Darth Vader és Norma Bates: ők a filmtörténet legrémesebb szülői

A két hét szobafogság és egy-egy pofon még semmi ahhoz képest, amit a filmtörténet legrosszabb szülei műveltek a gyerekeikkel.

Mr. Perry - Holt költők társasága

 

Robin Williams a filmtörténet sok inspiráló tanáregyénisége közül is kiemelkedik, de ez sem volt elég ahhoz, hogy szembeszálljon Mr. Perryvel. A színészi pályáról álmodozó Neil apja sokkal jobban tudja, mi kell az ő gyerekének. Úgy gondolja, ha a fiú továbbra is bolondos vágyálmokat kerget ahelyett, hogy az orvosi egyetemre készülne, akkor majd a katonai iskola lesz a megoldás. Mr. Perry tökéletes ellentéte Robin Williams tanárának, ő a film negatív főhőse, aki a végén öngyilkosságba hajszolja a saját gyerekét.

 

 

Harry és Zinnia Wormwood - Matilda, a kiskorú boszorkány

 

Danny DeVito első saját rendezésében egy karikatúraszerűen rémes szülő szerepét osztotta saját magára és feleségére, Rhea Perlmanra. Szerencsére ezeket a karaktereket a zseniális Roald Dahl álmodta meg, így tökéletesen együtt tudunk érezni a kis Matildával, akit folyton azzal szekálnak, hogy olvasás helyett nézzen inkább tévét. Matilda édesapja használtautókereskedő, aki rutinszerűen vágja át az ügyfeleket, az édesanyja pedig leginkább a külalakjával van elfoglalva. Mindketten szinte sportot űznek abból, hogy leszólják a náluk jóval okosabb Matildát, aki végül egy megértő tanárnő képében talál megmentőre.

 




LaVona Golden - Én, Tonya

 

Mostanában egyre több sportedzős horrortörténet kerül a nyilvánosság elé, de mi van akkor, ha az ifjú sportolót terrorizáló edző egyben a gyerek édesanyja is? Tonya Harding a kilencvenes évek ismert és ünnepelt korcsolyázónője volt, amíg meg nem vádolták a legnagyobb riválisa elleni merénylettel. Néhány évtizeddel később Margot Robbie bújt a korcsolyázónő bőrébe, hogy bemutassa, mi vezetett idáig, és az biztos, hogy a történtekben vastagon szerepet játszott az édesanyja, aki vasszigorral, szitkokkal és testi-lelki terrorral hajtotta a lányát a győzelem felé. “Bajnokot csináltam belőled, de tudtam, hogy meg fogsz gyűlölni érte. Mert egy anya ekkora áldozatokra képes” - hangzik a film egyik leghátborzongatóbb mondata.

 

 

 

Lester Burnham és Fitts ezredes - Amerikai szépség

 

Sam Mendes filmjében a felszínen mindenki rendes embernek tűnik, ha viszont jobban megnézzük, nem is egy rémes szülőt találunk benne. Kevin Spacey karakterének agyára ment a kapuzárási pánik, és miközben arra gyúr, hogy lefeküdjön a lánya barátnőjével, a lánya elszökik New Yorkba a szomszéd drogdealer sráccal. A szomszéd srác apja viszont igazi klinikai eset, Fitts tengerészezredes lehetetlen katonai szigorral neveli a fiát, majd mikor tévesen azt hiszi, hogy meleg, felpofozza és korcsnak nevezi, végül pedig kiderül róla, hogy valószínűleg látens homoszexuális.

 



Jack Torrance - Ragyogás

 

Nem Jack Nicholson karaktere volt az első apa, aki egy baltával ment neki a családjának az Overlook Hotelben, de míg az elődje rendes embernek tűnt, Jacknek már a kezdetek kezdetén sem állt jól a szeme. Alkotói válságban szenvedő ismeretlen alkoholista íróként távol állt a mintaapától, már a történet elején megtudjuk, hogy kificamította a fia vállát egy részeg pillanatában. Ahogy telik az idő, szaporodnak a baljós jelek, ez viszont még mind semmi ahhoz a vérfagyasztó ámokfutáshoz képest, amit később rendez, és azzal ér véget, hogy egy behavazott labirintusban próbálja meggyilkolni a saját gyerekét.

 



Norma Bates - Psycho

 

Norma Bates a filmtörténet talán leghírhedtebb szülője, aki a férje halála után úgy megnyomorította és elszigetelte a külvilágtól a saját gyerekét, hogy biztos soha ne hagyja őt el. Így még a halála után is élénken él a fia fejében, aki az ő sugallatára követi el a szörnyűséges tetteit. Robert Bloch regényéből Hitchcock forgatott korszakos filmklasszikust, de az egész történetben az a legvérfagyasztóbb, hogy ez nem kitalált történet, hanem egy létező sorozatgyilkos, Ed Gein életét dolgozza fel.

 



Margaret White - Carrie

 

Egy rozzant öreg házban lakik paranoiás és szélsőségesen vallásos édesanyjával Carrie, akit emiatt még az olyan alapvető dolgokkal sincsen tisztában, hogy menstruálnak a lányok. Félelmetes, de Margaret White azt gondolja, hogy a bűnbe eséstől menti meg a gyermekét, és ő csak a legjobbat akarja neki. A sok szentbeszéd és az elnyomás viszont többet árt, mint használ, Carrie annyira elszigetelődik a külvilágtól, hogy az iskolatársai céltáblájává válik. Amikor végül elszakad a cérna, Carrie a saját anyján is bosszút áll. Piper Laurie-t Oscarra jelölték az anya szerepéért, ami horrorfilmek esetén ritka jelenség.

 

 

Darth Vader - Star Wars

 

Milféle apa az, aki meggyilkolja a fia mentorát, majd halálcsillagot épít, hogy milliók életére törjön vele, és végül halálos összecsapásra készül a saját gyerekével? A Birodalom visszavág a legsötétebb film a Star Wars-univerzumban, és miután a nagy lézarkardos küzdelem végén Darth Vader felfedi magát, levágja Luke Skywalker kezét, és elégedetten nézi, ahogy a mélybe zuhan. George Lucas később próbálta megmagyarázni, miért is lett ilyen sötétszívű Darth Vader, és néhány árnyalattal szimpatikusabbá tenni, de a rajongók számára mindig ő marad a velejéig romlott sötét nagyúr.