Ezeket a sorozatokat nézd, ha hiányzik az Easttowni rejtélyek!

A héten volt a Kate Winslet főszereplésével készült, sokak által megkedvelt krimisorozat fináléja. Akinek már most nagyon hiányzik, az alábbi tíz, hasonló témájú és/vagy hangulatú szériával vigasztalódhat.

Broadchurch

A brit filmvilág két sztárja, a Doctor Who-ból ismert David Tennant és az Oscar-díjas Olivia Colman (A kedvenc) játsszák a két főszerepet ebben az Easttowni rejtélyekhez hasonlóan kisvárosi közegben játszódó krimisorozatban. Itt is egy egész közösség kerül bele a gyász és a gyanakvás spiráljába, amikor egy nap holtan találnak egy 11 éves helybéli kisfiút, és a tragédia hatására régi titkok kerülnek a felszínre. A széria 2013 és 2017 között három évadon át tartott – elsősorban az első évad az, ami érdemes a figyelmünkre.


Hajsza

Aki Jamie Dornant eddig csak A szürke ötven árnyalata-filmekből ismerte, alaposan meg fog lepődni, hiszen elég hiteles alakítást nyújt ennek a 2013 és 2016 között három évadon át futott brit kriminek a sorozatgyilkosaként. Az általa megformált, amúgy példás családi életet élő Paul Spector Belfast környékén vadászik fiatal nőkre, ám nemsokára ő is prédává válik, amikor a városba hívják Stella Gibson nyomozót (Gillian Anderson), akivel hamarosan macska-egér játékba kezdenek.


Aznap éjjel

Az angol Criminal Justice című bűnszéria remake-jeként készült amerikai sorozat főszerepében Riz Ahmedet láthatjuk, akit New York-i egyetemistaként egy fiatal lány meggyilkolásával vádolnak. A fiú csak egy egyéjszakás kaland erejéig volt az áldozattal, és most hirtelen bekerül a kisebbségekkel szemben erősen diszkriminatív igazságszolgáltatás rendszerébe, ami épp zökkenőmentesen készül bedarálni – csakhogy jön egy csodabogár ügyvéd (John Turturro parádés alakítása), aki elszánta magát rá, hogy megvédi a fiút.

A sorozat elérhető az HBO GO-n.

Éles tárgyak

Az Éles tárgyakban egy Camille Preaker nevű riportert ismerünk meg (Amy Adams), aki azt a megbízatást kapja, hogy látogasson haza szülővárosába, egy Wind Gap nevű, Missouri-beli porfészekbe, mivel ott vélhetően egy sorozatgyilkos garázdálkodik, aki egy 13–14 éves lányt meggyilkolt, egy másikat pedig elrabolt. Mivel Camille hosszú évekkel ezelőtt elköltözött otthonról, és korábban nem véletlenül nem látogatott haza, kiküldetése és találkozása rég látott családtagjaival felér egy élve boncolással. A főhősnő lelkében ugyanis feltépődnek a régi sebek, és felidéződik a kisvárosból való távozásának és családjával való szakításának elsődleges oka: szeretett húga, Marian rejtélyes betegség következtében, kamaszkorában történt halála.

A sorozat elérhető az HBO GO-n, kritikánk pedig itt olvasható.

A tettes

Egy derűs, meleg napon egy tisztes családanya őrjöngve megkésel egy férfit a tóparti strandon, noha maga sem érti, miért, és a férfit még csak nem is ismerte. Egy kisfiú megmérgezi a szüleit, és egy széken üldögélve nézi végig, ahogy azok kínok között vonaglanak, majd meghalnak. Így kezdődik A tettes két évada, amelynek lassú és nyomasztó cselekménye során Bill Pullman a világ legnyomorultabb nyomozójaként igyekszik felmenteni a látszólag felmenthetetlent – hogy végül kiderüljön: a gyilkosok a legártatlanabbak.

A sorozat elérhető a Netflixen, kritikánk pedig itt olvasható.

