A 10 legnagyobbat bukó nyári blockbuster

Van, amikor a megaköltségvetés és a megasztárok jelenléte sem segít.

A blockbusterek a széles közönséget megcélzó, látványos, izgalmas, és rengeteg bevételt termelő produkciók – jó esetben. A stúdiók számítása azonban nem mindig jön be, és a legnagyobb blockbusterszezonra, azaz a nyárra időzített filmek elhasalnak a pénztárnál. Néha az elbaltázott marketing okolható, van, amikor tényleg pocsék a végtermék, de előfordul az is, hogy mindenki értetlenül áll a nézők érdektelensége mellett. Íme a 10 legcsúfosabb bukta.

10. Az elveszettek földje (2009)

Rick Marshall tudós (Will Ferrell), asszisztense, Holly (Anna Friel) és Will (Danny R. McBride) egy dinoszauruszokkal és más őslényekkel teli, ijesztő világba kerül, miután egy tér-idő örvény beszippantja őket. Miközben megpróbálnak túlélni a különös új világban, együtt kell kitalálniuk, hogy hogyan juthatnak haza.

A sztárfőszereplő és az izgalmas koncepció ellenére Az elveszettek földje nem találta meg igazán a közönségét. Egyszerre próbált tisztelegni az eredeti sorozat előtt, és közben kiszolgálni azokat, akik nem ismerték az alapanyagot. A film kritikai és kereskedelmi bukás lett, több mint 30 millió dollárt veszített a kasszáknál a 100 millió dolláros költségvetéshez képest.


9. Apák napja (1997)

Az alaphelyzet elég egyszerűnek tűnt ahhoz, hogy működjön, pláne, hogy egy sikeres francia film, a Les Comperes remake-je is volt, és egy igazi vígjáték-specialista, Ivan Reitman (Szellemirtók, Ikrek, Ovizsaru) rendezte. A sztori szerint egy nő meggyőzi két régi barátját, hogy keressék meg elszökött fiát, úgy, hogy mindkét férfinak azt mondja, hogy ő az apa. A közös nyomozás közben a két férfi összebarátkozik.

A zseniális Robin Williams és Billy Crystal főszereplésével az Apák napja biztos sikerfilmnek tűnt. Mindkét sztár a karrierje csúcsán volt, és a saját komédiastílusukat kellett csak kamatoztatniuk. A film azonban nagyot bukott, a kritikusok és a közönség sem kért belőle. A 85 millió dolláros költségvetésből világszerte mindössze 35 millió dollárt hozott vissza.


8. Rocky és Bakacsin kalandjai (2000)

Rocky, a repülő mókus és hű barátja, Bakacsin (Keith Scott) Frostbite Fallsban élnek. A duó a régi tévésorozatuk ismétléseiből származó jogdíjakból tartja fenn magát. Nyugalmas hétköznapjaik akkor érnek véget, amikor megtudják, hogy ősellenségeik, Boris és Natasha megszöktek a rajzfilmek világából, és beléptek a való életbe.

Az 1959-től 1964-ig vetített, sokak által kedvelt rajzfilmsorozat újabb remake-je nem tudta ugyanazt a bájt és szellemességet nyújtani, mint az eredeti, pedig olyan hollywoodi sztárok tűntek fel benne, mint Robert De Niro, Rene Russo és Jason Alexander, de a mozilátogatókat ez egyáltalán nem hatotta meg. A film több mint 40 millió dollárt veszített a kasszáknál a 76 millió dolláros költségvetéshez képest.


7. Háború a Földön (2000)

Forrás: Franchise Pictures

 

A 3000-es évben egy idegen faj, az úgynevezett Psychlos elfoglalta a bolygót, és megtizedelte az erőforrásait. Johnny "Goodboy" Tyler (Barry Pepper) fellázad, és egy ellenálló csoport élére áll, hogy felvegyék a harcot a Psychlos és vezetőjük, Terl (John Travolta) ellen, és helyreállítsák a rendet a Földön.

Travolta olyan nagy híve a szcientológiai egyháznak, hogy csak ezért adaptálta a vallást megalapító L. Ron Hubbard sci-fi regényét, ráadásul a saját pénzéből is beletett 5 milliót. A kritikusok és a nézők egyöntetű véleménye szerint a zavarba ejtő alkotás vizuális effektjei gyengék, a karakterek külseje nevetséges, a sztori ostoba, Travolta alakítása pedig olyan rossz, hogy az már jó.

A Háború a Földönt a 73 milliós büdzséből csak 30-at tudott visszahozni, a Franchise Picturest ráadásul be is perelte egy német forgalmazó, azt állítva, hogy a stúdió 31 millió dollárral nagyobbnak hazudta a költségvetést a valósnál, és a különbözetet ellopta. A bíróság döntése értelmében a Franchise Pictures-nek 77 milliót kellett fizetnie a sértettnek, és ezzel csődbe is mentek.


6. R.I.P.D. - Szellemzsaruk (2013)

Amikor Nick Walker (Ryan Reynolds) átlép a túlvilágra, a Nyugodj Békében Osztag, azaz a R.I.P.D. alkalmazásában találja magát. Ez egy elit rendőri alakulat, amely az élők földjén járőrözik, hogy megvédjék világunkat azon pusztító lények egyre szaporodó hadától, akik nem hajlandók békében távozni az árnyékvilágba. Walker összeáll a veterán rendőrrel, Roy Pulsiferrel (Jeff Bridges), és egy veszélyes összeesküvést tárnak fel, amely az egész földi életet veszélyeztetheti.

