Seth Rogen 9 legjobb szerepe

A mozikban Seth Rogen legújabb filmje, a Csekély esély, ahol a duci kanadai komikus azt hozza, amit szokott, egy szerethető, sokat szívó bumfordi lókötőt, de nem minden filmje ilyen. Nem az összes.

Felkoppintva (2006)

Az nem vitás, hogy Seth Rogen elsősorban Judd Apatownak köszönheti sikerét, hiszen első szerepét is az Apatow rendezte Freaks and Geeks című sorozatban kapta, majd többször is dolgoztak közösen, és a rendező-producer osztotta rá az első főszerepet ebben a jó kis fanyar romcomban, amiben a romcom rész a legkevésbé izgalmas. Merthogy a női főszereplő Katherine Heigl sem különösebben izgalmas: ő jön össze Rogen slampos, örökké beállt karakterével, és az egyéjszakás kalandból terhesség lesz, amit valamiért nem akarnak megszakítani. Ennél sokkal viccesebb bármi, amit Rogen vagy éppen a Heigl nővérét alakító Leslie Mann csinál – utóbbi nem mellesleg Apatow felesége.

Ananász expressz (2008)

Seth Rogen teljes munkássága, talán két film kivételéve a tépésról szól, és egyik szerepében sem tépett annyit, mint itt, ahol James Franco személyében tökéletes partnert talált minden idétlenkedésre. Rogen a kliens és Franco a dílere, akitől a címbéli, nagyon ütős anyag származik, ám a párosnak menekülnie kell, amikor egyikük egy gyilkosság szemtanúja lesz, ráadásul a tettes a helyi fődíler, társa egy korrupt rendőrnő, egyetlen segítségük pedig egy teljesen megbízhatatlan, sértődékeny haver. Itt egy perc sem telik el teljesen elszállt poénok nélkül, amikkel olyan szinten feszegetik a határokat, hogy még az is majdnem belefér, hogy hőseink kisiskolásoknak adnak el anyagot.

Zack és Miri pornót forgat (2008)

Valahogy ezt is ki kell kellett próbálni. Nem a pornót, hanem azt hogy Kevin Smith rendezze Seth Rogent, aki, ki nem találnátok, egy szerethető lúzert alakít, aki együtt lakik jó barátjával és lelki társával, Elizabeth Banksszel, és mivel egy vasuk sincsen, kitalálják, hogy pornófilmet forgatnak. Össze is toborozzák hozzá a stábot, minden jól is megy, amíg nekik kettejüknek össze nem kéne feküdniük a kamera előtt, aminek már a gondolata is megváltoztat mindent, ami eddig köztük volt. Mivel Kevin Smith filmjéről van szó, felbukkan benne Jason Mewes, aki majdnem olyan vicces, mint Rogen, és néha még viccesebb is.

Ki nevet a végén (2009)

Ismét egy közös munka Judd Apatow-val, de ez most nagyon más, mint bármely korábbi közös munkájuk – vagy bármely korábbi, külön-külön csinált munkájuk. Merthogy a másik főhős Adam Sandler , aki nagyjából önmagát alakítja, egy rendkívül sikeres, de már kifutóban lévő, cinikussá, keserűvé vált legmenőbb komikus, aki zsinórban gyárt szar filmeket, és aki egy nap megtudja, hogy gyógyíthatatlan beteg. És ezért tér vissza stand-upos gyökereihez, és ekkor találkozik egy feltörekvő fiatal humoristával, akit felfogad szövegírónak és amolyan mindenesnek – persze ez Rogen. És a srác elkíséri példaképét egy furcsa útra annak régi szerelméhez (Leslie Mann), akit a férfi újra meg akar hódítani, pedig a nőnek családja és boldog élete van.

 

Fifti-fifti (2011)

Akárcsak a Ki nevet a végénben, itt is valaki gyógyíthatatlan beteg, jelen esetben Joseph Gordon-Levitt, akinek Rogen a legjobb cimborája, a srác, akik végig mellette van, aki hajtja, hogy végigcsináljon mindent, ami a remélhető gyógyuláshoz kell, merthogy, ahogy azt a cím is elmondja, a megmenekülésre fifti-fifti az esély. Vagyis Seth itt nem főszereplő, Gordon-Levitt az, illetve a pszichiáterét alakító Anna Kendrick az, aki aztán több lesz, mint lelki támasz. És a most bemutatásra kerülő Csekély esélyt is rendező Jonathan Levine nem melodrámát, hanem egy megható, de ugyanakkor nagyon őszinte és sokszor nagyon vicces történetet hozott össze, ahol mindenki a legtöbbet hozhatta ki magából.

