10 dolog, amit tuti nem tudtál a Csillagainkban a hibáról

Eredetileg nem is Shailene Woodley és Ansel Elgort lettek volna a főszereplők. A film végül akkora siker lett, hogy Amszterdamban ellopták a padot, amin a főszereplők ültek, és ami a rajongók zarándokhelye lett.

1. Ez a film is egy könyvadaptáció

Régóta bevett gyakorlat, hogy a hollywoodi stúdiók azonnal lecsapnak a bestseller regényekre (sokszor már a hivatalos megjelenésük előtt!), és nagynevű sztárokkal olyan blockbustereket rittyentenek belőle, amelyek így gyakran el is homályosítják az eredeti könyvek szerzőit. A Harry Potter és a Jurassic Park esetében köztudott az adaptáció ténye, azt viszont valószínűleg jóval kevesebben tudják, hogy a bizony a Psycho, a Madarak, Rambo, a Die Hard, a Farkasokkal táncolóA Profi és a Jumanji is  egy-egy bestseller alapján készült. A 2014-es Csillagainkban a hiba alapjául John Green 2012-es azonos című regénye szolgált, amelyet idehaza a Gabo adott ki magyarul, nagyjából a mozifilmmel egy időben.

Forrás: Amazon / Bookline

 

2. A cím egy Shakespeare-utalás

A Csillagainkban a hiba cím nem más, mint egy irodalmi kikacsintás William Shakespeare Julius Caesar című drámájának első felvonására, amelyben Cassius azt mondja:

Nem csillaginkban, Brutus, a hiba,
Hanem magunkban, kik megbókolunk.

 

3. Majdnem az Egy különc srác feljegyzései rendezőjére bízták a filmet

John Green könyvét 2012. január 10-én adta ki a Penguin Books – három hétre rá már be is jelentették, hogy a 20th Century Fox stúdió egyik részlege, a Fox 2000 opciós jogot szerzett a kötet játékfilmes adaptációjára. Stephen Chbosky, aki a saját regényéből forgatta le a 2012-es Egy különc srác feljegyzéseit, tárgyalt is a stúdióval arról, hogy ő rendezhetné meg a Csillagainkban a hibát, ám a két történet hasonlósága miatt ebből végül semmi sem lett. Az Egy különc srácban az elsős gimnazista Charlie-t (Logan Lerman) a szárnyai alá veszi két belevaló felsőbb éves, a szabad szellemű Sam (Emma Watson) és a mostohabátyja, Patrick (Ezra Miller), akik révén Charlie új barátokat szerez, megismeri az első szerelmet, a nagy bulikat és az ébredező szexualitást.

A Csillagainkban a hiba két kamaszról, Hazelről (Shailene Woodley) és Gusról (Ansel Elgort) szól, akik a rákbetegek önsegítő csoportjában ismerkedik meg egymással. A lány elválaszthatatlan társa egy mobil oxigénpalack, a srácnak pedig már amputálni kellett a lábát. Hazel és Gus ennek ellenére teljes életet akar érni, ugyanúgy, ahogy a többi kamasz, az egymás iránt érzett szerelmük azonban egészen új, különös utakra sodorja őket.

Forrás: InterCom

 

4. A regény írója maga is részt vett a film elkészítésében

John Green mindvégig jelen volt a forgatás alatt, hogy hasznos tippeket és tanácsokat adjon a stábnak az adaptációval kapcsolatban. Egy pillanatra feltűnik egy rövid mellékszerepben is: ő annak a szőke kislánynak az apja, aki Hazellel beszélget a repülőtéren az amszterdami járat indulása előtt (ezt a jelenetet egyébként végül kivágták a moziváltozatból).

 

5. Az író másik főszereplőt szeretett volna

John Green eredetileg azt szerette volna, ha Mae Whitman alakítja a mindenhová hordozható oxigénpalackkal mászkáló főhősnőt a regénye filmváltozatában. De Hazel szerepével kapcsolatban A  Hailee Steinfeld, Liana Liberato és Mary Kate Wiles neve is szóba került.

 

6. A férfi főszereplő személye sem volt sokáig fix

Mielőtt Ansel Elgort leszerződött volna a produkcióhoz, Brenton Thwaites, Nat Wolff, Nick Robinson és Noah Silver is esélyes volt Gus szerepére (Nat Wolff végül Isaacot alakította a filmben).

Forrás: InterCom

 

7. Ellopták a padot, amin a film hőhősei romantikáztak!

Nem sokkal a Csillagainkban a hiba mozipremierje után elképesztő dolog történt Amszterdamban: ellopták azt az utcai padot, amelyen Gus és Hazel romantikusan ölelkeztek! Néhány hónappal később szerencsére a városa vezetése pótolta. A film premierje óta a ugyanis pad hamarosan a Csillagainkban a hiba-rajongóik afféle szent zarándokhelye lett, ahová gyakran járnak ki az emberek azért, hogy a filmbéli jelenet újrajátszása közben lefényképezzék magukat.

Forrás: InterCom

 

8. Sok amszterdami jelenetet nem is Amszterdamban vettek fel

Bár a Csillagainkban a hiba rajongói körében kultikus népszerűségnek örvend a holland város, valószínűleg szomorúan tapasztalták meg a filmes zarándokok, hogy nem tudtak minden helyszínt pontosan beazonosítani... A stáb ugyanis csak azokat a jeleneteket forgatta le Amszterdamban, amelyeket máshol nem lehetett volna. Molly Hughes díszlettervező Pittsburghben építette fel Amszterdam utcáinak és házainak másolatát, mivel a helyszíni felderítő útja során úgy ítélte meg, hogy október közepén a rossz hollandiai időjárás miatt nehézségekbe fog ütközni a munka. Ráadásul a stáb arra sem kapott engedélyt, hogy Anne Frank házában forgathassanak. Így aztán ezt a helyszínt, valamint a főhős kedvenc írójának, Peter Van Houtennek (akit Willem Dafoe alakít) az otthonát is a pittsburghi stúdióban építették fel. Amikor a szereplők a Van Houten-ház nappalijában beszélgetnek, az valójában Pittsburgh Lawrenceville negyedében, egy ottani lakásban vették fel. Az amszterdami szálloda hallja pedig valójában a Pittsburgh Shadyside negyedében található McCook Mansion belső tere - a hely ma panzióként működik.

 

9. Oscar ugyan nem nyert a film, de számos más díjat igen

Az MTV Movie-díjátadón a Csillagainkban a hiba lett a legjobb film és Shailene Woodleyt kiáltották ki a legjobb színésznőnek, aki ráadásul Ansel Elgorttal együtt elnyerte a legjobb csók díját is. A San Diego-i Filmkritikusok Díját Willem Dafoe húzta be, a 2014-es Teen Choice Awards-gálát pedig szabályosan letarolt a megható színészi játék: összesen 7 kategóriában sikerült győzedelmeskednie a fiatal szereplőgárdának.

10. A film sikere újabb John Green-adaptációkat hozott

A Csillagainkban a hiba sikere újra ráirányította a reflektorfényt John Green könyveire. Jóllehet, első regénye, az Alaska nyomában megfilmesítési jogait már 2005-ben megvásárolta a Paramount, végül nem lett belőle semmi (a Hulu forgatott belőle 2019-ben tévésorozatot). 2015-ben viszont elkészült a Papírvárosok filmváltozata, 2019-ben pedig a Behavazva is (bár ennek az eredeti regényváltozatát még nem adta ki magyarul senki).