A R.I.P.D. iskolapéldája azon filmeknek, amelyek papíron működnek, csak a gyakorlatban nem. A filmet a kritikusok lehúzták, a közönség pedig ignorálta, így a 130 millió dolláros költségvetésére mindössze 78 millió dollárt tudott összekaparni globálisan, ezzel pedig 2013 egyik legnagyobb bukása lett. Nagy kérdés, hogy ha ma kerülne mozikba, amikor Ryan Reynolds már sokkal nagyobb sztárnak számít, ugyanígy bukna-e.

5. Ozmózis Jones - A belügyi nyomozó (2001)

A Farrelly testvérek animációs filmje egy állatkerti őr testében játszódik, a főszereplője pedig Osmosis Jones, a fehérvérsejt-detektív. Frank elkap egy csúnya betegséget, Jones pedig összefog Drixszel, a férfi belsejébe küldött megfázás elleni gyógyszerrel, és felveszik a harcot a vírus ellen. A duó azonban hamarosan megtudja, hogy sokkal nagyobb kihívást jelentő ellenféllel kell szembenézniük, mint azt gondolták.

A különleges koncepció és a sztárszinkronhangok (Bill Murray, Chris Rock, Laurence Fishburne, Kid Rock) miatt biztos kasszasikernek tűnt a film, de a közönséget nem érdekelte a produkció. Az Ozmózis Jones világszerte mindössze 14 millió dolláros bevételt ért el (szemben a 70 millió dolláros költségvetéssel), ami hatalmas veszteséget jelentett a Warner Bros. Pictures számára. Erre a bukásra nem volt semmilyen gyógyszer…


4. Lopakodó (2005)

A haditengerészet vadászpilótái, Kara Wade (Jessica Biel), Henry Purcell (Jamie Foxx) és Ben Gannon (Josh Lucas) együtt dolgoznak egy mesterséges intelligencia által irányított pilóta nélküli vadászgép kiképzésén, amely a légi támadások jövője lesz. Ám a mesterséges intelligencia egy villámcsapás következtében meghibásodik, és önállósítja magát. Nincs, aki megállíthatná.

Rob Cohen filmje a jegypénztáraknál is lopakodva repült, a legtöbb mozilátogató radarját elkerülte. A Rotten Tomatoes-on 12%-os kritikai pontszámot, a mozipénztárakban mindössze 80 millió dolláros bevételt ért el, több mint 55 millió dolláros veszteséget okozva a stúdiónak.


3. A 13. harcos (1999)

Miután száműzik hazájából, Ahmad ibn Fadlan (Antonio Banderas) követként egy idegen országba kerül, ahol egy vikingtelepülésen találja magát. Befogadják őt a közösségükbe, és amikor egy kegyetlen ellenséggel kell megküzdeniük, amely az életmódjukat fenyegeti, Ahmad az új népe mellé áll.

Papíron A 13. harcos tökéletes film lehetett volna a nyári blockbusterszezon lezárásaként, mégis világszerte mindössze 61 millió dollárt hozott, és ezzel a produkció több mint 100 millió dolláros veszteséget szenvedett el. Az előzményeket ismerve ez nem is olyan meglepő: a tesztvetítéseken szerény értékeléseket kapott a film, így a stúdió gyorsan megvált John McTiernan rendezőtől, és a helyébe a film alapjául szolgáló regény szerzőjét, Michael Crichtont szerződtették, aki akkor már 10 éve nem csinált filmet.


2. A magányos lovas (2013)

A magányos lovas nagy múltra visszatekintő, klasszikus amerikai sorozat: karrierjét az 1930-as években a rádióban kezdte, majd moziban, a filmek előtt vetített sorozatként folytatta, később pedig egész estés filmek, tévésorozatok és rajzfilmek is meséltek a rettenthetetlen lovas és hű barátja, az indián Tonto kalandjairól, ahogy képregények és tonnányi regény is.

Modern adaptációját az a Gore Verbinski készítette el, aki A Karib-tenger kalózai három, elsöprő sikerű része és a Rango Oscar-díja után a csúcson volt, ahogy maga Johnny Depp és Armie Hammer is. Csakhogy a költségvetés az egekbe szökött: 250 millió dollárnál járt, amikor a Disney úgy döntött, netovább, és leállította a produkciót. Verbinski próbálta menteni a menthetőt, búcsút mondott néhány ötletének, a későbbi bevétel bizonyos százalékában bízva lemondott a fizetéséről, de még így sem tudta 215 millió alá faragni a költségvetést. 

A filmet végül fanyalogva fogadta a kritika (13%-ot ért el a Rotten Tomatoes-on), és hiába hozott világszerte több mint 260 millió dollár bevételt, a hatalmas költségvetésnek köszönhetően a produkció így is veszteséges lett.


1. Pluto Nash - Hold volt, hol nem volt... (2002)

Pluto Nash (Eddie Murphy) egy sikeres éjszakai klub tulajdonosa a Holdon, de miután nem hajlandó eladni a klubját a maffiának, felrobbantják az épületét. Nash egy szép énekesnővel az oldalán nyomozni kezd a tettesek után.

Eddie Murphy számára nem idegenek a kasszasikerek, minden idők legtöbb bevételt hozó filmjei közül többen is szerepelt. Filmjei pályafutása során közel 4 milliárd dolláros bevételt hoztak.

A Pluto Nash kalandjai azonban egyszerűen nem találta meg a közönséget, és akkor még finoman fogalmaztunk. 100 millió dolláros költségvetéssel forgatták, de mindössze 7 millió dollárt termelt a mozikban, és ezzel derékba törte a '90-es évek legnagyobb sztárjának számító Murphy karrierjét.

Via: Collider