10 meglepő és vicces sztori a 80 éves Koltai Róbertről

Koltai 80 – Filmeskönyv címmel jelent meg a népszerű színész-rendezőről szóló interjúkötet, amelyben pályatársak, kollégák mesélnek róla, és időnként ő maga is megszólal. Ezekből a történetekből válogattunk.

1. Nem tekinti magát filmrendezőnek. Annak ellenére, hogy direktori filmográfiája is tekintélyes (a bemutatkozó rendezés, a Sose halunk meg óta egy sorozatot /Patika/ és hét nagyjátékfilmet rendezett), Koltai a vele készült kötetnyitó interjúban úgy nyilatkozik, hogy természetesen nem tartja magát filmrendezőnek.

„Nem vagyok filmrendező. Én színész vagyok, akinek úgy alakult a sorsa, hogy filmeket is rendezhetett”

– mondja. Ezután pedig kifejti, hogy kezdetben nem is tudott volna bármilyen filmet megrendezni, csakis olyanokat, amelyekhez személyesen is köze volt, így tulajdonképpen a saját történeteit mesélte el (a Sose halunk meg saját nagybátyjáról, a Szamba egy tragikus sorsú színészbarátjáról, a Csocsó, avagy éljen május 1-je! pedig Dunaújvárosban töltött gyermekkoráról szól).

2. Legelső rendezése, az azóta kultuszfilmmé vált Sose halunk meg idején persze még mások sem tartották rendezőnek, így Simó Sándor producer Koltai mellé adta segítségül Deák Krisztinát, aki eleinte technikai instrukciókat adott, ám csakhamar kihátrált a projektből, mivel látta, hogy „pártfogoltja” egyre jobb anyagokat produkál. A színész-rendezőnek a forgatás alatt volt más segítsége is: két kollégája a kaposvári színházból, a filmben szintén szereplő Jordán Tamás és Lukáts Andor segítették az instruálásban.

A Koltai 80 kötet egyik interjúja szerint ők ketten később kicsit sérelmezték is, hogy nem kaptak a stáblistán valamilyen erre vonatkozó kreditet.

 

Ez is érdekelhet

10 dolog, amit nem tudtál a Sose halunk megről

„Megjött már a vállfás Gyuszi, jár neki egy kicsi puszi!”, „Nusika, kell egy kis husika?”, „Aki mindent meghall, hamar meghal” – idézni biztos mindenki sokat tud Koltai Róbert talán legjobb filmjéből, de most közel tucatnyi érdekességet is mutatunk hozzá.

Tovább


3.
A Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál igazgatójának, Bunyik Bélának köszönhetően Koltai Róbert több rendezése is eljutott az amerikai közönséghez. A fesztiváligazgató egyik anekdotája szerint a Sose halunk meg Los Angeles-i premierje után egy egyszerűen öltözött, oldaltarisznyás férfi gratulált neki és Koltainak a filmhez, majd gyorsan elment – csak később jöttek rá, hogy

az illető nem volt más, mint John Malkovich.

A miniszter félrelép kinti díszbemutatóján pedig részt vett a neves magyar származású amerikai forgatókönyvíró, Joe Eszterhas is.

4. Filmjei kinti bemutatói alkalmával Koltai is végig ott volt, és végigturnézta a vetítéseket, melynek során annak ellenére is hosszas, élénk beszélgetéseket folytatott az amerikaiakkal, hogy mindössze egyetlen, 4-5 szóból álló mondatot tud angolul. Miklós Mari, több Koltai-film vágója szerint ez a mondat az

„is this your handbag?”,

azaz az „ez az ön kézitáskája?”, amit a színész-rendező a reptéri ellenőrzések során tanult meg. A Miklós Marival készült mellett más interjúban is elhangzik, hogy ezzel a minimális angoltudással Koltai állítólag több órán át beszélgetett egy Oscar-díjas amerikai zeneszerzővel.

Forrás: Athenaeum Kiadó


5.
Koltai Róbert a kötethez írt egyik kommentárjában bevallja, hogy a legtöbb színészi munkáját egyszerűen nem tudta megnézni a bemutató idején, csak jóval később, mivel nem volt rá ideje. „Mondjuk nem csoda, hiszen évi 10-12 darabban játszottam esténként Kaposváron.

