Az évtized legnagyobb Oscar-meglepetései és méltatlan mellőzései

Volt, aki nem érdemelte meg a jelölést, de olyan is, akinek a mellőzése világbotrány.

Minden idők legfurább Oscar-szezonja zajlik éppen a világjárványnak köszönhetően. Az eredetileg február 28-ára tervezett díjátadót április 25-ére halasztották, és a mozik zárva tartása miatt olyan filmek is nevezhetők, melyeket kizárólag streaming platformokon mutattak be. Ráadásul most nincsenek stúdiók által rendezett partik, vetítések és egyéb PR-események, ahol fel lehetne mérni az esélyeket, így akár nagy meglepetésekre is számíthatunk majd a gálán. Korábban is voltak persze érthetetlen döntések vagy méltatlan mellőzések az Oscar történetében, most ezek közül mutatunk néhányat, a 2010-es évekre koncentrálva.

2010 (83. Oscar)

Meglepő jelölés: Javier Bardem (Biutiful, legjobb színész)
Sokkoló mellőzés: Andrew Garfield (A közösségi háló, legjobb mellékszereplő)

Akár trendnek is nevezhető, hogy a színészi kategória korábbi győztesei könnyebben kapnak később is jelölést. Talán itt is ez történt, így szoríthatta ki Bardem a legjobb idegennyelvű film kategóriában jelölt Biutiful főszerepével Robert Duvallt (A temetésem szervezem) vagy Ryan Goslingot (Blue Valentine). Arra se tippeltek volna sokan, hogy A közösségi hálóban Mark Zuckerberg barátját / ellenlábasát alakító Andrew Garfieldet is mellőzik.

2011 (84. Oscar)

Meglepő jelölés: Rém hangosan és irtó közel (legjobb film)
Sokkoló mellőzés: David Fincher: A tetovált lány (rendezés)

A kritikusok utálták Stephen Daldry 9/11-es filmjét, hiába szerepeltek benne olyan sztárok, mint Tom Hanks, Sandra Bullock, James Gandolfini és Max von Sydow. Az Akadémia ennek ellenére vagy éppen ezért beszavazta a jelöltek közé a Rém hangosan és irtó közelt. A tetovált lány ugyanakkor jól szerepelt az előszezonban, mégsem került be sem a film, sem a rendezés kategóriába.

2012 (85. Oscar)

Meglepő jelölés: Benh Zeitlin: A messzi dél vadjai (rendezés)
Sokkoló mellőzés: Ben Affleck: Az Argo-akció (rendezés)

Benh Zeitlin fantasztikus bemutatkozó rendezése maximálisan megérdemelte a jelölést, de arra senki nem számított, hogy a legjobb filmnek választott Az Argo-akció producere és rendezője még az ötfős listára sem kerül fel. Ugyanígy Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty - A Bin Láden hajsza) nevét is joggal hiányolhattuk.

2013 (86. Oscar)

Meglepő jelölés: Christian Bale (Amerikai botrány, legjobb színész)
Sokkoló mellőzés: Tom Hanks (Phillips kapitány, legjobb színész)

Christian Bale kiváló színész, és az Amerikai botrányért be is gyűjtötte a BAFTA, a Golden Globe és SAG (színész szakszervezet) jelöléseit (utóbbi díjat meg is kapta), ezzel együtt se volt papírforma az Oscar-jelölés, mert ebben a kategóriában indult Tom Hanks is, aki végül, óriási meglepetésre, kimaradt.

2014 (87. Oscar)

Meglepő jelölés: Bennett Miller: Foxcatcher (rendezés)
Sokkoló mellőzés: Jake Gyllenhaal (Éjszakai féreg, legjobb színész)

Bennett Miller valószerűtlen mesterhármast ért el: az első három rendezéséért egyaránt jelölték, vagyis a Capote és a Pénzcsináló után a jóval gyengébb fogadtatásban részesülő Foxcatcherért is. Ennél is nagyobb meglepetés volt az Éjszakai féregben karrierje egyik legerősebb alakítását nyújtó Jake Gyllenhaal mellőzése.

