A 10 legjobb karácsonyi sorozatepizód, amit most streamelhetsz

Komédia, dráma, sci-fi, horror vagy animáció – mindenki kedvére válogathat az ünnepekre.

Jóbarátok: A karácsonyi tatu (7. évad / 10. rész)

A töretlen népszerűségnek örvendő sitcom mindig is előszeretettel jelentkezett ünnepi epizódokkal, így a hálaadás mellett azt is láthattuk, miként ünneplik a karácsonyt. Illetve, csak szeretnék ünnepelni, a maguk módján, mivel Ross (David Schwimmer) minden vágya, hogy megismertesse a gyerekével a hanukát, aki viszont ragaszkodik a Télapóhoz. Egymást követik az abszurd események, amiben szerepet játszik, hogy sehol sem kapni Mikulás-jelmezt, ezért helyette egy tatu érkezik, majd betoppan Superman is Joey (Matt LeBlanc) személyében.

Itt láthatod: HBO Max

 

Szívek szállodája: Bűnbocsánat bonyodalmakkal (1. évad / 10. rész)

A Gilmore lányok hosszú története során már az első évadban betekintést nyerhetünk egy nem mindennapi karácsonyozásba. Az ünnepi epizódban fontos dolgok történnek, és még fontosabb dolgok hangzanak el: zseniális jeleneteket kapunk Luke (Scott Patterson) és Lorelai (Lauren Graham) közt, megható pillanatokat láthatunk Lorelai és a szülei közt, ráadásul az apja, Richard (Edward Herrmann) a kórházban köt ki, és ekkor hangzik el Emilytől (Kelly Bishop) a széria egyik hírhedt kijelentése, miszerint ha eljön az idő, ő szeretne először távozni:

„Elvárom, hogy előreengedj!”

- mondja a férje kórházi ágyánál.

Itt láthatod: Netflix

 

A hivatal: Karácsonyi buli (2. évad / 10. rész)

A népszerű sitcom NBC-féle verziójában jó ötletnek tűnik, hogy az ünnepek alkalmával az iroda dolgozói bevetik a „titkos Mikulást”, vagyis azt a szokást, miszerint egy közösség tagjai véletlenszerűen megajándékozzák egymást, annak alapján, hogy ki kit húzott. Persze senki sem elégedett a saját ajándékával, ám mivel a legtöbb névre szólóan készült, esély sincs a cserére, pedig mindenki a 400 dolláros iPadre hajt, ami jócskán túllépte a 20 dolláros keretet. A kézzel készült sütőkesztyű persze nem arat ekkora sikert, a vége meg az lesz az egésznek, hogy mindenki talajrészegre issza magát.

Itt láthatod: Netflix, HBO Max, SkyShowtime, Amazon Prime Video (magyar vonatkozás nélkül!)

 

A Simpson család: A Simpson család karácsonya (1. évad / 1. rész)

A 35. évadját taposó sorozat már rögtön az első epizódjával a karácsonyt ünnepelte. Az évek során számtalan karácsonyi epizód készült, de ezt a részt egyik sem múlta felül, itt ugyanis a Simpson család épp az ünnepek előtt kerül nehéz anyagi helyzetbe, ami arra készteti Homért, hogy áruházi Mikulásként vállaljon munkát. Persze elkerülhetetlen, hogy összefusson a fiával, Barttal, ám az epizód vége egy szívmelengető pillanatba torkollik (csak annyit mondok: Mikulás Kicsi Segédje, vagy más néven Kis Krampusz), ami mindmáig méltó nyitánya a szériának.

Itt láthatod: Disney+

 

Seinfeld: A sztrájk (9. évad / 10. rész)

Bár a Seinfeld nem az a sorozat, amire jellemzőek lennének az ünnepi epizódok, ám az utolsó évadban a maga szokatlan módján megünnepli a karácsonyt. Kiderül, hogy George apja kitalált egy saját ünnepet, a Festivust, és most úgy dönt, hogy visszahozza. Természetesen ez olyan ünnep, aminek a hagyományai felháborítóak és kellemetlenek, így nem csoda, hogy azóta kinőtte a sorozatot, és önálló életre kelt: a rajongók évente megtartják december 23-án. Ez tulajdonképpen

egyfajta ellenállás a fogyasztói társadalommal szemben, nem is feldíszített fát állítanak, hanem egy dísztelen alumínium rudat.

