Ezeket a filmeket ajánljuk csütörtökre

A csütörtök esti tévés szeánszhoz.

A sziget - Film+, január 26. csütörtök, 21h

Licoln 6 Echo (Ewan McGregor) és Jordan 2 Delta (Scarlett Johansson) több száz társukhoz hasonlóan szigorú ellenőrzés alatt élnek, és mindegyikük abban reménykedik, hogy kiválasztják a szigetre, amely az egyetlen lakható hely maradt a Földön. Lincoln azonban hamarosan rájön, hogy minden, amit eddig saját magáról és a világról tudott az hazugság, a sziget meséje pedig a legkegyetlenebb átverés. Miután egyértelművé válik számukra, hogy holtan értékesebbek, mint élve, Lincoln és Jordan megszöknek a zárt létesítményből.

 

Pillangó - Paramount Network, január 26. csütörtök, 21h

Henri Charriere önéletrajzi bestsellere nyomán készült ez a klasszikussá vált film, mely egy szökés története a világ egyik legkegyetlenebb börtönéből, a Guyana-i Ördögszigetről. Főhőse, Pillangó kisstílű tolvaj, ám rákennek egy gyilkosságot és életfogytiglani büntetésre ítélik. A lehető legkíméletlenebb helyre kerül, a sziklás, kopár Ördögszigetre, mely 20 mérföldnyire fekszik a szárazföldtől, és ahonnan nincs menekvés. Ám Pillangó minden elképzelhetőnél elszántabb, és a kényszermunka közben minden idejében a szökésen töri a fejét. Minden reménytelensége ellenére rendületlenül hajtja őt előre egyetlen célja: a szabadulás. Ám addig, még ő sem sejti, mi mindent kell kiállnia.

 

Nyolc tanú - Viasat Film, január 26. csütörtök, 21h

Spanyolországba utazik az amerikai elnök, hogy a terrorizmus elleni harcról tárgyaljon. A nagygyűlésen megsebesíti egy orvlövész. A rendőrség lezárja a várost és a titkos ügynökök a merénylő után vetik magukat, el kell fogni az illetőt, mielőtt újra lecsapna. Barnes és Taylor ügynök nehéz helyzetben van, egy tűt kell megtalálniuk a szénakazalban. Megpróbálnak eligazodni a szemtanúk ellentmondó vallomásai között. Mindenki mást látott és senki sem mond igazat. Az ügynökök az eseményről készült híradó- és amatőr felvételeket is átnézik, hátha észrevesznek valamit.

 

Machete - AMC, január 26. csütörtök, 21h

Machete, az egykori rendőr összetűzésbe keveredett az egyik mexikói drogbáróval. Miután Torrez emberei kinyírták a családját, és majdnem vele is végeztek, a határ túloldalán, Texasban kezd új életet. Az államban választásra készülnek. Az egyik jelölt, a korrupt és hazug McLaughlin az illegális bevándorlók ellen kampányol, éjjel pedig öldösi őket. Ezzel veszélyezteti Torrez üzletét, aki kimondja rá a halálos ítéletet. Egy ügyes csellel ráveszi Machetét, hogy nyírja ki a szenátort, majd odadobja a zsaruknak. Machete azonban nem hagyja annyiban a dolgot, elindul, hogy leszámoljon vele.

 

Oltári nő - Filmcafe, január 26. csütörtök, 21h

Ike Graham az a fajta újságíró, aki mindig az utolsó percben írja meg a leadandó cikket. Egy nap, éppen sztori híján késlekedik, amikor egy bárban egy részeg idegen mesél neki Maggie Carpenterről, aki mindig elmenekül az oltár elől. Ike, aki egyébként sincs túl jó véleménnyel a nőkről, gúnyos hangú cikket ír az ismeretlen Maggie-ről anélkül, hogy utánamenne a hírek valódiságának. Másnap kirúgják a munkahelyéről, mert túl messzire ment, és meghamisította a valóságot. Ike-nak egyetlen esélye marad: lemenni a kisvárosba, és megírni a valóságot Maggie-ről, akinek negyedik esküvői kísérlete közeleg. Hamarosan kiderül azonban, hogy az egész falu Maggie újabb menekülését várja, és ez már egy cseppet sem tetszik Ike-nak.

 

A mexikói - Moziverzum, január 26. csütörtök, 21.10h

Annak ellenére, hogy a világ egyik leggyönyörűbb nője mellett ébred, Jerry mégsem elégedett. Piti lótifuti ő a nagymenő bűnözők közt, és nincs túl jó napja sem. A főnök két lehetőséget ajánlott: vagy benn ég egy kocsi csomagtartójában, vagy elmegy Mexikóba egy rendkívül értékes pisztolyért, melynek múltját különös legendák övezik. Jerry érthető okokból az utóbbi mellett dönt, amivel viszont magára haragítja a barátnőjét, Samantha-t, akinek megígérte, hogy végre kiszáll a kétes üzelmekből, és ketten elmennek Vegas-ba. A mexikói túra tehát nem ígérkezik könnyűnek, főleg miután az események elszabadulnak és egyre több őrült fordulatot vesznek. Ám Jerry eltökélt: minden áron teljesíteni akarja a küldetést, pedig még nem is sejti, hogy Samantha-t közben túszul ejtette egy pszichopata bérgyilkos arra az esetre, ha Jerry mégsem kerülne elő a rejtélyes régiséggel...