2015 (88. Oscar)

Meglepő jelölés: Tom Hardy (A visszatérő, legjobb mellékszereplő)
Sokkoló mellőzés: Idris Elba (Beasts of No Nation, legjobb mellékszereplő)

Ebben az évben A visszatérővel Leonardo DiCaprio végre begyűjtötte a régóta áhított Oscar-díját, és Tom Hardyt is jelölték ugyanezért a filmért. Ami meglepő, ha azt nézzük, hogy az előszezonban mindössze egy Critics Choice-jelölést kapott. De nem meglepő, ha tudjuk, hogy korábban DiCaprio összes Oscar-jelölt filmjének mellékszereplője kapott jelölést. Az impozáns lista: Aviátor (Alan Alda), Véres gyémántok (Djimon Hounsou), A Wall Street farkasa (Jonah Hill), Volt egyszer egy Hollywood (Brad Pitt). Ez egyben azt is jelentette, hogy Idris Elba és Michael Shannon (99 Homes) hoppon maradt.

2016 (89. Oscar)

Meglepő jelölés: Michael Shannon (Éjszakai ragadozók, legjobb mellékszereplő)
Sokkoló mellőzés: Amy Adams (Érkezés, legjobb színész)

Amy Adams túlzás nélkül karriercsúcsot jelentő alakítást mutatott be az idegenek kommunikációját kutató tudós szerepében, de az Akadémia szavazói sajnos máshogy látták. Mellőzése csak ahhoz hasonlítható, amikor Paul Giamatti (Kerülőutak), Lupita Nyong’o (Mi), Peter Sarsgaard (Shattered Glass) vagy Maria Bello (Erőszakos múlt) járt hasonlóképpen.

Michael Shannon jelölése csak azért volt meglepő, mert előtte sem a BAFTA, sem a Golden Globe, de még a színész szakszervezet sem nominálta.

2017 (90. Oscar)

Meglepő jelölés: Paul Thomas Anderson: Fantomszál (rendezés)
Sokkoló mellőzés: : Három óriásplakát Ebbing határában (rendezés)

A Három óriásplakát Ebbing határában a Golden Globe és a BAFTA szavazói szerint is az év filmje volt, és az Oscaron is jelölték ebben a kategóriában, ezek után Martin McDonagh mellőzése teljesen érthetetlen. Talán éppen Paul Thomas Anderson szorította ki onnan, aki a Fantomszál sztárjához, Daniel Day-Lewishoz hasonlóan eljutott abba a státuszba, hogy alanyi jogon jár neki a jelölés.

2018 (91. Oscar)

Meglepő jelölés: Marina de Tavira (Roma, legjobb mellékszereplő)
Sokkoló mellőzés: Bradley Cooper: Csillag születik (rendező)

Arra lehetett számítani, hogy az óriási Netflix-kampánnyal megtámogatott Roma főszereplőjét, Yalitza Apariciót jelölik, de óriási meglepetésre még a mellékszereplő Marina de Tavira is helyet kapott a listán. Bradley Cooper is megérdemelte volna a jelölést a Csillag születikért, de úgy tűnik, a színészeknek nehezebben hiszi el az Akadémia, hogy a rendezői elismerésre is méltók (lásd még Ben Affleck esetét Az Argo-akcióval.) Ugyanígy arra se sokan tippeltek volna, hogy a későbbi Oscar-díjas Zöld könyv rendezője, Peter Farrelly is kimarad.

2019 (92. Oscar)

Meglepő jelölés: Todd Phillips: Joker
Sokkoló mellőzés: Jennifer Lopez (A Wall Street pillangói, legjobb mellékszereplő)

Christian Bale Amerikai botrány-jelöléséhez hasonlóan a Joker nominálása se akkora meglepetés papíron, hiszen előtte tarolt a BAFTA-n és a Golden Globe-on is. Az Akadémia idős tagsága viszont nem annyira kedveli a szuperhőssztorikat és a képregényfigurákat, úgyhogy nagyobb összegben azért nem fogadtunk volna arra, hogy a film és rendezője, Todd Phillips is ott lesz majd a legjobbak közt. Még nagyobb (negatív) meglepetés volt A Wall Street pillangói kedvéért rúdtáncossá avanzsált Jennifer Lopez ignorálása. És nem is ő az egyetlen színesbőrű színész, akit 2019-ben méltatlanul mellőztek: Lupita Nyong’o (Mi), Jamie Foxx (A kegyelem ára), Awkwafina és Zhao Shuzhen (A búcsú), illetve Taylor Russell (Waves) is joggal reklamálhattak volna.

via: Variety