Itt láthatod: Netflix

 

Downton Abbey (2. évad / 9. rész)

Az angol arisztokraták világában játszódó népszerű sorozat is elkészítette a maga karácsonyi epizódját, amiben természetesen minden megtalálható, amit egy ilyen ünnepi epizódtól elvárunk, és amit elbír:

  • van itt elegáns karácsonyi fogadás,
  • lánykérés a hóban, rengeteg dráma,
  • és még egy terhességet is ebben a részben jelentenek be, ami igazi ünnepi húzás.
Itt láthatod: HBO Max, SkyShowtime, Amazon Prime Video (magyar vonatkozás nélkül!)

 

Rólunk szól: Utolsó karácsony (1. évad / 10. rész)

Bár ennek a sorozatnak végig hatalmas szíve van, a karácsonyi epizód mutatta meg igazán, mennyire érzelmes is tud lenni. A több idősíkon futó széria ünnepi részébe jut vakbélgyulladás, gyomorszűkítő műtét, hanukaünnepség, irodai karácsony, és ahogy az lenni szokott, sehol sincsenek rendben a dolgok.

Ez az epizód kiválóan mutatja, hogy még a diszfunkcionális családoknak is esélyük van az ünneplésre.

Itt láthatod: Disney+, Amazon Prime Video (magyar vonatkozás nélkül!)

 

X-akták: Hogyan lopták el a szellemek a karácsonyt (6. évad / 6. rész)

Természetesen az FBI titkos ügyei közt is helye van az ünnepeknek, de ne lepődjünk meg azon, hogy Mulder (David Duchovny) és Scully (Gillian Anderson) nem a családi asztalnál, hanem egy kísértetházban tölti a karácsonyt. Állítólag 1917-ben egy gyilkosság és egy öngyilkosság történt itt, és a fiatal pár azóta minden karácsonykor kísért a kastélyban. Az epizód valójában Dickens Karácsonyi énekének egyedi feldolgozása. Mint a legtöbb X-aktákban, itt sem kapunk megnyugtató lezárást, de az elmúlt karácsonyok kísértetein keresztül bepillantást nyerünk Mulder és Scully motivációiba és kapcsolatába. Az epizód különlegessége, hogy mindössze egyetlen díszletben játszódik, és az X-akták története során ebben szerepelt a legkevesebb színész: összesen négyen játszanak benne. Ráadásul a sorozat kiötlője, Chris Carter írta és rendezte.

Itt láthatod: Disney+

 

Black Mirror: Fehér karácsony (2. évad / 4. rész)

A disztópikus antológiasorozat is előállt egy karácsonyi epizóddal: ebben két idegen mesél el egymásnak három rövid történetet, és valójában ez is egyfajta értelmezése a Karácsonyi éneknek. Az egyik sztori egy férfiről szól, aki nőket próbál elcsábítani egy karácsonyi bulin, miközben távolról segítenek neki. A másikban az egyik mesélő az emberek tudatát másolja le a technika segítségével és készít belőlük személyi asszisztenst. A harmadikban pedig a másik mesélő beszél arról, miként próbálta újra felvenni a kapcsolatot az egykori menyasszonyával, aki elhagyta és blokkolta, tehát a való életben is kitörölte, nem látja és nem érti a beszédét. A szériára jellemző társadalomkritika ezúttal az elidegenedésben csúcsosodik ki.

Itt láthatod: Netflix

 

Amerikai Horror Story – Zártosztály: Boldog karácsonyt! (2. évad / 8. rész)

A népszerű horrorsorozat természetesen a klasszikus gyilkos Mikulást is felvonultatja: a Télapónak öltözött sorozatgyilkos

egyetlen éjszaka alatt öt családot, összesen 18 embert öl meg.

Ráadásul ezt az elfoglalt Mikulást a remek karakterszínész, Ian McShane alakítja, akinek vérfagyasztó és rafinált játéka úgy ragyogja be az évad ünnepi epizódját, mint egy karácsonyfa.

Itt láthatod: Disney+

 

(via Screen Rant, Den of Geek)