 

A tizedes meg a többiek - M5, január 26. csütörtök, 21h

A film egyike a legsikeresebb magyar vígjátékoknak. A tizedes és társai a II. Világháborúban egy olyan helyen próbálják meg túlélni a vészterhes időket, ahol az oroszok már a spájzban vannak, míg a németek az ebédlőben ütnek tanyát. Molnár tizedes, az ügyeskedő kisember, Albert a hibátlan modorú inas és a többi katonaszökevény Grisával, a megmentett orosz katonával együtt túljárnak mindenkinek az eszén, hogy végül partizánként folytassák pályafutásukat. A film 1965-ben a Magyar Játékfilmszemlén a társadalmi zsűri fődíját és a szakmai zsűri rendezői különdíját kapta, valamint Sinkovits Imre a legjobb férfialakítás díját. A film 1966-ban elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját, 1968-ban pedig beválasztották az első "Budapesti tizenkettő" közé, 2012-ben pedig a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által választott 53 magyar film közé.

 

A világ második legjobb gitárosa - DUNA Televízió, január 26. csütörtök, 22.10h

Amerika, harmincas évek: tombol a jazz. Emmet Ray, a gitárvirtuóz igazi laza fazon. Imádja az éjszakai életet, az ivászatokat, kártyacsatákat és a nőket, szereti bámulgatni a mozdonyokat, és legfőbb hobbija éjjelente patkányokra lövöldözni. Emellett a világ legjobb gitárosának tartja magát. Illetve a második legjobbnak. Eszményképe, a cigány származású Django Reinhardt muzsikájának hallatán a szó szoros értelmében elájul... Woody Allen kitalált zenészlegendájának kalandos életét és rejtélyes eltűnését maga a rendező idézi föl _ a legkiválóbb jazz-történészek társaságában, sőt olykor velük feleselgetve. Ezzel a filmmel indul a Magyar Televízió Woody Allen sorozata, mely két hónapon keresztül vonultatja fel az egyik legsokoldalúbb amerikai filmalkotó műveit. (Eredeti hang digitálisan.)

 

Bronxi mese - Film Mánia, január 26. csütörtök, 22.45h

A kilencéves Calogero New York olaszok lakta negyedében, Bronxban él a szüleivel. Apja, a buszvezető Lorenzo vasszigorra neveli őt, de egyúttal igyekszik a legtöbbet nyújtani neki és megóvni az utca kegyetlenségétől. A fiú szemtanúja lesz egy gyilkosságnak, de a rendőrök erőteljes ráhatása ellenére sem hajlandó azonosítani az elkövetőt. A helyi keresztapa, Sonny felfigyel a srác bátor tettére, és védőszárnyai alá veszi a gyereket. Calogero hamarosan a maffia nagykutyái között találja magát és apjaként kezdi tisztelni a törvényen kívüli Sonnyt. Fia megóvása érdekében Lorenzo nem fél szembeszállni a város rettegett gengszterével, de ekkorra már kérdésessé válik, hogy melyikük képes nagyobb hatással lenni a könnyen befolyásolható Calogeróra.

 

Célkeresztben - Viasat Film, január 26. csütörtök, 22.50h

Frank Horrigan, a titkosszolgálat embere olyan magának való, kemény fickó, akinek munkája iránti elkötelezettségét a magánélete, barátai és a családja sínylették meg. Bár szakmájának az egyik legjobbja, ma is élénken emlékszik első elnöki megbízatásának kudarcára, amikor 1963 novemberében John F. Kennedy-t kellett volna megvédenie egy Dallas-ban tett látogatás során. Majd harminc évvel később az Egyesült Államok elnöke a közelgő választásokra készülődik, s a Fehér Ház titkosszolgálatának keretében Horrigan is részt vesz fenyegető levelek és telefonok rutinszerű kivizsgálásában. Az egyhangú, kissé unalmas munka azonban váratlan fordulatot vesz, amikor Horrigan felfedezi, hogy egy profi bérgyilkos jár az elnök nyomában. A film egy olyan ember története, aki feloldozást keresve képes feláldozni akár saját életét is, hogy megmentse Amerika első emberét.

