9 dolog, amit nem tudtál a Kaptár filmekről

A mozikban A Kaptár - Utolsó fejezet, és még az is lehet, hogy tényleg ez lesz az utolsó darabja egy hosszú és sikeres szériának, amiről nem árt pár dolgot tudni.

Az a sok változás...

A japán Capcom által kifejlesztett videójáték eredeti neve Biohazard, kint ezen a címen is fut, csakhogy Amerikában a név jogvédett volt, mivel ilyen elnevezéssel már a piacon volt egy DOS alapú játék – arról nem is beszélve, hogy létezett egy Biohazard nevű, rendkívül ismert hardcore együttes is. A Capcom a legolcsóbb megoldás mellett döntött, ami a következő volt: a cégen belül hirdettek meg egy névadó pályázatot, és a nyertes nyilván ingyen menüt kapott a McDonaldsban. A filmes feldolgozásnál aztán újabb változtatás jött, mivel az eredetileg a Resident Evil: Ground Zero címre hallgatott, de a szeptember 11-i terrortámadás után ezt aligha használhatták, így rövidítettek. Azt persze aligha sejthették, hogy az első rész magyar forgalmazója még egyszerűbb megoldáshoz nyúl: nálunk csak A kaptár címen futott a film.

Még több változás!

Az első Resident Evil filmet eredetileg nem más, mint a zombifilmek atyja, George A. Romero rendezte volna, aki ráadásul már készített egy reklámfilmet a Capcomnak a Resident Evil 2 – vagyis a Biohazard 2 japán kiadásának. Fel is kérték a mestert a rendezésre és a forgatókönyv megírására, ő pedig úgy döntött, hogy a történetet az első játékhoz igazítja, és annak a szereplőivel dolgozott, például Chris Redfielddel és Jill Valentine-nal. Csakhogy a Capcom illetékese, bizonyos Yoshiki Okamoto a maga tömör stílusában azt mondta, a forgatókönyv „nem elég jó”, és kirúgták Romerót, akinek így legalább megmaradt „szerzői” filmesnek. Helyette vették fel Paul W.S. Andersont, akinek volt tapasztalat a videójátékok filmes adaptációjának területén, hiszen ő rendezte az 1995-ös Mortal Kombatot, és hajlandó volt egy egészen új sztorival előállni, ami csak lazán kapcsolódott a játékhoz. 

Ennél is több változás, ez már kész őrület!

A főszerepre eredetileg Sarah Michelle Gellart nézték ki – nyilván nem véletlenül, hiszen Buffyként volt tapasztalata az ilyen harcban -, de nemet mondott, majd Gwyneth Partrow neve került elő, ami utólag meghökkentő. Nehéz elképzelni a szép szőke színésznőt, ahogy megüt, ne adj isten kettévág valakit. Ezután sétált be a meghallgatásra Milla Jovovich, aki elsősorban a játékért rajongó öccse kedvéért akarta megkapni a szerepet, és annyira lenyűgözte a rendezőt, hogy nem csak Jill szerepét osztotta rá, hanem a forgatás után feleségül is vette. Matt Addison szerepét egyébként eredetileg David Boreanaz kapta volna, de neki nyilván randevúja volt Buffyval – igazából az Angel sorozat miatt mondott nemet.

Semmi cici!

Milla Jovovichot nemcsak a színészi képességei miatt találták alkalmasnak a szerepre, de a külseje miatt is, ezzel aligha árulunk el nagy titkot. A pályája elején szívesen vetkőző, modellből lett színésznő itt is megmutatott valamit magából 2001-es első filmben, de ebből mi ma már vajmi keveset láthatunk. A forgatás végére a rendező és a színésznő ugyanis összejött, és bár létezik olyan eredeti verzió, amiben látszik Milla meztelen keble, Paul W.S. Anderson a későbbi változatokból kiretusáltatta kedves neje meztelenkedését - amire eredetileg nyilván ő utasította. Hálából viszont készített vele egy rakás folytatást.

Mire utalnak?

