10+1 érdekesség Az utolsó mohikán és a Szemtől szembe rendezőjéről, Michael Mannról

80 éves Hollywood egyik legmeghatározóbb rendezője, Michael Mann, akinek nemcsak a zseniális Az utolsó mohikánt és a formabontó Szemtől szembent köszönhetjük, de Hannibal Lecter alakját is. Össze is szedtünk 10+1 érdekességet.

1. Michael Mann 1943. február 5-én született Chicagóban, szülei, Esther and Jack Mann egy zöldségboltot üzemeltettek, Michael azonban irodalmi pályafutásról álmodozott. Az egyetemen, irodalom szakos hallgatóként nézte meg Stanley Kubrick Dr. Strangelove, avagy rájöttem, hogy nem kell félni a bombától, meg is lehet szeretni (1964) című szatíráját, és ekkor döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Az Angliában élő Kubrick példáját követve Londonba költözött, és a London Film Schoolban szerzett rendezői diplomát. Hét évet töltött itt, eleinte reklámokat forgatott, közben olyan kollégákkal ismerkedve meg, mint Alan Parker vagy Ridley Scott.

Az erőszak utcái - Forrás: CineMax

 

2. Mann Angliában megházasodott, ám 1971-ben elvált, és ez adta meg a lökést, hogy hazatérjen az Egyesült Államokba, ahol eleinte inkább forgatókönyvíróként foglalkoztatták, de hamar kinőtt ebből a feladatkörből. A Starsky és Hutch (1975) első két évadában íróként dolgozott, a Miami Vice -ban (1984 ) viszont már executive producer volt – később egyfajta tiszteletadásként készítette el a filmverziót, a Miami Vice-t (2006). Ekkoriban kizárólag rendőrös sorozatokon dolgozott, és eközben nagyon sok igazi zsaruval és sok valódi bűnözővel ismerkedett meg, mivel törekedett arra, hogy minél hitelesebben adja vissza ezt a közeget. Első nagyjátékfilmje, a James Caan főszerelésével készült Az erőszak utcái (1981) forgatásán is igénybe vette „szakmabeliek” segítségét, részben tanácsadóként, részben mellékszereplőként.

Az embervadász - Forrás: Warner Bros.

 

3. Mann fedezte fel Hannibal Lecter karakterét a film számára – bár itt még valamiért a Thomas Harris regényeiből átemelt karaktert Lecktornak hívják. Igaz, Az embervadász (1986) rendezésére csak azután kérték fel, hogy David Lynch otthagyta a produkciót valamilyen nézeteltérés miatt, de Hannibal szerepére ő találta meg Brian Coxot, aki zseniálisan játszotta el a kifinomult, ördögi sorozatgyilkost. Mann rendezői utasítása mindössze annyi volt a skót színésznek:

úgy játssza el Hannibalt, mintha az egy tizenöt éves fiú lenne egy flancos brit magániskolából.

 

Az utolsó mohikán - Forrás: InterCom

 

4. Michael Mann Az utolsó mohikán készítésekor dühöngő maximalizmusáról volt hírhedt. Nem engedte meg a színészeknek, hogy kaszkadőrök hajtsák végre helyettük az akciójeleneteket. Több kiemelt statisztának pedig egy három hónapos katonai alapkiképzésen is részt kellett vennie, amit hozzáigazítottak a történelmi háttérhez (a film 1757-ben játszódik). Az ostromjelenet felvételekor pedig úgy elszaladt a ló a rendezővel, hogy egész éjszakákat forgattak át. Mivel a forgatás hatalmas területet érintett, a munkatársak walkie talkie-kkal tartották egymással a kapcsolatot. Az egyik egész éjszakán át tartó forgatás végén a stábtagok arra lettek figyelmesek, hogy Mann belekiabál az adóvevőbe, hogy

„Mi ez a narancsszínű fény?! Valaki kapcsolja már le a narancssárga fényt!”

Némi döbbent csend után érkezett az egyik kolléga válasza: „Michael, az a NAP”.

Az utolsó mohikán - Forrás: Film+

 

5. Az, hogy a direktor ennyire perfekcionista, nemcsak vicces anekdotákat eredményezett, hanem azt is, hogy minden jelenetet legalább hússzor vett fel, és így teljesen elszabadult a költségvetés. Amikor ezt a 20th Century Fox megelégelte, kiküldtek egy embert, hogy fékezze meg Mannt. Annyi volt a feladata, hogy mindig ott álljon az alkotó háta mögött, és egy idő után figyelmeztesse: „Elég volt, Michael, ideje továbblépni”. Nyilván ahhoz sem a stúdió emberei vagy a látványtervezők ragaszkodtak, hogy teljes egészében építsék meg a filmbeli ostrom helyszínét, a William Henry-erődöt – ennek költsége végül állítólag 6 millió dollárra rúgott.

