25 éves az Addams Family 2 – de mi lett a főszereplőkkel?

Raul Julia 1994-ben elhunyt, de Morticia, azaz Anjelica Houston és Fester bácsi, vagyis Christopher Lloyd ma is aktívak, akárcsak Christina Ricci. Rendhagyó heti tévéajánló.

25 éve, 1993. november 19-én mutatták be az amerikai mozik a nálunk Galád családként ismert Addams Family második részét, amivel végérvényesen egy egész generáció kedvence lett Gomez, Morticia, a kis Wednesday valamint a csúnya és kopasz Fester bácsi. Utóbbiról persze akkoriban valószínűleg egyetlen gyerek sem sejtette, hogy a Vissza a jövőbe Dokija, Christopher Lloyd van a csúf maszk alatt!

A mai képregényfilmes-, folytatás- és remake-gyártó őrület kárhoztatása közepén hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy bizony az Addams Family 2 is egy olyan sikeres első rész folytatása volt, ami maga is remake-elt egy korábban már népszerűnek bizonyuló brandet. Az eredeti Addams Family ugyanis egy 1938 óta futó képregény volt a The New Yorker hasábjain, amiből a '60-as és a '70-es években tévésorozatok is készültek. A két mozifilm után a galád család kalandjai tévéfilmben és animációs sorozatban is folytatódtak, ám sajnos a daliás családfőt, Gomezt alakító Raul Julia 1994-es halála miatt nem készült több „igazi” folytatás (a harmadik részben már Tim Curry volt a kísértetház bajszos háziura). No de mi történt a család többi tagjával? Eheti tévéajánlókban bemutatjuk!

Hétfő: Fulladás

Anjelica Houston alakította az Addams Family matrónáját, a vámpír kinézetű Morticiát, aki képes tüzet gyújtani az ujjaival. A 67 éves, Oscar-díjas színésznő már az 1990-es Boszorkányokban is egy varázslónőt alakított, és ezek a szerepek a mai napik elkísérik a karrierjét (többek között a Csingiling és a Trollvadászok rajzfilmekben is szinkronizál a mai napig).

10 évvel ezelőtt, 2008-ban a Fulladásban is láthattuk, ami ugyanúgy egy Chuck Palahniuk-regényből készült, mint a Harcosok klubja. A filmben a szexuálisan túlfűtött főhős, Victor (Sam Rockwell) anyját alakította. Victor a történetben éjjel-nappal hajtja a nőket, mindegy, hogy kit visz ágyba, csak a pillanatnyi beteljesülés érdekli – egészen addig, amíg bele nem szeret a halálos beteg édesanyjának kezelőorvosába. Mivel a gyógyítás költségek egyre nőnek, Victor sajátos pénzszerzési módszert dolgoz ki: minden este mással randevúzik, a vacsora közben félrenyeli az ételt az étteremben, majd különböző pénzösszegeket csal ki megmentőitől.

Kedd: Nyugi, Charlie!

Carol Kane egy évvel fiatalabb Anjelica Houstonnál, mégis a galád család boszorkány nagymamáját alakította a második részben. A karrierjét azonban egyáltalán nem lendítette fel az Addams Family-vendégszereplés: a mai napig másodvonalbeli színész maradt, akinek csak sorozatszerepek jutnak Hollywoodban.

Láthattuk többek között az Egymás nyakán-ban, a Gothamben, Jake és Sohaország kalózaiban, a Különleges ügyosztályban, a Monkban, a Két pasi - meg egy kicsiben és a Nyugi, Charlie!-ban is. Utóbbi két sorozat érdekessége, hogy mindkettőnek Charlie Sheen volt a sztárja, aki lényegében saját magát alakította: egy dúsgazdag és öntörvényű, folyton bulizó és piázó, csajozógép mókamestert, aki folyton összeveszett mindenivel. És mivel mindezt nemcsak a kamerák előtt csinálta, és a túlpörgetett életvitele a forgatást is hátráltatta, 2011-ben kirúgták a Két pasiból – ekkor gründolta össze magának a 2012–2014 között futó Nyugi, Charlie!-t, amiben egy indulatkezelési terápiákat tartó, egykori baseballsztárt alakított.

