A Hollywoodban páriává vált Kevin Spacey-vel jön az új magyar történelmi film

Az 1242 – A Nyugat kapujában a tatárjárás időszakát dolgozza fel.

1,26 milliárd forintos gyártási támogatást szavazott meg a Nemzeti Filmintézet a magyar-mongol-angol koprodukcióban készülő 1242 – A Nyugat kapujában című történelmi kalandfilmnek, amelynek forgatása Soós Péter rendezésében idén ősszel kezdődik magyar helyszíneken – tudatta a szervezet. Az IMDb-n Gateway to the West címmel szereplő produkció stáblistáján impozáns szereposztás látható, olyan angolszász sztárokkal, mint Eric Roberts vagy Terence Stamp: előbbi egy Captain Ákos nevű karaktert, utóbbi a narrátort alakítja.

Az már sokkal kevésbé impozáns, hogy habár a filmes adatlapon még nem szerepel,

Soós Péter a 24.hu-nak megerősítette azon értesüléseket, miszerint az alkotásban a sorozatos szexuális zaklatásai miatt Hollywood páriájává vált Kevin Spacey is benne lesz:

a direktor közlése szerint a főgonoszt, egy itáliai bíborost alakít majd, és már alá is írt a filmre. Még nincs aláírt szerződése, de már tárgyalnak vele, így egy agg magyar kereszteslovag szerepében valószínűleg Christopher Lambert is csatlakozik a produkcióhoz.

Kevin Spacey. Forrás: Nicole Harnishfeger-Pool / Getty Images


Lambertnek nem ez lesz az első magyar vonatkozású szerepe, hiszen a 2006-os A harag napja című angol-magyar filmben is játszott, Oroszlán Szonja és Gryllus Dorka oldalán (2007-es, szintén részben magyar vámpírfilmje, a Metamorfózis csak DVD-n jelent meg). Kevin Spacey pedig mostanában, miután száműzték Hollywoodból, Európában próbál szerencsét: ahogy arról korábban már beszámoltunk, benne lesz Franco Nero L'uomo che disegnò Dio című filmjében: egy olyan detektívet alakít, aki egy tévesen (!) pedofíliával vádolt férfi ügyében nyomoz (a Spacey-t először megvádoló Anthony Rapp színész 14 éves volt, amikor a sztár zaklatta).

Az 1242 – A Nyugat kapujában sztorija az NFI közleménye szerint egyébként a következő: Batu kán, a világhódító Dzsingisz kán unokája, a sztyeppe kegyelmet nem ismerő ura seregével Esztergom falai alá ér. Európa meghódítása előtt el kell söpörnie útjából a magyar várat. A maroknyi védő Eusebius kanonok és a spanyol zsoldoskapitány, Simon vezetésével az utolsó harcra készül. Segítségre nem számíthatnak. Talán a pápai legátus megérkezése és a mongol holdújév ad egy kis haladékot a magyaroknak...


(via Nemzeti Filmintézet, 24.hu)