6 alulértékelt, de valójában nagyon jó film a Netflixen

Idris Elba Városi cowboya, Jake Gyllenhaal kétségbeesett nyomozója és az imádni valóan gonosz Rosamund Pike jó pár óra kiváló szórakozást biztosít a streamingplatform előfizetőinek.

A Netflix csak 2022-ben több mint 200 saját gyártású filmet készített, egyebek között a 4 Oscarral jutalmazott a Nyugaton a helyzet változatlant. De a korábbi években is készült már számtalan értékes Oscar-jelölt alkotás a streamingplatform háza táján a Ne nézz fel!-től kezdve A chicagói 7-ek tárgyalásán át Az írig, nem is beszélve az olyan kirobbanóan magas nézettséget produkáló filmekről, mint a Madarak a dobozban vagy Adam Sandler és Jennifer Aniston Gyagyás gyilkossága, ami nemrég egy folytatást is kapott.

Vannak azonban szép számmal olyan filmek is a Netflix kínálatában, amelyekről nem írtak futószalagon cikkeket a kritikusok, és nem szögezte egyik sem nézők millióit a képernyők elé. Ilyen elveszett gyöngyszemekből szedtek nemrég össze az IndieWire magazin munkatársai nem kevesebb, mint 60(!) darabot – mi pedig itt a PORT.hunál kimazsoláztunk a terjedelmes listájukból 6 tényleg nagyon jó filmet.

 

1. Pieces of a Woman

Azért az elég menő, ha egy angol nyelvű 60-as toplista elején rögtön egy magyar film szerepel, nem? Mundruczó Kornél és Wéber Kata a saját 2017-es színpadi darabját adaptálta mozgóképre 2020-ban. Mundruczó rendezőként, Wéber pedig forgatókönyvíróként jegyzi az angol nyelvű debütálásukat, melynek a Velencei Filmfesztiválon volt a premierje, a főszerepben pedig Vanessa Kirby látható. Ő alakítja azt a nőt, aki a tragikusan végződő otthonszülése után érzelmi válságba kerül, és gyászában teljesen elszigetelődik a férjétől és a családjától. Bár a kritikusok véleménye erősen megoszlott a filmmel kapcsolatban, de a történet elején látható, felkavaró, egyetlen felvételből álló szülésjelenet szinte mindenhol elismerést kapott.

Forrás: Netflix

 

2. Testről és lélekről

A Pieces of a Woman mellett egy másik díjesővel jutalmazott magyar film is helyet kapott az IndieWire TOP60-as listájának első harmadában – a 2017-ben mintegy két évtized kihagyás után visszatérő Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása. A film a szerelem törékeny csodájáról mesél, és egy csapásra igazi világsiker lett: elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, sőt a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, valamint az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját is. A PORT.hu hasábjain pedig beválogattuk a 2010-es évek legjobb fantasy filmjei közé.

Forrás: Netflix

 

3. Fontos vagy nekem

Rosamund Pike és Peter Dinklage filmjében egy tisztességtelen törvényes képviselő mindenükből kiforgatja idősödő kuncsaftjait, azonban méltó ellenfélre talál, amikor kiderül, hogy legújabb célpontja sokkal több annál, mint aminek látszik. A PORT.hu kritikusa ezt írta a film főhősnőjéről:

Soha nem volt még ilyen imádni valóan gonosz Rosamund Pike.

 

Forrás: Netflix

 

4. A bűnös

Ennek a filmnek az a fő érdekessége, hogy lényegében egy kiváló dán thriller, a 2018-as A bűnös remake-je,

csak át lett helyezve a sztori az Egyesült Államokba, és egy A-listás hollywoodi sztár, Jake Gyllenhaal a főszereplője.

A történet középpontjában egy Joe Bayler nevű, gondokkal küszködő, lefokozott amerikai rendőrnyomozó áll (őt alakítja Gyllenhaal), aki a 911-es segélyhívó számra befutó hívásokat fogadó operátorként igyekszik segíteni a kétségbeesett betelefonálóknak. Amikor azonban az egyik nőről kiderül, hogy nagy bajban van, mert ismeretlenek elrabolták, hősünk hamar rádöbben, hogy itt semmi sem az, aminek látszik, és csak az igazsággal való szembenézés lehet az egyetlen kiút... a filmnek számos hibája akad, de a PORT.hu kritikusa szerint

 amikor jól működik, akkor annyira jól működik, hogy libabőrös lesz tőle az ember.

 

Forrás: Netflix

 

5. Városi cowboy

Egy 15 éves detroiti srác, Cole (Caleb McLaughlin) már sokadszorra kerül összetűzésbe a hatóságokkal, anyja ezért úgy dönt, hogy a nyári szünetben elküldi a fiút a Philadelphiában élő exférjéhez, hátha ő képes lesz megnevelni. Az Idris Elba által alakított Harp nincs felkészülve az apaszerepre, mert korábban szinte semmilyen formában nem vett részt a fia életében.

Nála ráadásul a nappaliban egy igazi ló legelészik békésen, Harp ugyanis egy olyan fekete lovas közösség tagja, amely a városon belül működtet egy lovardát féllegálisan.

A fiút nem nyűgözi le a városi cowboy-ok nomád romantikája, és attól a gondolattól sincs elragadtatva, hogy istállókat kell ganéznia egész nyáron a hófehér sportcipőjében. Munkába áll mégis, mert még arra sincs pénze, hogy visszabuszozzon Detroitba, közben pedig összefut gyerekkori barátjával, Smush-sal, aki ráveszi, hogy segítsen neki dealerkedni...

Forrás: Netflix

 

6. Ásatás

Ralph Fiennes mindig is garancia volt a jó minőségre. Az Ásatás ráadásul a színész szerelemprojektje volt, mivel a Suffolk megyei Ipswich szülötteként szó szerint egy kőhajításnyira nőtt fel Sutton Hoo-tól, ahol egy nagyon fontos régészeti felfedezés történt 1939-ben: ilyen szépen rekonstruálható hajótest és ennyire jelentős mennyiségű aranykincs ugyanis soha nem került elő korábban Nagy-Britanniában (azon persze, hogy magát Rædwald királyt temették-e itt el, vagy „csak” egy szász előkelőséget, máig jól elvitázik a tudomány). A PORT.hu kritikusa szerint az Ásatás

lélegzetelállítóan szép, de valahol mégis kusza történelmi tabló. Egy kapkodva leforgatott dokumentumfilm, ahol nem egy narrátor meséli el minden idők egyik legnagyobb jelentőségű nagy-britanniai ásatásának történetét, hanem Ralph Fiennes meg a többi kiváló színész játssza újra filckalapban, szoknyában, zakóban és térdnadrágban.

 

Forrás: Netflix