A legigazibb Westworld

Michael Crichton filmje nem csupán napjaink androidos sikersorozata számára szolgált kiindulópontként, de az író-rendező önmagát is inspirálta, sőt, a filmtörténet legismertebb robotját is innen vették.

Hogy ki vagy mi volna a filmtörténet legismertebb robotja? Hát a terminátor! És honnan vette James Cameron az emberi szövettel bevont, merev tekintetű megállíthatatlan gyilkológép ötletét? Hát onnan, ahogy a robot párbajhős Yul Brynner áldozata után eredt az 1973-as Feltámad a vadnyugatban, a HBO sikersorozata, a Westworld alapjául szolgáló filmben – eredeti címén szintén Westworld -, amely annyi mindenben volt új a maga korában. Például itt dobták be először a köztudatba a számítógépes vírus fogalmát és itt használtak nagyjátékfilm elkészítéséhez először komputert.

Adott ugyebár a forradalmian új kalandpark, ahol az általunk kiválasztott korban tölthetünk el néhány kellemes napot. Delosban a Vadnyugat, a római birodalom és a lovagkor hiteles környezete között válogathatnak az idelátogatók, ahol a megfelelő jelmezbe öltöztetett, androidok fogadják a vendégeket, akik aztán igényeik és hajlamaik szerint lőhetik le őket, szeretkezhetnek vagy akár párbajozhatnak velük, és nagy embernek érezhetik magukat. A gépeket szakemberek tartják karban, akik megriadva tapasztalják, hogy egyre több a meghibásodás, az androidok önálló életre kelnek, önálló döntéseket hoznak, és bosszút állnak az elszenvedett sérelmekért. Hősünket, a csupán némi kikapcsolódásra vágyó átlagembert például egy robot cowboy veszi üldözőbe, akit egyszerűen képtelenség megállítani.

Feltámad a Vadnyugat

Michael Crichton a saját regényét vitte vászonra, ami akkora siker lett, hogy három évre rá csináltak hozzá egy feledhető folytatást Futureworld címmel, és egy hamar megbukó tévésorozatot is, majd jóval később ebből az ötletből kiindulva teremtette meg Crichton a Jurassic Park világát. Csak ugye ott a robotokat dinoszauruszok váltották fel, de ez már szinte részletkérdés. Igaz, az eredeti film is kölcsönzött, hiszen a már öregedő Yul Brynner cowboyként - de nem androidként - saját leghíresebb alakítását újrázta, sőt, ugyanazt a ruhát viseli, mint annak idején, még 1960-ban A hét mesterlövészben.  

Feltámad a Vadnyugat