 

Börtöncsapda - AMC, január 26. csütörtök, 22.55h

Burke pályafutásának legkeményebb feladata egy őrült pszichopata gyilkos börtönbe juttatása. Ennek sikeres teljesítése után úgy érzi, hogy megérdemelne egy kis pihenést. A rendőrfőnök azonban másképpen gondolja. A Harrison-börtönben rejtélyes halálesetek sora történik, s ennek kivizsgálásával Burke-öt bízzák meg...

 

Elysium - Zárt világ - AXN, január 26. csütörtök, 23h

Odalenn nehéz az élet. A Föld a jövőben túlzsúfolt, romba dőlt, mocskos és veszélyes hely lesz. Aki teheti, inkább felköltözik az Elysium biztonságos, rendezett és békés világába _ egy hatalmas mesterséges holdra, melyet kiváltságos lakói gondosan védenek a lentiektől. Ha az illegális bevándorlók ellen kell felhasználni őket, nem haboznak: törvényt és fegyvert egyaránt bevetnek. Max (Matt Damon) azonban már nem fél egyiktől sem. Az élete múlik azon, hogy a lehető leggyorsabban feljusson a vágyott világba. Ha kell, csellel, ha kell, erővel át fogja törni a kordont, hogy megszerezze, amire az Elysiumon szüksége van. És ezzel talán az egész, kárhozott világ sorsát megváltoztatja…

 

Escobar - Filmcafe, január 26. csütörtök, 23.15h

1983-ban Virginia Vallejo, a szépségéről is híres médiaszereplő, akinek kegyeiért milliomosok versengnek, megismeri Pablo Escobart. Négy évig tartó románcuk egy olyan világba enged bepillantást, amelyet a kábítószer, a korrupció, erőszakos hatalmi harcok és páratlan gazdagság ural. A borzalmas és szenvedélyes szerelmi történet korunk egyik legsötétebb bűnöző elméjének fejlődéstörténete is egyben. A legendás drogbáró elképesztő kegyetlenséggel építi birodalmát, amelyet nemcsak az illegális üzleti világhoz fűznek erős szálak, de természetesen a politikához is. A film Virginis Vallejo Loving Pablo, Hating Escobar című könyve alapján készült.

 

A hatodik napon - Viasat3, január 26. csütörtök, 23.20h

Adam Gibson (Arnold Schwarzenegger) egy este arra ér haza, hogy valaki, egy tökéletes hasonmás csókolgatja a feleségét és eszi a születésnapi tortáját. Szörnyű igazságra kell rájönnie: véletlenül hagyták életben, a klónja pedig elfoglalta jól berendezett, nyugalmas életét. A megrázkódtatást fokozza, hogy nincs hatalom, amelyhez segítségért fordulhatna, mert ha fény derülne a baklövésre, könyörtelenül végeznének vele és a családjával. Adam megpróbálja hát felvenni a harcot az ismeretlen ellenséggel, hogy visszaszerezze önnön "létezését". Ám úgy tűnik, az ellenfél elpusztíthatatlan, a ráuszított két bérgyilkos klónjai újra és újra felbukkannak.

 

Beowulf - A sötétség harcosa - Mozi+, január 26. csütörtök, 23.20h

Sötét kastély áll valahol a jövőben. Vagy a múltban? A nyolcadik századbeli szász epikus költemény képezi a fantasztikus történet alapját. Seregek veszik körül a kastély falait, senki sem távozhat élve. Furcsa lovag töri át a gyűrűt és kínálja fel segítségét a védőknek: Beowulf a neve. Éjjelente megtámadja a kastélyt egy emberevő szörnyeteg, Grendel. Beowulf az egyetlen, aki élve megússza támadását, sőt sebet is ejt a szörny testén. Saját sebei pedig hamarabb gyógyulnak, mint a többi emberé. A kastély bizalmatlan ura és lánya számára pedig lassan nyilvánvaló, hogy csak Beowulf segédletével győzhetik le Grendel-t és a gonosz erőket...

 

Vírus - Film+, január 26. csütörtök, 23.55h

Sam Daniels ezredes (Dustin Hoffman) halálos vírust tanulmányoz Afrikában, amely az egyik faluban szinte teljesen kiirtotta a lakosságot. A vírus veszélyesebb, mint a pestis és könnyebben fertőz, mint a nátha. Sam rádöbben, hogy a fertőzés eljuthat az Egyesült Államokba és 48 órán belül megfertőzheti az egész országot. Gyanúja beigazolódik, egy amerikai kisvárosban több ember is szörnyű kínok közt hal meg. A sereg karantént von a város köré, míg Sam volt feleségével a vírus ellenszerét keresik. Azonban váratlanul felettese kizárja az ügyből. Sam hamarosan kénytelen rádöbbenni, hogy a vírust az amerikai hadsereg fejlesztette ki, és le akarja bombázni a várost, hogy így fékezze meg a mutálódott vírust, s hogy eltussolhassa az ügyet…