sPORT

A Messi-saga Párizsban folytatódik!

A világ egyik legjobb labdarúgója – a másik Cristiano Ronaldo – Lionel Messi karrierje évek óta találgatásokra ad okot. Az argentin szupersztárt hírbe hozták már dúsgazdag angol (Manchester City) és francia (Paris Saint-Germain) klubbal is, ám ő szerényen akkor is hűséges maradt a Barcelonához, amikor nem sok babér termett a csapatnak.

A koronvírus-járvány okozta gazdasági válság óriási léket ütött a versenysporton, főleg a korábban nagy bevételekkel rendelkező labdarúgó klubokon. A Deloitte Sport Business Group már januárban arról számolt be, hogy a világ 20 leggazdagabb futballklubja már akkor 1,1 milliárd eurós bevételkiesést volt kénytelen elkönyvelni, ami a 2020/21-es szezon végére már 2 milliárd euróra nőhetett.

Ennek ellenére 715,1 millió euró bevétellel továbbra is az FC Barcelona vezette a listát a Real Madrid (716,9) és a Bayern München (634,1) előtt.

Fotó: Buda Mendes/Getty Images

 

Hamvába holt Szuperliga

A pénzügyi válságra mindenhol – Barcelonában, Londonban, Madridban és Párizsban – is keresik a megoldást, a lehetséges választ. 2021. április 18-án a Real Madrid újraválasztot elnöke Florentino Pérez jelentette be az új labdarúgó Szuperligát (The Super League). A tervek szerint az angol, olasz és spanyol egyesületek által alapított új európai liga nem váltotta volna fel a Bajnokok Ligáját, ám egy új, minden héten izgalmas párosításokat ígérő vállalkozásnak tűnt.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) azonnal az európai kupaporondról, sőt a nemzeti bajnokságokból is kizárással fenyegette a Szuperliga alapítóit. A liga alig néhány napot élt meg, előbb az angol, majd az olasz klubok is kihátráltak a dologból, végül felfüggesztették a kezdeményezést.

Közben például a spanyol bajnokságban a szövetség új gazdasági, fizetési szabályokat hozott, hogy így csökkentse a klubok adósságát, illetve, hogy legalább ne növeljék azokat, hiszen egy csődhullám a teljes Primera Divisiont bedöntheti.

Draft és fizetési sapka

Az észak-amerikai profi ligákban már régóta ismert fogalmak, mint például a “fizetési sapka” tűnt fel az európai labdarúgásban is. Az NBA, NFL, NHL korifeusai és a ligákat birtokló klubtulajdonosok már régen rájöttek arra, hogy főleg pénzügyi eszközökkel szabályozniuk kell a gazdag és kevésbé gazdag klubok közötti versenyt, ki kell egyenlíteni az erőviszonyokat, hogy egy-egy klub ne törhessen évekig tartó egyeduralomra. Ezért van a a rendszerbe beépítve az egyetemi sportolók draftolásának szabálya és a már említett “fizetési sapka”, így ezekben a bajnokságokban nem vásárolható össze egy olyan supergroup mint, amilyen a 2000-es évek elején volt a “Galaktikusoknak” elnevezett Real Madrid.

Persze az azóta eltelt két évtizedben alaposan megváltozott az európai klubfutball is. Megjelentek az amerikai, az orosz, majd az arab befektetők, tulajdonosok. Így lett néhány korábbi “kiscsapatból”, mint például a Manchester City vagy éppen az 1971-ben alapított Paris Saint-Germainból európai szuperklub.

De térjünk vissza a labdarúgó pályákra!

A Bajnokok Ligája egyenes kiesési szakaszában a Paris Saint-Germain kiejtette az FC Barcelonát és a Bayern Münchent is, ám a 2020-as döntős PSG már nem bírt a Manchester Uniteddel. A másik ágon a Chelsea az Atlético Madrid és az FC Porto búcsúztatása után az elődöntőben a Real Madridot múlta felül. Végül a portói fináléban a német Kai Havertz egyetlen találatával nyert a Chelsea, azzal a Thomas Tuchellel és Löw Zsolttal a kispadon, akik egy évvel korábban a PSG-vel elbukták a BL-finálét.

De ezzel még nem ért véget a fociszezon, hiszen következett az egész kontinensen zajló Európa-bajnokság, míg az Európában játszó dél-amerikai játékosok zöme Brazíliába utazott a Copa Américára. Míg az olimpiára kijutott U23-as válogatottak már Tokióra készültek.

Éppen ezért az átigazolási piac is hibernálva volt, csak egy-két kontraktusról érkezett hír. Cristiano Ronaldo hiába lett öt góllal gólkirály a kontinensviadalon, a portugálok már a legjobb 16 között kiestek. Ekkor röppent fel a hír, hogy a portugál világsztár luxusautóit elszállították Torinóból, így arra következtettek az újságírók, hogy CR7 nem a Juventusban folytatja pályafutását.