Volt egy tánc (2011)

A 2011-es évek a komoly filmek és fontos mellékszerepek éve volt Seth Rogen számára, hiszen itt sem ő a főszereplő, de jelenléte meghatározó. Honfitársa, a szintén kanadai Sarah Polley filmjében ő a férj, akinek felesége (a nagyszerű Michelle Williams) szenvedélyes viszonyba kezd egy sráccal (Luke Kirby), akit a repülőn ismer meg, és akiről kiderül, hogy gyakorlatilag szomszédok. Bár nem küzd a hirtelen támadt vonzalom ellen, a lány tudja, hogy hová tartozik, és ez a kettősség, az elkerülhetetlenség melankóliája határozza meg a filmet, és nagyon furcsa Rogent egy ilyen szerény, csendes figurát ennyire alázatosan eljátszani. Nagyon szép film, mindenkinek ajánljuk!

Itt a vége (2013)

Ha a Felkoppintva (2006) attól volt igazén vicces, hogy Rogen kedvére majomkodhatott a haverjaival, akkor ez az Itt a Végére is igaz, sőt. Ráadásul itt mindenki önmagát, vagyis önmaga seggfej verzióját játssza a saját nevén. Seth Rogen például Seth Rogent alakítja, aki James Francóhoz megy szilveszterezni, ahol ott van minden cimborájuk, köztük Jay Baruchel, Jonah Hill és a mindig sültparaszt Danny McBride. És aztán beüt a világvége, de szó szerint, és az egyre jobban fogyatkozó társaság ott ragad Franco villájában, és lassan, de biztosan mindenki egyre hülyébb lesz – még Emma Watson is! A filmnek Rogen nem csak az egyik főszereplője, de forgatókönyvírója, rendezője és producere is egyben, persze állandó alkotótársával, Evan Goldberggel közösen. És ha van igazán elszállt vígjáték, akkor ez az, mert itt tényleg mindent szabad.

Az interjú (2014)

Íme a film, ami majdnem hazavágta a Sonyt. Merthogy, amikor kiderült, hogy Seth Rogen legújabb filmjében – itt megint egyszerre színész, rendező, író és producer - az észak-koreai pártfőtitkár, Kim Dzsongun ellen követ el merényletet, Kim hadat üzent a gyártó filmstúdiónak. Hacker támadások sorozata érte a cég szervereit, titkos dokumentumok ezrei kerültek fel a netre, és a stúdió nem csak dollármilliókat veszített, de hatalmas presztízs veszteséget szenvedett – a filmet viszont bemutatták. Amiben Rogen egy talkshow producere, James Franco pedig a házigazdája, és amikor Kim Dzsongun meghívja őket országába, a CIA ráveszi őket, hogy öljék meg a főtitkárt. Az eredmény egy távolról sem zseniális, de nagyon szórakoztató vígjáték, amiben Kim egyáltalán nem olyan rossz arc, kár volt úgy felszívnia magát.

Rossz szomszédság (2014)

Mac és Kelly fiatal házasok, jó életük van, imádják kisbabájukat, szeretik a csendes környéket, ahol laknak. Csakhogy életük fenekestül felfordul, mikor a szomszédságba új lakók költöznek, és nem csak pár srác, hanem egy egész diákszövetség, akik semmi mást nem akarnak, mint bulizni. És bulizni, meg bulizni, illetve bulizni. Naná, hogy hőseink ezt nem tűrhetik, miközben tudják, hogy rossz arcok, amikor elrontják mások szórakozását, és titokban ők is szétcsapnák magukat, csak ugye nem lehet. Vagy egy kicsit mégis. Seth Rogen pedig remek páros egyrészt Rose Byrne-nel, másrészt a bulibáró Zac Efronnal, és nem véletlenül készült egy szintén vicces folytatás, a Rossz szomszédság 2 (2016).