2023 legjobb sorozatai – eddig

Főleg már régebb óta futó szériák többedik évadáról van szó – de olyan zseniálisak, hogy mindenképpen érdemes bepótolni őket.

5. Barry

Az HBO saját gyártású sorozatának középpontjában egy egykori tengerészgyalogos áll, aki jobb híján olcsó bérgyilkosként kamatoztatja a közép-nyugaton a seregnél szerzett tudását. Barry azonban magányos, és elégedetlen az életével, ennél többre vágyik. Legújabb megbízása Los Angelesbe szólítja, hogy végezzen valakivel, ám legnagyobb meglepetésére magába szippantja a színházi világ. Így indult ez a Bill Hader címszereplésével forgatott fekete komédia, ami a nemrég zárult negyedik évadára egészen elképesztő fordulatokkal egészen messzire jutott

– olyan elképesztőekkel, hogy mindenképp a saját szemünkkel kell látnunk.


Hol? HBO Max
Mikor? Már elérhető a teljes négy évad.
Két évad után írt kritikánk itt olvasható.


4. Valaki valahol

Hatalmas síksága és végtelen prérije ellenére Kansas korlátozó lehet egy olyan személyiség számára, mint Sam Miller. A komika és énekesnő, Bridget Everett élete által inspirált sorozatban Everett saját magát alakítja Samként, aki a felszínen igazi kansasi: végső soron minden gondja ellenére azért küzd, hogy megfeleljen szülővárosa normáinak.

Miközben a veszteséggel és saját maga elfogadtatásával birkózik, az éneklésben talál vigaszra.

Közben egy olyan úton indul el, amelyen lépésről lépésre fedezi fel önmagát és más hasonszőrű kívülállókat, akik szintén küzdenek a beilleszkedéssel, mégsem adják fel, hanem megmutatják, hogy igenis lehetséges megtalálni saját magunkat és igazi hangunkat...


Hol? HBO Max
Mikor? Már elérhető az eddigi két évad.


3. The Last of Us

A The Last of Us 20 évvel a modern civilizáció pusztulása után játszódik. Joelt, a tapasztalt túlélőt felbérelik, hogy csempéssze ki Ellie-t, a 14 éves lányt a nyomasztó karanténzónából. Ami azonban könnyű melónak indul, hamarosan brutális, szívszorító utazássá válik, mivel mindkettőjüknek át kell szelniük az Egyesült Államokat, és egymásra vannak utalva a túlélésben.

„A The Last of Us toronymagasan kiemelkedik az elődei közül.

Egyrészt amiatt, mert itt hús-vér színészek játszanak jól kidolgozott karaktereket a jól ismert Föld nyomasztó és veszedelmes közeljövőjében, (…) másrészt egészen parádés a színészválasztás. A mandalóri után ismét egy morcos zsoldos szerepében brillírozó Pedro Pascal és az őrizetére bízott lázadó tinédzsert alakító Bella Ramsey ha egy kicsit hunyorítunk, pont olyanok, mintha az eredeti videójátékból léptek volna elő” – írta Craig Mazin sorozatáról a PORT kritikusa.


Hol? HBO Max
Mikor? Elérhető a teljes első évad, a folytatásra sajnos 2025-ig kell várni (sőt, a forgatókönyvírók sztrájkja miatt még tovább húzódhat).
Kritikánk itt.


2. A mackó

Carmy, a korábban egy Michelin-csillagos étteremben dolgozó fiatal séf Chicagóba érkezik, hogy bátyja halála után ő vezesse a családi szendvicsezőt. Miközben a tönk szélére került étterem és saját maga átalakításán dolgozik, egy kőkemény csapattal kell megbirkóznia, akik végül sok hányattatás és üvöltözés után a második családjává válnak. Az IndieWire kritikusa szerint

második évadára A mackó még az elsőnél is jobb lett:

„üvöltözés helyett a hősök inkább beszélgetnek egymással, (…) a cselekményív jobban szolgálja a karakterépítést, ami kiváló csapatmunkára ad lehetőséget a szereplőgárdának” – írta a szériáról a szerző, aki szerint ezen felül olyan meglepetések is várnak ránk, mint egy egész epizódnyi flashback és számos okos fordulat.


Hol? Disney+
Mikor? Jelenleg nálunk az első évad érhető el, a második augusztus 2-án érkezik.

Miért imádja mindenki a kócos szakács rémálomszerű kalandjait?

A kutya nem kapná fel a fejét A mackó címre, de a Disney+ új sorozatát tényleg mindenhol az egekig magasztalják, teljes joggal, még úgy is, ha csak egy kis étterem mindennapjait látjuk.

Tovább

 

1. Utódlás

A sorozat a Roy família történetén keresztül a hatalom, a politika, a pénz és a család témáját járja körül. A középpontban a világ egyik legnagyobb médiavállalatával rendelkező család utódlási kérdése áll: négy gyermeke közül vajon melyikre hagyja birodalmát az öregedő Logan Roy? Jesse Armstrong szériája idén májusban zárult a negyedik évadával – és nagy biztonsággal kijelenthető, hogy nemcsak az idei év eddigi, de az elmúlt évtized egyik legjobb sorozatával állunk szemben. A kapitalizmuskritikával, gyilkos poénokkal és szappanoperai fordulatokkal megspékelt, shakespeare-i ihletésű modern királydráma egyúttal kiváló szatíra is,

ráadásul olyan brutális csattanóval ért véget, amire a fekete öves rajongók közül is kevesen számítottak.


Hol? HBO Max
Mikor? Már elérhető a teljes négy évad.


(via IndieWire)

 

Best of Utódlás

"Úgy nézel ki, mint egy szakállba mártott dildó!" A 10 legaljasabb beszólás az Utódlásban

Az HBO most véget ért sorozatában nincs fizikai erőszak, csak kőkemény verbális gyomrosok, de abból rengeteg.

Tovább