True detective

A különleges hangulatú nyomozós antológiaszéria első évada Matthew McConaughey és Woody Harrelson főszereplésével afféle tévétörténeti mérföldkő volt. Az amerikai délen, Louisiana államban történt nyugtalanító, perverz bűnügy nyomozása során – flashbackekben visszatekintve – a gyilkosságok részletein kívül alaposan megismertük a két nyomozó démonait is. Ezek után a második évad sok rajongó számára jelentett csalódást, pedig a James Ellroy regényeire emlékeztető kaliforniai neonoir sok örömet szerezhetett a műfaj kedvelőinek. A harmadik évadra az alkotók ismét visszatértek délre, Arkansas-ba, ahol a Mahershala Ali által alakított idős nyomozó botorkál egy egykori nyomozás és az eltűnt idő útvesztőjében.

A sorozat elérhető az HBO GO-n, kritikánk pedig itt olvasható.

A kívülálló

A kívülállóhoz a világ legnépszerűbb horrorírója, Stephen King szolgáltatta az alapanyagot: a történet középpontjában az író kedvenc visszatérő toposza, a vidéki amerikai kisvárosok zárt és belterjes közössége áll. Ebben a közegben derül ki egy köztiszteletben álló iskolai baseballedzőről, hogy gyerekgyilkos – vagy talán mégsem? Kingtől cseppet sem szokatlan módon ugyanis ismét előkerül a természetfeletti is, és úgy tűnik, a vádlott (később vádlottak) vagy egyszerre voltak két különböző helyen, vagy valami még ennél is nyugtalanítóbb, sötét dologról van szó. A jelenség megfejtésére felkért médiumot Cynthia Erivo alakítja, megkapó érzékenységgel.

A sorozat elérhető az HBO GO-n, kritikánk pedig itt olvasható.

A tó tükre

A tó tükrét nem kisebb név jegyzi, mint a Zongoralecke forgatókönyvéért Oscar-díjjal jutalmazott Jane Campion, főszerepében A szolgálólány meséje sztárja, Elisabeth Moss látható (aki itt egyébként sokkal jobb alakítást nyújt), a második évadban pedig egy kisebb, de annál fontosabb szerepben tiszta ősz hajjal feltűnik Nicole Kidman és a Trónok harcából ismert Gwendoline Christie is. Sztori szempontjából ez a széria emlékeztet talán legjobban az Easttowni rejtélyekre, mivel itt is egy múltbeli traumákkal küzdő nyomozónő áll a középpontban, akinek egy eltűnési ügyet kell megoldania: egy terhes 12 éves tinit kell megkeresni.

A sorozat elérhető az HBO GO-n.

Hihetetlen

Ez a Toni Collette főszereplésével készült minisorozat megtörtént eseményeken alapul: a Seattle és Denver külvárosaiban 2008 és 2011 között történt nemierőszak-sorozaton. A Hihetetlen (igaz) sztorija szerint a rendőrség nem hiszi el az első áldozatnak, egy Marie nevű 18 éves lánynak, hogy megerőszakolták, két nyomozónő azonban (az egyiküket játssza Collette) hamarosan több, kísértetiesen hasonló bűntény nyomaira bukkan, és felkutatja az igazságot.

A sorozat elérhető a Netflixen.

Hazug

A Hazug című brit  bűnügyi széria két központi karaktere egy szimpatikus középiskolai irodalom-tanárnő, a harmincas Laura Nielson és egy nem kevésbé szimpatikus sebész, Andrew Earlham, a nő egyik tanítványának édesapja. Mikor Laura szakít rendőr barátjával, hirtelen felindulásból igent mond a férfinak, aki – szintén váratlan impulzustól vezérelve – egy nap randira hívja. Ezt követően azonban az események gyökeresen máshogy csapódnak le kettejükben. Miközben a férfi lelkesen írogat a nőnek, hogy ismételjék meg a randevút, addig Laura feldúltan azt állítja, hogy Andrew belekevert valamit az italába, és amikor ő öntudatlan volt, megerőszakolta. A két évadból álló cselekmény végéig pedig még több hajmeresztő fordulat vár ránk.

A sorozat elérhető az HBO GO-n, kritikánk pedig itt olvasható.

+1: Murdur Durdur

Akinek nagyon hiányzik az Easttowni rejtélyek, és a lehető leggyorsabban akarja pótolni az űrt, legjobban jár, ha megnézi a Saturday Night Live csapata által készített zseniális, pár perces paródiát, nem kisebb nevek részvételével, mint Kate McKinnon és Elon Musk (!).


(via Vulture)