Szerda: Vissza a jövőbe 2

Christopher Lloyd Fester bácsi szerepét kapta meg az Addams Family-ben. Őt eredetileg azért küldtek el a dúsgazdag galád családhoz még az első részben, hogy kamuzza magát rokonnak, és csaljon ki tőlük minél több pénzt. Fester viszont annyira megszerette a bizarr, de kedves Addamséket, hogy egy idő után már igazi rokonnak érezte magát az otthonos kísértetkastélyban.

A 80 éves Christopher Lloyd egész karrierjét végigkísérték az efféle flúgos, de nagyon szerethető alakok. Legnagyobb mozis sikere egyértelműen a Vissza a jövőbe-trilógia volt, amiben ő alakította a Dokit, aki kifejlesztette a fluxuskondenzátorral hajtott, repülésre és időutazásra is képes álomautót, a DeLoreant. De láthattuk később bogaras figuraként számos másik filmben és sorozatban is, hiszen a mai napig aktív, és tényleg elvállal mindent az Agymenők-cameótól kezdve a sorozatszerepeken át a Piranha 3DD-ig és a videojátékokig (ó, az a jó kis Toonstruck!).

Csütörtök: Bel Ami - A szépfiú

Christina Ricci mindössze 11 éves gyerekszínészként lett mindenki kedvenc gót kislánya, a fekete humorú és ruhájú Wednesday Addams. És mivel előtte csak a Sellők című Cher-filmben szerepelt, a mai napig előszeretettel keresik meg szörnyes-kísértetes filmekkel – lásd: Casper, Gonosz falu, Vérfarkas és társai. 2003-ban A rémben, 2008-ban a Wachowski testvérek őrült autóversenyes filmjében, a Spped Racerben kapott főszerepet, ám azóta inkább csak olyan sorozatokban láthattuk, mint a Pan Am, a The Lizzie Borden Chronicles vagy a Z: The Beginning of Everything.

A 2012-es Bel Amit viszont itt forgatta nálunk, Magyarországon! Ebben ő alakította Clotilde de Marelle-t, aki szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik egy leszerelt katonával (Robert Pattinson), aki ellenállhatatlan sármja révén minden nőt elcsábít és kihasznál, hogy egyre feljebb kerüljön az 1890-es évek Európájának társadalmi ranglétráján.

Péntek: Star Trek 9 - Űrlázadás

Jimmy Workman legelső filmszerepe volt 11 évesen az Addams Family-ben: ő volt Wednesday testvére,  Pugsley. Bár az 1993-as folytatásban is szerepelt, nem lett belőle sztár – leginkább azért, mert úgy döntött, átlagos középiskolás srác lesz, akinek nem rabolja el Hollywood a gyerekkorát, hanem tisztességesen elvégzi az sulit, mint a többi korabeli srác. A Lesz ez még így se! és néhány Saturday Night Live-epizódon kívül alig van valami a filmográfiájában.

Érdekes viszont, hogy az 1998-as Star Trek mozifilmben, az Űrlázadás forgatásán produkciós asszisztensként dolgozott (és egy idén elkészült romantikus dráma, az Adolescence stábjában is benne volt). A Star Trek 9-ben már nem Kirk, hanem Picard volt az Enterprise űrhajó kapitánya, aki hatalmas dilemma elé került a történet folyamán: ha szigorúan követi a Csillagflotta parancsait, akkor a Ba'ku 600 békés lakosát erőszakkal eltávolítják nagyszerű világukból, azoknak a millióknak érdekében, akik élvezhetik Ba'ku Élet Vize-szerű hatását. Így a derék kapitány számára csak egy út marad: egy űrlázadás élére kell állnia, hogy megmentse az Édent.