy a suliból frissen szabadult, a vakációjukat megkezdő gyerekek is tudjanak szórakozni. Nekik szólt a Szörny Egyetem. Szuperhősfilmnek elfért még az Acélember, szimpla akciófilmnek pedig a Támadás a Fehér ház ellen. 

2014 - Végtelen sírás és átalakuló robotok megint, plusz Tom Cruise

Három évig kellett csak várni, és megérkezett a Transformers új része, ami újabb ékes példája lett az első másodperctől kiszámítható, gondolkozást nem igénylő popcornmoziknak. Amíg az embereknek bejön, hogy 2-3 órán át sűrűn vágott akciófilmet néznek, ami eltereli a figyelmüket a való világról, addig ez a franchise nem áll meg. (Lásd 2023: Transformers: A fenevadak kora) A nyarat beindító sírva röhögős vígjáték egy jól feltámasztott reboot lett. Igaz, senki nem kérte, senki nem számított rá, mégis hatalmas siker lett, a 22 Jump Street - A túlkoros osztag. Jonah Hill és Channing Tatum tökéletesen hozták a jól működő buddy comedy műfajt. De mégsem ezek, és nem is a kötelező animációs film, az Így neveld a sárkányodat 2, hanem egy sírós film lett ennek az időszaknak a legemlékezetesebb alkotása. Ez Csillagainkban a hiba, ami nem éppen egy tipikus, könnyed nyári film, de így is rengeteg elismerést szerzett. 

10 dolog, amit tuti nem tudtál a Csillagainkban a hibáról

Eredetileg nem is Shailene Woodley és Ansel Elgort lettek volna a főszereplők. A film végül akkora siker lett, hogy Amszterdamban ellopták a padot, amin a főszereplők ültek, és ami a rajongók zarándokhelye lett.

Tovább

 

Igaz, hogy Oscar-jelölést nem kapott, de a fiatalok körében megkapta a maga elismerését. Elég megemlíteni, hogy az Mtv Movie Awardson szép számban kapott díjakat, ahogy a People’s Choice Awardson is. Nem mellesleg ennek a filmnek köszönhetően robbant be a köztudatba Shailene Woodley

Végül, de nem utolsó sorban: ekkor került mozikba Tom Cruise időhurkos filmje a Holnap határa. A film annyira el lett találva, hogy azóta is (szinte) megállás nélkül ismétlik a magyar tévék. És, ha minden jól megy, egyszer majd lesz második része is. 

 

2015 - Kémkedés Budapesten

Volt Agymanók, a Chris Pratt főszereplésével megtámogatott Jurassic World, meg egy kis horror is, az Insodius harmadik része, de egyik sem ér fel Melissa McCarthy vígjátékával, A Kémmel. A Budapesten forgatott filmben az az igazán extra, hogy kiderül: Jason Statham vicces. Valamint úgy jelenik meg a város, mint Budapest, nincs más nagyvárosnak hazudva, sőt, még a Balatonra is elmennek a szereplők. És van Árpa Attila meg Jude Law, aki nem jön össze Zimány Lindával. 

10 dolog, amit nem tudtál A kémről

Paul Feig Melissa McCarthy főszereplésével forgatott kémvígjátéka a harmadik együttműködés a rendező és a színésznő között, amit nem mellesleg nagyrészt Magyarországon forgattak. További érdekességek cikkünkben.

Tovább

 

2016 - Erős címek hiánya

Ez volt az az év, amikor nem volt nagy élmény júniusban moziba menni. A gyerekek megnézhették a Némó nyomában folytatását, a Szenilla nyomában-t, Blake Lively megmutatta, hogy mennyire képes egyedül elvinni a hátán egy olyan filmet, amiben csak ő szerepel meg egy cápa. Ezen kívül a Függetlenség napja folytatása érdemel említést, amiben nem tért vissza Will Smith, de mindenki más igen. 

2017 - A sofőr, a múmia, a csodanő és persze az átalakuló robotok

Hiányoztak az autórobotok, ugye? 2014-ben láthattuk őket utoljára a vásznon, úgyhogy pont itt volt az ideje, hogy megint tegyék a dolgukat, azaz kikapcsolják az emberek agyát egy 2-3 órára. És úgy látszik, hogy, ha Transformers van, akkor Tom Cruise is van. Ekkor tett a Paramount egy csúfos kísérletet arra, hogy elindítson egy sötét univerzumot, amiben misztikus szörnyek szabadulnak el, hogy aztán valahogy mégse sikerüljön elpusztítaniuk a Földet. Ezt az epikus franchise-t akarta megalapozni az a Múmia, aminek Tom Cruise volt a főszereplője. Lehetett sejteni, hogy ez más lesz, mint a legendás előd, a Brendan Fraser-féle vicces, szórakoztató Múmia, de ekkora buktára senki nem számított. 

Volt még a magyarul botrányos címet viselő Baby driver (Nyomd, bébi, nyomd) és egy Wonder Woman is, amik talán feledtették ezeket a borzalmakat. 

2018 - Több, mint könnyed nyári borzongás

Ezt a nyarat nem a Hihetetlen család 2. része, és nem is a Jurassic World: Bukott birodalom uralta, hanem egy igazán velőtrázó horror. Egy olyan horror, ami mentes volt az unalmas kliséktől, mégis a frászt tudta hozni az emberekre még egy meleg júniusi napon is. Ez volt az  Örökség

Kritika: Örökség – Rémisztőbb, mint mondták!

Jó eséllyel ez az év horrorja, és tényleg olyan hideglelős, mint mondják, vagy még jobban, pedig minden családon belül marad benne. És pontosan ezért olyan rémisztő!

Tovább

 

Aki kevésbé akart sokkolódni, az megnézhette a női Ocean’s-filmet, ami eléggé felejthetőre sikerült. 

2019 - A kör bezárul

Ahogy kezdődött a 2010-es évtized, nyári szezonja úgy is zárul. Ebben az évben jelent meg a Toy Story 4. része, ami a kritikusok és a közönség szerint nem volt olyan jó, mint a harmadik epizód. Ettől függetlenül amúgy ez volt az az időszak, amikor kis túlzással, de szinte mindenki Chris Hemsworth-szel akart filmet forgatni. Thor karakterét levetkőzve a színész felvett egy fekete öltönyt, hogy beálljon a feketeruhások közé. A Man In Black rebookolása pont úgy kellett, mint a két évvel korábban feltámasztott Múmia, de a stúdiónak meg kellett próbálnia, hátha le tudja nyomni az új generáció torkán. 

Forrás: Port

 

Ebben az évben kapta meg a kegyelemdöfést az X-Men filmsorozat is. Az elismert Eljövendő múlt napjai után jött a botrányos Apokalipszis. Ezt még jóvá lehetett tenni egy minden szinten eltalált különálló Farkas, Rozsomák-filmmel, azaz a Logannel, de az egész X-Men-sztori még mindig ott lógott a levegőben. Erre jött a 2019-es Sötét Főnix, ami arra volt jó, hogy kidobja az ember a mozijegy árát az ablakon.