Színészek, akik állandóan üvöltenek

Vannak, akik legendás kiborulásaikkal, őrjöngéseikkel teszik maradandóvá színészi eszköztárukat.

Míg Tom Cruise minden filmjében fut, Brad Pitt meg csak zabál, addig mások tombolnak és üvöltenek.

Ilyen például Adam Sandler, aki nem csak az altesti és olcsó poénjairól híres. Azokból is van elég, de olyat bárki tud. Viszont van neki egy jellegzetes üvöltése, ami mondhatni a névjegye lett. Nem nagyon variálja az üvöltve kiborulás mélységeit, nincsenek fokozatok, de nem is kell, elvégre nem ezekkel a kiabálásokkal akar filmes elismeréseket szerezni. Azokra ott van a Csiszolatlan gyémánt vagy A Meyerovitz-történetek, meg valószínűleg a Netflixre érkező Az űrhajós.

Befutott Adam Sandler sci-fijének előzetese – ebben végre láthatjuk a lényt is

A Csernobil rendezőjének filmje, Az űrhajós a Netflixre érkezik.

Tovább

Ellenben az, amit egyszer-kétszer elsüt az Apafejben, a Dilidiákban, meg persze a tombolást csúcsra járató Happy, a flúgos golfosban és a Ki nevel a végén?-ben, az már sokkal inkább mondható a klasszikus Adam Sandler-üvöltésnek.

Íme:

Kevésbé ismert, de a műfaj koronázatlan királya igazából egy stand up komikus, Bobcat Goldthwait. Ez a név minden bizonnyal egyáltalán nem cseng ismerősen, de ha azt mondjuk, hogy a Rendőrakadémia 2., 3. és 4. részében ő Zed, akkor már szerintem sokan sejtik, hogy kiről lehet szó. Goldthwait a színpadon és a filmekben is általában ugyanazt a karaktert hozza, de azt stabilan. Ő olyan, mint egy örökmozgó kényszeres, akire bármelyik pillanatban rátörhet az üvölthetnék. 

Kerekes József magyar hangja pedig csak dob az élményen, hisz halljuk azt a klasszikus Jim Carrey-s beütést is.

Will Ferrellt sem kell félteni, ha a vadállat módjára való sikításról van szó. Az eldurvuló karaktert prímán alakító színész többször is bizonyította már, hogy ha ez kell, akkor ő ezt maximálisan tudja nyújtani. Az egyik legjobb ilyen alakítása A híres Ron Burgundy legendája című filmben (meg a második részben) van, amikor híradósként elkezdi bemelegíteni a torkát.

De van pár kellemes tombolás a méltatlanul keveset emlegetett Sulihuligánokban is, amit amúgy a Joker című film kapcsán igen sokat magasztalt, vagy a Másnaposok-trilógia miatt is megbecsült Todd Phillips jegyez rendezőként.

Hogy ne csak ilyen B kategóriás színészek szerepeljenek ezen a listán, íme Nicolas Cage, aki egyszerre tud iszonyat jó és rossz is lenni a hullámzó színvonalú filmjeiben. Amit viszont mindig stabilan tud alakítani, az a totális megborulás. Van is ebből egy bő négyperces montázs.

És vannak az üvöltözések, amik bizonyos esetekben akár komoly díjakat is hozhatnak.

Ilyen például Adam Driver és Scarlett Johansson veszekedése a Házassági történetben, de a Whiplashben a J.K. Simmons által alakított szadista, idegbeteg zenetanár kiabálása is Oscart ért. És akkor ott van minden idők legironikusabb üvöltése, amikor az Oscar-díjas Daniel Day-Lewis által játszott Daniel Plainview a Vérző olajban kifakad.

Említésre méltó még DiCapriónak az a jelenete, amikor a Django elszabadulban Calvin Candie-ként az asztalra csap.