Örültem, ha nyáron forgatni tudtam. Filmeket nézni nem volt időm”

– mondja. Ennek megfelelően nem látta egyik legviccesebb filmjét, az Egészséges erotikát sem, amikor azonban egy vonatút alkalmával beszállt a kupéjába egy 15 éves ipari tanuló srác, felismerte Koltait a Tímár-műből, amelynek akkora rajongója volt, hogy gyakorlatilag végigjátszotta az egész filmet az utazás alatt. Később azért a színész megnézte eredeti formájában is a kultikussá vált szatírát.

6. Koltaival úgy vették fel a Csocsó, avagy éljen május 1-je! utolsó, levegőbe emelkedős jelenetét, hogy

a színész-rendező tériszonnyal küszködik.

Saját bevallása szerint azért sikerült mégis nagyon hamar a felvétel, mert Máthé Tibor volt az operatőr, akiben a Hippolytban való közös munka óta rendkívüli módon megbízott, mivel nagyon rugalmasan, kooperatív módon állt hozzá a forgatáshoz, és az improvizációkhoz is azonnal alkalmazkodott.

„...tudtam, hogy megcsinálom, hiszen a Tibi fogja felvenni.

Mással erre kellett volna egy hét, de volt rá másfél óránk. Megcsináltuk” – meséli a könyvben Koltai Róbert.

Rajhona Ádámmal az Egészséges erotikában. Forrás: Mokép


7.
Koltai Jiří Menzelt akarta felkérni Világszám! című rendezése egyik szerepére, ezért egy közös ismerősükkel elküldette a színész-rendező kollégának a Sose halunk meget DVD-n. Miután Menzel megnézte a filmet, illetve egy színdarabban is látta Koltai Róbertet, örömmel igent mondott a felkérésre. A forgatás alatt pedig igazi barátság alakult ki a két művész között, amit főleg az táplált, hogy a cseh alkotó vérbeli hrabali figurának találta kollégáját. Olyan jóban lettek,

hogy Koltai színészként majdnem bekerült az Őfelsége pincére voltam című Jiří Menzel-filmbe (ő játszotta volna az egyik pincért), csak a mű egyik producere megfúrta a dolgot.

8. Miután Andy Vajna A miniszter félrelép című színdarab megtekintése után ihletet kapott, hogy ezt meg kell csinálni filmen is, szinte azonnal elkezdték a közös munkát, azaz a forgatókönyv megírását Koltaival és Kern Andrással. A kötet Kernnel készült interjújából kiderül, hogy az ötletelés eleinte Kernék házában zajlott, majd Vajna egyszer csak azzal állt elő, hogy ő már unja ezt a medencét (mármint a Kern Andrásék kertjében lévőt), és menjenek el egy másikhoz – Rómába.

Szóval annak rendje és módja szerint elvitte a két színész-rendezőt a magánrepülőjével Rómába, igazi luxusutazással ajándékozva meg őket.

Amikor pedig színházi teendőik miatt haza kellett jönniük, ugyanezzel a magángéppel jöttek vissza, amit egy kicsit mindketten vezethettek is az úton.

Dobó Katával A miniszter félrelépben. Forrás: InterCom


9.
Koltai Róbert 2021 nyarán

nagyon megbetegedett,

és ezt követően 8 hónapon át kezelték kezdődő Parkinson-kórral. Miután azonban az állapota folyamatosan romlott, kiderült, hogy rossz volt a diagnózis, és a sztár nem Parkinsonban, hanem agyvízkeringési zavarban szenved. Erre a betegségre szerencsére van gyógymód (beültettek egy söntöt Koltai koponyájába), így a színész-rendező azóta teljesen felgyógyult.

10. A gyógyulás olyan sikeres volt, hogy Koltait hamarosan újra láthatjuk filmen.

Idén nyáron leforgattak egy Meghalni bárki tud című tévéfilmet, amely műfaja szerint pszichothriller, és a színész egy sorozatgyilkos írót játszik benne,

aki egy szép nap szembekerül az utána nyomozó, Elek Ferenc által megformált fiatalabb férfival. A mű A kékszakállú herceg vára alapján készült, így tudható, hogy a főhős (antihős) áldozatai nők voltak, hiszen emberünk azt vallja, hogy

„ölni, ölelni ugyanaz”.

Ennek szellemében pedig át akarja adni a nőkről való tudását annak a férfinak, aki kamaszkori szerelme eltűnése miatt nyomozva érkezett hozzá...