Mind a videójáték, mind a belőle készült film bevallottan számos popkulturális utalást tartalmaz. A játékra például nagy hatással volt Stanley Kubrick örökbecsű klasszikusa, a Ragyogás – az eredeti helyszínt például a filmbéli Overlook Hotelről mintázták, a második szériában falakon pedig ott virít a REDRUM felirat, de sokat kölcsönöztek az 1992-ben megjelent, Alone in the Dark nevű játékból is. Az első film azonban máshol talált inspirációt: az Alice Csodaország lapjain. Természetesen a főszereplőnő nevét is innen vették, akárcsak a Vörös Királynőt, aki itt is fejeket akar lecsapni, és a T-vírust egy, szintén a meséből kölcsönzött fehér nyuszin tesztelik, ahogy a sakktábla mintás csempéket is, és még sorolhatnánk.  

Színváltozás

A mostani részt, A Kaptár - Utolsó fejezetet is beleszámolva összesen hat film született, amelyeknek meglehetősen hasonló mind a története, mind az eszköztára, mind megjelenése. Alice megy valahová, zombikkal és mutánsokkal küzd meg, új szövetségesekre és ellenségekre tesz szert, a gonosz nagyvállalat, az Umbrella pedig próbál bekavarni. Ám mégsem minden ugyanolyan, hiszen nemcsak a helyszín változik minden folytatásban, de a domináns színpaletta is. Ezt a „trükköt” a helyszínelős CSI franchise jó eséllyel innen nyúlta le a saját spin-offjaihoz. A mostani részben például a meghatározó szín a kék.

Veszélyes üzem

A film jelentős részét Dél-Afrikában forgatták, és itt történt a tragédia is. Az egyik stábtag, Ricardo Cornelius egy Humvee közelében állt, amit egy forgó platformhoz rögzítette, csakhogy nyilvánvalóan nem a megfelelő módon. A jármű hirtelen lecsúszott az emelvényről és Corneliust egy falhoz szorította, rengeteg csontját törve darabokra. A férfi a kórházba szállítás után pár órával meghalt. Nem ez volt azonban az egyetlen súlyos baleset a film készítése során: egy Olivia Jackson nevű kaszkadőr olyan súlyos sérüléseket szerzett az egyik motoros jelenet felvételekor, hogy amputálni kellett a bal karját. A kaptár - Megtorlás egyik harcjelenete sem sikerült a megfelelő módon: itt egy emelvény szakadt le és 16-an kerültek kórházba – igaz, nem szenvedtek maradandó sérüléseket-

Tényleg vége?

A most bemutatott filmet eredetileg nem sokkal az előző rész bemutatása után, 2013 őszén kezdték volna el fogatni, a premiert pedig 2014 szeptemberére tervezték, ám a főszereplőnő, Milla Jovovich teherbe esett, így mindent el kellett napolni. Így viszont a bemutató majdnem egybeesik az új videójáték, a Resident Evil: Biohazard piacra dobásával. A készítők azt ígérek ,és ugyebár Az utolsó fejezet alcím is ezt ígéri, hogy ez lesz az utolsó folytatása az 15 éve készült első résznek, de azért pár helyen elhintették, hogy a mostani film teljesítményétől is függ, hogy lezárják-e a franchise-t vagy sem. Ha nem lesz több mozifilm, akkor sem kell a Dunának menni, mert már tervezik a tévésorozatot!

A családban marad

A Vörös Királynő egy arctalan mesterséges intelligencia, aki egy kislány hangján beszél. Az első részben meghatározó szerepe volt, majd eltűnt, hogy A kaptár - Megtorlásban visszatérjen, immár Megan Charpentier hangján. Csakhogy a következő filmig a tervezettnél több idő, öt év telt el, és Megan ezalatt elveszítette a „gyerekhangját”, így a szerepet végül Milla Jovovich és Paul W.S. Anderson kislánya, Ever Gabo Anderson kapta meg, élete első filmes feladataként. Mivel ez a film is korhatáros, a 2007-es születésű, egyébként csodaszép kislánynak még várnia kell, hogy megnézhesse, hogyan sikerült a munkája.