Sztárok, akik fura okból nem kaptak meg egy szerepet

Hogy miért nem lehetett Robin Williams Hagrid, miért nem játszhatta el Michael Jackson Jar Jar Binkset, és hogyan nem lett Eddie Redmayne Kylo Ren? Kiderül a cikkünkből!

Michael Jackson  - Star Wars: Baljós árnyak (1999)

A „pop hercege” sokáig kacérkodott a színészettel, de rendszerint csak kisebb szerepeket kapott, mint egy vicces cameo a Men in Black - Sötét zsaruk 2. (2002) végén, de ő rendszerint nem is vágyott többre. A Baljós árnyak esetében sem akart fontos szerepet, beérte volna Jar Jar Binks szerepével – nem tudva, mennyire gyűlölt lesz később a karakter, és George Lucas igent is mondott, ám lehetett köztük egy kis félreértés. Jackson ugyanis tényleg el akarta játszani Jar Jart, pedig elég lett volna a hangja is. Ő viszont már különleges maszkokban és protézisekben gondolkodott, hogy elnyerje a gungan formáját. Lucas simán CGI-t akart használni, ahogy az új trilógia esetében is rendszerint a számítógépes trükkök mellett döntött.

Csak abban értettek egyet, hogy nem értenek egyet, így elváltak útjaik, és ez volt Jackson óriási szerencséje.

Gillian Anderson - Hannibal (2001)

A bárányok hallgatnak (1991) folytatására Jodie Foster helyett egy másik színésznőre akarták bízni az FBI ügynök Clarice Starling szerepét, és Ridley Scott rendezőnek volt is egy tippje, hogy ki lenne erre a legalkalmasabb. Gillian Andersonnak imponált is a felkérés, csakhogy váratlanul előkerült egy jogi bukkanó. Amikor a színésznő leszerződött a X-akták főszerepére, a Fox stúdió a szerződésben kikötötte, hogy amíg a sorozat fut a tévében, addig nem vállalhat olyan szerepet, amiben FBI ügynöknő – hogy a közönség mindig Dana Scully-ként azonosítsa. Így kapta meg végül a szerepet Julianne Moore, de végül Anderson sem maradt hoppon - évekkel később fontos szerepet kapott a Hannibal (2013) sorozatban, ami mellesleg jobb, mint a film, ő lett Dr. Bedelia Du Maurier, Hannibal Lecter pszichiátere.

Robin Williams - Harry Potter és a bölcsek köve (2001)

Egyes hírek szerint Chris Columbus rendező Rubeus Hagrid szerepére – vagy ha arra nem, hát Lupin professzoréra – mindenképpen Robin Williamst szerette volna megnyerni, a színész pedig kapható volt a dologra. Csakhogy az írónőnek, J. K. Rowlingnak a szereposztásba is messzemenő beleszólása volt, így megvétózta a rendező döntését. Az ok?

Rowling csakis angol színészekben gondolkodott,

Williams pedig tősgyökeres amerikai, és lehet mondani, hogy vannak írek és ausztrálok is a szereplők között, de ők mind hosszú évek óta Angliában élnek, angol akcentussal beszélnek. A világ egyébként nem járt rosszul, Robbie Coltrane remek Hagrid lett, ahogy az egyébként wales-i David Thewlis is nagyszerű Lupinként.

Scarlett Johansson  - A tetovált lány (2011)

Van olyan, hogy mást akar a stúdió, és mást a rendező. Stieg Larsson regényének amerikai feldolgozásához a stúdió szokás szerint nagy neveket akart, és Lisbeth Salander szerepére Scarlett Johanssont nézték ki -  ezzel pedig a rendező, David Fincher messzemenőleg nem értett egyet. Az ő érvelése az volt, hogy bár Johansson remek volt a meghallgatáson, de ha az ő Lisbethje levetkőzik, a nézők a szexbombát látják majd, ha az ő választottja, Rooney Mara teszi ugyanazt, akkor egy érzelmileg lecsupaszított nőt látnak majd, és ez volna a cél. Végül Fincher győzött, és be kell látnunk, hogy igaza volt, még akkor is, ha kíváncsiak lennénk arra, milyen lett volna Scarlett felnyírt hajjal, piercinggel és goth szerelésben.

Johnny Depp - Amerikai pszichó (2000)

Mint tudjuk, Christian Bale zseniális volt Patrick Bateman, a pszichopata gyilkos yuppie-ként, de milyen lett volna a szerepben Johnny Depp? Sosem derül ki, pedig érdekes lett volna, merthogy ő kapta volna a felkérést eredetileg, ám ismét

a film alapjául szolgáló regény szerzője döntött.

