10+1 érdekesség a 10 éve véget ért Drótról

Ez a sorozat hozta meg a világhírt Idris Elbának, de a sok fuck és shit miatt is emlékezetes marad.

Ma már egyértelmű, hogy a Drót (eredeticím-mániásoknak: The Wire) a Maffiózókhoz, a Szex és New Yorkhoz vagy a Trónok harcához hasonlóan a kultikus HBO-sorozatok egyike, de nem volt ez mindig így. 2002 és 2008 között kifejezetten alacsony nézettsége volt, így 5 évad és 60 epizód után véget ért – pedig ugyanúgy, ahogy a Róma vagy a Carnivale - A vándorcirkusz esetében, a fanatikus rajongók még biztosan nézték volna tovább is. Akárhogy is, 2008. március 9-én végérvényesen véget ért a Drót. A 10 éves évfordulójának kapcsán íme 10+1 érdekesség, amelyet lehet, hogy még a legnagyobb rajongók sem tudtak erről a sorozatról!

1. Clay Davis szenátor (Isiah Whitlock Jr.) egyik szállóigévé vált szavajárása, az összetéveszthetetlen

Shiiiiiiiiiiiiiit!

eredetileg nem volt benne a forgatókönyvben.

2. Amikor McNulty (Dominic West) és Bunk (Wendell Pierce) egy gyilkossági helyszínt ellenőriznek az első évadban, összesen 37 alkalommal hangzik el a „fuck” szó. Ezt még Samuel L. Jackson is megirigyelhetné!

3. Az öt évad összes epizódja során összesen egy rendőr, Prez (Jim True-Frost) sütötte el csak a fegyverét, ő is csak három alkalommal. Ez egy rendőrös krimisorozathoz képest meghökkentően alacsony szám.

4. Amiko Omar (Michael Kenneth Williams) ikonikussá vált fütyülését halljuk a sorozatban, valójában nem ő, hanem egy Susan Allenback nevű középkorú fehér színésznő fütyül.

5. Az egész sorozat alatt nem volt egyetlen színész sem, aki az összes epizódban szerepelt volna.

6. A Drót kreátora, David Simon szeret ugyanazokkal a színészekkel dolgozni a sorozataiban. Viszont érdekes módon csak Clarke Peters szerepelt mind a négy sorozatában: a Drót mellett láthattuk a Treme-ben, a Mutassatok egy hőst!-ben és a Fülledt utcákban is.

7. A Drót több színésze is feltűnik az HBO másik sorozatában, a pornóipar fellendülését bemutató Fülledt utcákban. Többek között Michael Kostroff, Lawrence Gilliard Jr., Gbenga Akinnagbe, Chris Bauer, Anwan Glover, Ed Moran is játszik mindkét sorozatban.

8. A Drót indította el a karrierjét Michael B. Jordannak, aki azóta olyan filmekben bizonyította tehetségét, mint A megálló, a Creed: Apollo fia, a Fekete párduc vagy éppen a májusban érkező HBO film, a Fahrenheit 451.

9. Szintén ezzel a sorozattal robbant be a köztudatba Idris Elba is, aki 2012-ben a Luther című sorozat főszerepéért hazavihette a Golden Globe-ot, ugyanebben az évben pedig a sci-fiért rajongó női nézők szívét is meghódította a Prometheus kapitányaként.

10. A neves lengyel filmes, Agnieszka Holland is rendezett pár epizódot a Drótban (3. évad 8. rész, 4. évad 8. rész, 5. évad 5. rész).

+1. A sorozat soha nem nyert Emmy-díjat, se Golden Globe-ot.

A Drót 1-5. évada már az HBO GO-n is elérhető, magyar felirattal.