Tom Cruise a kaszkadőrökért lobbizik és hadat üzent a mesterséges intelligenciának

Jobb feltételeket akar az akciójelenetek névtelen hőseinek, de azt is szeretné, hogy a színészek sztrájkja alatt lehessen azért filmeket reklámozni.

Mostanában szinte nem is telik el úgy nap, hogy ne kerülne szóba az amerikai sajtóban a SAG-AFTRA, azaz a Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists, vagyis a Filmszínészek Céhe és az Amerikai Televíziós és Rádiós Művészek Szövetsége egyesüléséből létrejött hollywoodi szakszervezet. Július 13-án ugyanis bejelentették: a forgatókönyvírókhoz hasonlóan ők is sztrájkolni fognak.

A SAG-AFTRA néha igazi nagyágyúkkal is szokott egyeztetni, hogy közösen vitassák meg a szakma aktuális nagy kérdéseit. Bármely tag kérheti, hogy felszólalhasson egy ilyen ülésen, és a céh most úgy döntött, hogy Tom Cruise álláspontjának is teret adnak (jóllehet, ekkora kaliberű sztár eddig nem vett részt ilyen minőségben ezeken a tárgyalásokon). A SAG-AFTRA asztalán van ugyanis épp egy kaszkadőrökkel és kaszkadőrkoordinátorokkal kapcsolatos javaslatcsomag,

márpedig ez olyan téma, ami a köztudottan adrenalinfüggő Tom Cruise szívének is igen kedves.

 

Forrás: Getty Images

 

A szakszervezet emellett arról is tárgyal a stúdiókkal és a streamingszolgáltatókkal, hogy mi a helyzet a mesterséges intelligencia szórakoztatóiparban való felhasználásával. Több biztonsági korlátozást is szeretnének ugyanis bevezetni arra nézvést, hogy a színészek mindig megfelelő kompenzációt kapjanak, amikor az általuk előadott dolgokat beépítik az AI-technológiába, és az ilyesmi csakis akkor legyen lehetséges, ha ebbe a színészek maguk előzetesen beleegyeztek (tehát ha mondjuk Harrison Ford az asztalra csap, és azt mondja, nem akar megfiatalított Indiana Jonest látni az Indy 6-ban, akkor ne is legyen).

Cruise nemcsak a SAG-AFTRA nevében lobbizott a stúdióknál és a streamingszolgáltatóknál, de állítólag megkérte a szakszervezeti vezetőket arra is, fontolják meg, hogy a színészek sztrájk idején is reklámozhassák a filmjeiket, tekintettel a mozik koronavírus-járvány utáni törékeny helyzetére. A SAG-AFTRA jelenlegi sztrájkszabályzata ugyanis kimondja, hogy a munkabeszüntetés ideje alatt kifejezetten tilos a reklámozás, ideértve a Conokat, interjúkat, sajtóturnékat vagy a közösségi médián keresztül történő promóciót.

Hogy mi valósul meg ebből és mi nem, azt ma még nem tudni. Egy dolog viszont biztos: július 14-től kezdődően a New York-i és Los Angeles-i stúdióknál dolgozó színészek beszüntették a munkát, ezzel leállt egyebek között Tom Cruise új filmje, a Mission: Impossible 8 forgatása is.

(via Hollywood Reporter)