Bret Easton Ellis egyszerűen nem bírta Deppet, „pehelysúlyú” színésznek tartotta, a végső érve pedig az volt, hogy túl öreg Bateman szerepére. Depp ekkor 37 éves volt, vagyis volt a dologban valami – ha valaki nem tudná, a yuppie a Young Urban Professional rövidítése -, és Bale tényleg 11 évvel fiatalabb nála. Ez a két dolog végül együtt segített eldönteni a kérdést.  

O.J. Simpson Terminátor - A halálosztó (1984)

Ezt azért ne vegyük készpénznek, de egy elterjedt verzió szerint eredetileg O.J. Simpsonra osztották volna a Terminátor szerepét, ami akár igaz is lehet. Simpson rendkívül népszerű volt, és az első verzióban a jövőből érkező halálosztónak nem volt akkora szerepe, hogy fontos legyen, ki alakítja, azon túl, hogy az illetőnek megvan hozzá a fizikuma. Egy színes bőrű színészre/sportolóra azonban  már akkor is merészség lett volna egy ennyire negatív szerepet osztani, de nem az volt – állítólag – a döntő érv.

Simpsont túl kedvesnek találták ahhoz, hogy egy gyilkológépet játsszon el,

igaz, ebben benne volt az is, hogy ő volt a vicces Nordberg nyomozó a Csupasz pisztolyban (1988). Mint tudjuk, Arnold Schwarzenegger lett a T800-as, Simpson pedig az egész világnak bebizonyította, hogy annyira azért nem kedves fickó.

Eddie Redmayne - Star Wars: Az ébredő Erő (2015)

J.J. Abrams hasonló problémával szembesült, mint annak idején a Terminátornál James Cameron: a választottjáról nem akarták elhinni neki, hogy szörnyű dolgokra lenne képes. Bár Eddie Redmayne ekkoriban a legmenőbb fiatal színészek közé tartozott, amikor rá akarták osztani Kylo Ren szerepét, a stúdió illetékesei nem voltak hajlandóak elhinni, hogy képest azt sugározni, hogy a sötét oldalhoz tartozik. És kivételesen nekik volt igazuk – de Redmayne is jól járt. Merthogy Kylo Ren nem lett népszerű karakter, sőt, és hiába remek színész Adam Driver, a rajongók őt sem igazán fogadták el. Pedig Driver, aki annak idején a tengerészgyalogságnál szolgált, vagy két fejjel magasabb és sokkal férfiasabb jelenség Redmayne-nél, akinek valóban nem áll jól a negatív szerep, amire a Jupiter felemelkedése (2015) is remek példa, igaz, ott mindenki csapnivaló volt.

Julianne MooreMegbocsátasz valaha? (2018)

Furcsa, ha valaki megkap egy szerepet, és utána kezd el ötletelni, hogyan játszaná el – csakhogy az tökéletesen szembemegy az alkotók elképzeléseivel. Nem lenne egyszerűbb előtte tisztázni mindent, és csak aztán igent mondani? Amikor Julianne Moore megkapta Lee Israel, a valóban élt irodalmi hamisító szerepét, azzal állt elő, hogy ő bizony csakis ún. kövérjelmezben játszaná el őt, Nicole Holofcener forgatókönyvírónő azonban nemet mondott, talán az internet népének dühétől félve.

Nem is tudtak megegyezni, és 6 nappal a forgatás előtt elbúcsúztak tőle.

Így jutott a szerep az amúgy is testes Melissa McCarthy-nak, aki köszönte szépen, és egy Oscar-jelölésig jutott vele.

 

Nicole Kidman - Sztárom a párom (1999)

Nicole Kidman a Marie Claire-nek adott interjúban árulta el, hogy annak idején esélyes volt a Sztárom a párom (1999) női főszerepére, amit annak idején azért nem kapott meg, mert nem tartották elég ismertnek és elég tehetségesnek. Mint tudjuk, végül Julia Roberts játszotta el a Londonban Hugh Granttel összejövő színésznőt, de Kidmannek is bejött az élet. Először Stanley Kubrick filmjében, a Tágra zárt szemekben (1999), majd a Moulin Rouge!-ért (2001) jelölték Oscarra, aztán Az órák (2002) meg is kapta a díjat. Azt persze nehéz eldönteni, ki a jobb színésznő, de én Kidmanre szavaznék, még akkor is, ha erre a konkrét szerepre lehet, hogy Roberts volt a jobb választás.

Forrás: WhatCulture