Messi, a keresztapa

Közben Lionel Messiről is pletykáltak mindenfélét, a Brazíliában a Copa Americán szereplő argentin játékos és ügynöke persze nem voltak hajlandóak válaszolni a kérdésekre. Találgatások persze mindig is voltak. Messi Barcelonában maradását erősítette, hogy a katalán klub a Manchester City-től leigazolta Sergio “Kun” Agüerót, aki Messi gyerekkori jóbarátja. A korosztályos argentin válogatottakban Messi és Agüero közös szobákon osztozott, Agüero az isteni Diego Maradona lányát, Gianninát vette feleségül. Közös gyermeküknek, Benjaminnak éppen Messi a keresztapja.

Fotó: Buda Mendes/Getty Images

 

Később Messi ügynöke és a Barcelona bejelentette, hogy már meg tudtak egyezni, Leo belement a fizetésének 50%-os csökkentésébe is. A terv az volt, hogy újabb két szezon után Messi David Beckham floridai csapatában folytatja, majd visszatér a barcelonai utánpótlás-nevelésbe.

Közben az argentin labdarúgó-válogatott bejutott a Copa América fináléjába, ahol a címvédő Brazília ellen léptek pályára Messiék, a Selecao-ban természetesen ott volt a Neymar Jr., aki Barcelonában négy évig csapattársa volt Messinek. A döntőt végül Ángel Di Maria egyetlen találatával nyerte meg Argentína.

A találkozó után Neymar egy cseppet sem volt szomorú, a brazilok veresége ellenére együtt ünnepelt Messivel. Talán ők már akkor tudták, hogy hamarosan újra csapattársak lesznek.

A brazilok egy másik összetételű csapata, a veterán Dani Alvesszel a tokiói olimpián vigasztalódott, ahol a döntőben, hosszabbítás után 2-1-re nyertek Spanyolország ellen.

A labdarúgó Európa-bajnokság, a Copa América és az Olimpia után következett a vasárnapi könnyes búcsú, amikor Lionel Messi és az FC Barcelona bejelentette, hogy 21 év után elválik a katalán klub és az argentin játékos útja.

A nehéz pénzügyi helyzetben lévő FC Barcelona nem tudta volna úgy szerződtetni Messit, hogy közben betartsa azokat a pénzügyi fair play szabályokat, amelyek a spanyol élvonalban való induláshoz szükségesek.

Az új megállapodást öt szezonra tervezték

Messi eddigi fizetésének csupán a felét kapta volna, a La Liga pénzügyi szabályai azonban ennek ellenére ellehetetlenítették a hosszabbítást, mert nem felelt volna meg a fizetési maximumokra vonatkozó rendelkezéseknek.

„Nem tudtam elképzelni, hogyan búcsúzzak, hiszen meg sem fordult a fejemben, hogy elmegyek. De így semmiképpen sem szerettem volna elköszönni, inkább a játéktéren, egy utolsó nagy ovációtól kísérve. Nem is tudom elmondani, mennyire hiányoztak a szurkolók a világjárvány alatt. Remélem, valamikor, valamilyen szerepben visszatérhetek a klubhoz.”

Percekbe telt, mire a klasszis összeszedte magát. A megjelentek percekig tartó álló vastapssal (standing ovation) búcsúztatták Messit. Ilyen ünneplés csak a hollywoodi filmsztároknak jár az Oscar gálán

„Ez a karrierem legnehezebb pillanata. Voltak nehéz időszakok, értek súlyos kudarcok korábban is… de másnap újra együtt edzhettem a csapattal, és tudtam, hogy lesz lehetőség a javításra. De ez most nem történhet meg, itt a vége. Új fejezet kezdődik az életemben”.

 

 

Kedden a L’Équipe és a Sport szinte egyszerre számolt be arról, hogy létrejött a megállapodás a hatszoros aranylabdás labdarúgó és a Paris Saint-Germain között. A hírek szerint a négyszeres Bajnokok Ligája-győztes, világbajnoki ezüstérmes és Copa América-győztes játékos kettő plusz egy évre ír alá a párizsi klubhoz.

„Türelmetlenül várom, hogy Párizsban megkezdődjön egy új fejezet a pályafutásomban. A klub elképzelései tökéletes összhangban vannak az én ambícióimmal” – mondta első párizsi nyilatkozatában Lionel Messi.

Hozzátette, rendkívül tehetséges játékosok alkotják a csapatot, amelyet nagyszerű szakmai stáb irányít, ő pedig elhatározta, hogy hozzásegíti a PSG-t egy nagyszerű eredmény eléréséhez.

Fotó: Eric Alonso/Getty Images

 

Nasszer el-Kelaifi klubelnök úgy fogalmazott, büszke arra, hogy Lionel Messi csatlakozott a csapathoz és a családjával a francia fővárosba költözött.

„Nem titkolta, hogy továbbra is a legmagasabb szinten szeretne játszani és trófeákat nyerni. A klub ambíciói természetesen ugyanezek. Azt várom, hogy csapatunk történelmet írjon” – szögezte le.

Messi nem fogadta el a felajánlást, hogy átvegye Neymar 10-es mezszámát, ehelyett 30-asban fog játszani, miután első két idényében ebben futballozott a Barcelonában, amelynek felnőtt keretét 17 esztendő után hagyta el. A 30-as mez a kapusoknak van fenntartva, ám a PSG kérvényére a francia liga külön engedélyezte Messinek a viselését.

Forrás: M4 Sport