Kedvenc ügyvédeink a mozivásznon

Ma van a nemzetközi „szeresd az ügyvéded” nap, mert ilyen is van, és ennek alkalmából rittyentettünk egy tízes listát a legjobb filmes ügyvédekkel a legnagyobb sztárok (és Joe Pesci!) alakításában.

Mickey Haller – Matthew McConaughey Az igazság árában (2011)

Matthew McConaughey a dörzsölt, karizmatikus Los Angeles-i bűnügyi védőügyvéd, Michael „Mick” Haller, aki Lincoln Continental kupéjának hátsó ülését használja irodaként, mert hogy elvált, és így minden egyszerűbb. Mick eddig javarészt piti bűnözők védelmét látta el, ám most úgy érzi, megfogta az isten lábát: egy gazdag Beverly Hills-i playboy (Ryan Phillippe) ügyét bízzák rá, akit emberölési kísérlettel vádolnak. Az ügyvéd azt hiszi, könnyű dolga lesz, ám a rengeteg pénzzel kecsegtető eset, amely pofonegyszerűnek ígérkezik, hamarosan halálos játszmává alakul. Hallernek nemcsak egy hozzá hasonlóan mesteri manipulátorral, de saját lelkiismeretével is meg kell küzdenie. (McConaugheytől egyébként a Ha ölni kell (1996) is felkerülhetett volna erre a listára, ott is remek ügyvéd volt.)



David Kleinfeld  – Sean Penn a Carlito útjában (1993)

Íme egy érdemtelenül alábecsült, remek darab Brian De Palmától, a listánk egy másik darabjában is szereplő Al Pacino egyik igazán nagy alakításával második fénykorából! Pacino itt a legendás Carlito Brigante, aki némi „távollét” után visszatér a spanyol Harlembe. De az utca már nem a régi, és Carlito sem az. Az öt év börtön alatt sokat tanult, le akarja zárni a múltat és új életet kezdeni szerelmével. Legjobb barátja és egyben ügyvédje (Sean Penn), aki kihozta a sittről, csak egy apró szívességet kér tőle. Penn – aki ekkoriban épp visszavonult a színészettől, és azért mondott igent a szerepre, hogy a kapott pénzből megrendezhesse Menekülés az éjszakába című filmjét – mindent beleadott a korrupt, társait is kijátszó ügyvéd megformálásába, ami ott kezdődött, hogy begöndörítette, majd a homlokánál felborotválta a haját, és ettől egyszerre néz ki kissé ijesztően és röhejesen.



Rudy Baylor – Matt Damon Az esőcsinálóban (1997)

Rudy Baylor átlagos ügyvédjelölt: úgy érzi, fantasztikusan gazdag ügyfelek fantasztikus ügyeit fogja intézni – természetesen fantasztikus módon. Álláskeresése során azonban kiábrándító pofonokat kap az élettől. Első megbízása egy lehangoló biztosítási ügy: Ray Black leukémiában haldoklik, mert a Great Benefit biztosítótársaság nem volt hajlandó fizetni a csontvelő-átültetés költségeit. Amikor Rudy szembeszáll a hatalmas céggel, egy olyan kusza és korrupt világgal találja magát szemben, amely a legvadabb fantáziáját is mélyen alulmúlja. Francis Ford Coppola John Grisham könyvét filmesítette meg, a zenét Elmer Bernstein írta, szóval elég patinás darabról van szó.



Kevin Lomax – Keanu Reeves Az ördög ügyvédjében (1997)

Kevin Lomax, a sikeres védőügyvéd egyetlen pert sem veszített még életében, olyan ügyesen választja ki azokat az esküdteket, akik aztán felmentik az ügyfeleit. Egy nap betoppan hozzá egy tekintélyes New York-i jogi cég megbízottja, és közli vele, hogy felettesei felfigyeltek hihetetlen teljesítményére, és szeretnék a cég munkatársai között látni. Feleségével (Charlize Theron) New Yorkba utazik, ahol megismerkedik a cég titokzatos vezetőjével, John Miltonnal (Al Pacino) is. Új főnöke életmódja, hatalma és a körötte keringő érzéki női figurák kibillentik hősünket az egyensúlyából, és amikor sztárügyvédként belekóstol a hatalomba, valami megváltozik benne. A győzelem megszállottjává válik, és nem figyel felesége baljóslatú látomásaira; pedig a nő egyre furcsább dolgokat tapasztal és megérzi, hogy súlyos árat kell fizetniük a csillogó külsőségekért. Kevin egyre nehezebb tárgyalótermi megmérettetéseken esik át. Mindene a diadal, de elkezd félni. A földi pokol kapujában Milton vár rá.



Mitch McDeere – Tom Cruise A cégben (1993)

A Top Gun és az Esőember után, de még az Interjú a vámpírral és az első Mission: Impossible előtt Tom Cruise filmet forgatott a bestsellerszerző John Grisham egyik legsikeresebb és legizgalmasabb regényéből. Mitch McDeere (Cruise) éppen utolsó vizsgájára készül. Nagy jövő vár rá a jogi pályán, de még ő is meglepődik, amikor megkeresi egy nagy és ismert ügyvédi iroda. Mitch eleinte természetesnek veszi a cégben uralkodó viszonyokat, hamarosan azonban különös dolgok történnek. Két cégtulajdonost holtan találnak, ráadásul az FBI megkörnyékezi hősünket, hogy szállítson információkat a cégről, és szerezze meg a titkos szerződéseket. A férfi válaszút elé kerül: segítsen az FBI-nak, vagy a cég érdekeit tartsa szem előtt, és hunyjon szemet a titokzatos események fölött. Egyik választás sem tűnik okosnak, hiszen mindkét esetben az életével játszik – ezért inkább egy harmadik utat választ.