Forrás: RCA

 

6. Talán igaz, talán nem, de Michael Mann egyszer azt nyilatkozta, hogy mindenképpen látni akarta nagyvásznon a saját korábbi tévéfilmje, az 1989-es Made in L.A. remake-jét, de neki magának semmi kedve sem volt megrendezni. Walter Hillt (48 óra, Vörös zsaru, Az utolsó emberig, Vitathatatlan) akarta rávenni, hogy rendezze meg a filmet, de mivel ő nemet mondott, kénytelen volt magára vállalni a direktori szerepet. A különbség ég és föld, a fillérekből, fiatal, névtelen színészekkel forgatott eredetihez képest a kétszer hosszabb új film, a Szemtől szemben (1995) minden kategóriában nagyságrendekkel jobb, látványosabb, gazdagabb és rétegzettebb – pedig az alapsztori teljesen ugyanaz.

Szemtől szemben - Forrás: Tv2

 

7. Mann első Oscar-jelölését – pontosabban első HÁROM jelölését a valós eseményeket feldolgozó A bennfentesért (1999) kapta. Jelölték a legjobb rendezőként és a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában, és producerként „érdekelt” volt a legjobb film kategóriában is. Következő és eddigi utolsó jelölését is producerként kapta Marton Scorsese Aviátor (2004) című életrajzi drámájával – a fentiek közül egyik kategóriában sem nyert.

A bennfentes - Forrás: InterCom

 

8. A Collateral - A halál záloga (2004) különösen fontos film volt Mann számára, hiszen, akárcsak a Jamie Foxx által játszott főhős, fiatalon ő is taxisofőrködött, sőt, az apja is taxit vezetett, a nagyapjának pedig taxis cége volt. A hitelesség kedvéért Foxx kipróbálta a taxizást, Tom Cruise pedig intenzív fegyveres kiképzésen vett rész, ami annyira jól sikerült, hogy – ha igaz a hír – jeleneteit több rendőrakadémián is vetítik a „hogyan rántsd elő és biztosítsd a fegyvered” tananyagnál. Maga a rendező is részt vett ezen a képzésen, hogy hitelesen tudja ábrázolni ezeket a jeleneteket.

Collateral - A halál záloga - Forrás: UIP-Duna Film

 

9. Michael Mann elképzelése a Tom Cruise által játszott bérgyilkosról, a hidegen kalkuláló, mindig észszerűen döntő Vincentről az volt, hogy ő egy olyan ember, akinek bűnözőként a legfontosabb képessége, hogy

úgy tud bárhova bejutni majd távozni onnan, hogy senki sem emlékszik rá.

Hogy ezt az „adottságot” Tom Cruise-ban is kifejlesszék, Mann rávette a sztárt, hogy több FedEx-csomagot is kiszállítson egy mozgalmas Los Angeles-i piacon úgy, hogy senki ne ismerje fel. A dolog bevált, Cruise képes volt úgy felvenni a „szerepet”, hogy ne ismerjék fel.

Közellenségek - Forrás: UIP-Duna Film

 

10. Mann filmjei az elmúlt két évtizedben nem arattak egyöntetű sikert, igaz, nem is dolgozott sokat rendezőként, inkább produceri feladatokat vállalt, illetve néhány tévés epizódot rendezett. A Közellenségeket (2009), amelyben Johnny Depp játszotta John Dillingert, ugyan nem övezte kritikai elismerés, de a becslések szerint 90 milliós büdzséből majdnem 215 milliót csinált. A Chris Hemsworth főszereplésével készült Blackhat (2015) című egyenetlen, néhol kifejezetten unalmas hackerthriller viszont jókora bukás lett. A 70 millió dolláros költségvetésből még 21 millió sem jött vissza.

Forrás: UIP-Duna Film

 

10+1. Ha minden jól megy, 8 év kihagyás után még az idén bemutatják Mann Ferrari című életrajzi filmjét, amelyben Adam Driver alakítja majd Enzo Ferrarit – Drivernek jól áll az egykor élt olasz hírességek megformálása, hiszen nemrég A Gucci-ház (2021) Maurizio Guccija volt.