10 dolog, amit nem tudtál az Elveszett jelentésről

Ki ne hagyjátok ma este a tévében Bill Murray és Scarlett Johansson megfoghatatlan love storyját! És ezeket az érdekességeket se a kulisszák mögül!

1. Sofia Coppola forgatókönyvíró-rendező kifejezetten Bill Murray-re írta a férfi főszerepet. Az alkotó utólag azt nyilatkozta, hogy ha Murray nem vállalja el, nem csinálta volna meg a filmet. De szerencsére a színész vállalta, sőt, saját bevallása szerint ez lett a kedvence saját munkái közül.

2. Nem volt azonban egyszerű, amíg eljutottak idáig. 1999-ben ugyanis Bill Murray megszüntette az együttműködését az ügynökségével, és egy telefonszámmal váltotta ki őket.

A szám azonban azonnal hangpostára volt irányítva, így a sztár maga döntötte el, kit hív vissza.

Sofia Coppola közös barátjuktól, egyúttal Murray egyik állandó munkatársától, Wes Anderstontól szerezte meg a számot, és állítólag hónapokon keresztül több száz hangüzenetet hagyott, mire a színész visszahívta.

3. És még ezután sem ment minden simán, mivel a felek csak szóban egyeztek meg egymással, így Coppola még az utolsó pillanatban, a tokiói forgatás napján sem volt biztos benne, hogy Murray fel fog-e bukkanni. A rendezőt megint csak Wes Anderson nyugtatta meg, aki szerint a színész mindig tartja a szavát. Később kiderült, hogy a sztár már egy héttel a forgatás kezdete előtt megérkezett Tokióba.


4. Az Elveszett jelentés teljes költségvetése 4 millió dollár volt. A bemutatót követően viszont akkora siker lett, hogy az észak-amerikai mozikban több mint 44 és félmillió dollárt, világszerte összesen pedig közel 119 milliót hozott.

5. Az említett szűkös büdzsé miatt a stábnak sokszor kellett titokban forgatnia, mivel nem volt pénzük lekötni az egyes forgatási helyszíneket. Így ha például elkapták volna őket, amint engedély nélkül forgatnak a tokiói metróban vagy a híres Shibuya Crossingnál, annak komoly jogi következményei lettek volna.

6. Scarlett Johansson mindössze 17 éves volt a forgatás idején.


7. Sofia Coppola a forgatókönyv jó részét saját élete alapján írta. A Giovanni Ribisi által játszott John karakterét például akkori férjéről, Spike Jonze-ról mintázta; Kelly (Anna Faris) pedig állítólag nem más, mint Cameron Diaz (akivel Jonze A John Malkovich menetben dolgozott együtt). Az alkotó azonban egyszer egy interjúban cáfolta ezeket az összefüggéseket.

8. Magánéletileg egyébként Coppolának hátránya származott ezekből az önéletrajzi elemekből, mivel Jonze-val közös barátjuk, Michel Gondry megharagudott rá John figurája miatt.

„Volt egy karakter az Elveszett jelentésben, aki egyértelműen Spike-on alapult.

És ez nem volt valami szép. Nem hiszem, hogy egy film arra való, hogy csúfot űzzünk valaki másból, és ezt meg is mondtam neki” – nyilatkozta Gondry a premier után.

9. A filmvégi csók Bill Murray és Scarlett Johansson között nem szerepelt a forgatókönyvben: a színészek improvizálták a pillanat hevében.


10. Éveken keresztül izgatta a filmrajongók fantáziáját, hogy mi lehetett az a mondat, amit Murray karaktere, Bob az Elveszett jelentés utolsó jelenetében súg Johansson figurájának, Charlotte-nak, de szándékosan nem hallható. 2007–2009 körül elkezdett több videó is keringeni a YouTube-on, amelyben a felhasználók megpróbálták digitálisan feljavítani a hangot, hogy kiderüljön, mi is volt az a bizonyos mondat. A vicces az egészben, hogy ahány videó, annyiféle eredményre jutottak.

Az egyik szerint a szöveg a következő: „Amikor John a következő üzleti útra készül, menj fel hozzá, és mondd el neki az igazságot, oké?” Egy másik szerint Bob ezt mondja: „Mennem kell, de ne hagyd, hogy ez közénk álljon, oké?” A harmadik, egyúttal legvalószínűbb variáció pedig (mivel az első szavakat itt lehet a legtisztábban hallani, tehát nagy valószínűséggel úgy kezdődik a mondat, hogy „ígérd meg”):

„Ígérd meg, hogy a következő, amit teszel, hogy felmész ehhez az emberhez és megmondod neki az igazat!”

A szóban forgó videók itt, itt és itt találhatók.


(via IMDb)

 

Még több Bill Murray

A szülinapos Bill Murray 10 legjobb filmje

71 éves a nagy fapofa, a mindig rezzenéstelen arcú Bill Murray, aki úgy is elképesztően vicces, hogy mindig úgy néz ki, mint aki utál az adott filmben szerepelni. Íme kedvenc filmjeink tőle.

Tovább