Martin Vail – Richard Gere a Legbelső félelemben (1996)

Bár Richard Gere volt a film főszereplője, a show-t Edward Norton vitte el, akinek egy Golden Globe-díj és egy Oscar-jelölés lett a jutalma, annyira meggyőzően alakította a félénk ministránsfiút, akit egy pap megölésével vádolnak. És aki disszociatív személyiségzavarban szenved, hiszen egy szociopata gyilkos is lakozik benne: az felel minden rosszért és erőszakért. SPOILER! Így aztán a fiút végül megannyi ügyvédi ügyeskedés és az igazság napvilágra kerülése után felmentik a vád alól. Csakhogy az egész színjáték és jéghideg manipuláció volt: a félénk, dadogós fiú sosem létezett, Norton pedig hátborzongató módon játszotta végig azt az átalakulást, amikor lelepleződött az átverés.



Elle Woods – Reese Witherspoon a Doktor Szösziben (2001)

Bár ezúttal is gyilkossági ügyről van szó, nem drámai a hangvétel, ahogy azt a cím is sejteti. Elle (Witherspoon), a gimi legszőkébb és legcserfesebb csaja rájön, hogy a szőke bombázók élete sem könnyű. A szerelme elhagyja, mert politikusi pályára készül, és komoly joghallgató csak komoly barátnővel mutatkozhat. Elle elhatározza: bebizonyítja, hogy esze is van, bár ezt megjelenése miatt nem sokan hiszik el. Ám amikor joghallgatóként egy gyilkossággal vádolt fitneszoktatót kell megvédenie, kiderül, hogy a szépítkezésről szerzett tudása, kitartása és éles esze remek kombinációt alkot. A könnyed, de ötletes vígjáték akkora siker lett, hogy nemcsak folytatást, de musicalfeldolgozást is kapott.



Michael Clayton – George Clooney a Michael Claytonban (2007)

Akárcsak szinte mindenki más a listán, George Clooney is többször alakított ügyvédet, például a Kegyetlen bánásmódban (2003), de ez a rangosabb munkája. Ő Michael Clayton, egy jól menő, vállalati ügyekkel foglalkozó ügyvédi iroda „fixere”, akinek a számára nincs olyan nehéz ügy, amelyet meg ne oldana kapcsolatai és jogi ismeretei révén. Miközben munkájában sikert sikerre halmoz, magánélete romokban hever. Egy nap Clayton új megbízást kap: az idős barátja és kollégája, Arthur Edens (Tom Wilkinson) által vitt ügyben rosszul áll az ügyfél szénája, és neki kell a dolgokat egyenesbe hoznia. A főhős viszont lelki válságba kerül, amikor rájön, hogy az ügyfélnek egyáltalán nincs igaza. Miközben egyre mélyebbre ássa magát az ügybe, nem sejti, hogy saját életét is veszélybe sodorja. A filmet hét Oscarra jelölték, amiből egyet meg is nyert: a gonosz jogi tanácsadót alakító Tilda Swinton lett a legjobb női mellékszereplő.



Joe Miller – Denzel Washington a Philadelphia – Az érinthetetlenben (1993)

Andrew Beckett (Tom Hanks) egy menő jogászcég feltörekvő munkatársa, aki titkolja meleg identitását és AIDS-betegségét; amikor arra mégis fény derül, koholt vádak miatt kirúgják a munkahelyéről. A férfi ezt nem hagyja annyiban: nagy nehezen, de talál egy olyan ügyvédet (Washington), aki előítéletei ellenére, szakmai hiúságból elvállalja a befolyásos cég elleni reménytelennek tűnő ügyet. A Philadelphia – Az érinthetetlen az egyik első fősodorbeli hollywoodi film volt, amely nyíltan beszélt a HIV-ről és a betegséggel kapcsolatos tévhitekről, például a vele kapcsolatba hozható homofóbiáról. Hanks első Oscar-díját nyerte el Jonathan Demme (A bárányok hallgatnak) filmdrámájának főszerepében nyújtott megkapó alakításáért, a legalább olyan jó Washingtont viszont sajnos még csak nem is jelölték.



Vincent 'Vinny' Gambini – Joe Pesci a Vinny, az 1 ügyűben (1992)

Két New York-i egyetemista délnek tart, ám egy börtönben kötnek ki és gyilkosság vádja miatt bíróság elé kerülnek. Bár ártatlanok, mint a ma született bárány, nincs alibijük, ráadásul több szemtanú is ellenük vall. Pénzük persze nincs ügyvédre, de eszükbe jut, hogy az egyikük Vinny nevű bácsikája talán segíthetne rajtuk. Vinny ugyan ügyvéd, de kész katasztrófa, ráadásul ez ügyvédi pályafutásának első ügye. A nagybácsi és segítőkész barátnője (Marisa Tomei) minden trükköt bevetnek, hogy kihúzzák a fiúkat a csávából. Az egyébként szórakoztató és fordulatos tárgyalótermi vígjáték leginkább Marisa Tomei sokak szerint érdemtelenül elnyert Oscarja miatt híresült el, mivel ilyen könnyed szerepekre nem szokás díjat adni.

 

Elindult a Port.hu új videósorozata, a SZESSÖN. Nézzétek meg az első részt, amelyben Kiss Gergő háromszoros olimpiai bajnok mutatja meg, milyen remekül bánik a dobverőkkel. Kövessetek minket a Youtube-on is!