Outsiderek - Négyen a szentendrei Vajda Lajos Stúdióból

A legendás szentendrei Vajda Lajos Stúdió prominens művészeinek (újra)találkozásáról készült izgalmas dokumentumfilm, avagy van Önnek egy értékes Bereznai festménye?

Outsiders

Csütörtök este különleges dokumentumfilmet vetítenek le a Bem moziban:Tóth Olivér Márk munkája négy ismert szentendrei képzőművész életútját mutatja be. Mindannyian a legendás Vajda Lajos Stúdió tagjai, mind javarészt autodidakta módon művelték ki magukat és váltak művésszé és munkájuk, világnézetük okán valamennyien kerültek összetűzésbe az akkor fennálló renddel. Balogh István Vilmos, Bereznai Péter, Győrffy Sándor és Tóth István pályáját egyaránt végigkísérte a kívülállóság és a rendszerellenesség, de a leghangsúlyosabb mindig is a művészet iránti elhivatottságuk maradt.

A szereplőket 40 éves barátság köti össze, ami azt is kibírta, hogy egyikük 30 éve New Yorkba emigrált – ez természetesen Balogh István Vilmos, aki odakint már Steven Balogh néven él és alkot. Újratalálkozásuk felelevenítette a régi emlékeket. Az 1972-ben alapított Vajda Lajos Stúdió (VLS) fő célja kortárs művészek alkotásainak bemutatása volt - ma már Vajda Lajos Stúdió Galéria néven szerepel -, névadó, Vajda Lajos kiváló festőművész nevét tiszteletből vették fel. Természetesen nemcsak Vajda szürreális  festési hagyományait óhajtották közvetlenül folytatni, az aktuális stílusirányok kaptak és kapnak teret, ezek közt a Vajdáéval is rokonítható szürrealizmus is ott szerepelt, de a dadaizmus és a happening is, például a hírhedtté vált Nalaja happening az 1970-es években.

Outsiders

A VLS tagjai – amely alapítói között ott volt feLugossy László, ef Zámbó István, Matyófalvi Gábor és Holdas György is - nagy tematikus kiállításokat rendeztek (Új Vegyes, SZAFT), minden a non-konformizmusról és az életigenlésről szólt. 1973-ban nyitották meg pinceműhelyüket. Ami összekapcsolta az itt alkotó fiatal művészeket, az a konstruktív szürrealista tematika és a geometrikus-konstruktív irányzatok és a szürrealista-újprimitív vonulat. Az 1980-es második felében szabadiskolát nyitottak, együttműködtek a MAMŰ  csoporttal, közös kiállításokat rendeztek, például Unicornis (1991). 30 éves jubileumi kiállítását 2002-ben a Műcsarnokban tartotta a szentendrei VLS.

Bemutató: június 1., csütörtök, 20:00, Helyszín: Bem Mozi, Margit körút 5.

Outsiders