Ezeket a filmeket ajánljuk keddre

Véget ért a húsvéti móka, elkezdődtek a szürke hétköznapok, pihend ki az első munkanapot a tévé előtt!

Robin Hood, a tolvajok fejedelme - AMC, április 19. kedd, 20h

Robin of Locksley Richárd királlyal keresztes hadjáratra indul a Szentföldre. Egy mór harcos, Azeem társaságában menekül meg a halálból, és együtt térnek vissza szülőhazájába, Angliába. Hazaérkezve rossz hírek fogadják: az uralkodó távollétét kihasználva anarchiába süllyedt az ország, a nottinghami seriff és társai magukhoz ragadták a hatalmat. Robin családját sem kímélték, édesapját megölték, a vagyonát és a birtokát elkobozták. Robin azonban bosszút esküszik: tisztára akarja mosni a családja nevét és vissza akarja szerezni mindazt, ami jog szerint őt illeti. Összecsap a seriff embereivel, a harcban néhányukat meg is öli, ezért menekülnie kell. Azeem társaságában a sherwoodi erdőben lel menedékre, ahol már számos üldözött bujdosik. Robin az élükre áll, hadsereggé szervezi őket, és felveszi a harcot a seriff és emberei ellen. A kalandok közepette Robin újra találkozik gyermekkori barátjával, az azóta szép fiatal nővé serdült Mariannal.

 

Idétlen időkig - Viasat2, április 19. kedd, 20h

Az időjós Phil önző, cinikus szűklátókörű alak, aki utálja a világot és pokollá teszi mások életét. Amikor vidékről kell tudósítania, már alig várja, hogy visszatérhessen Pittsburghbe a "száműzetéséből". Ebben azonban megakadályozza a váratlan hóvihar, amelyről azt jósolta, hogy nagy ívben elkerüli a környéket. Másnap reggel különös dolog történik vele: úgy érzi megismétlődik vele az előző nap, minden nyomorúságával együtt. A következő nap sem változik a helyzet, megint minden újra megismétlődik. A kétségbeesett Phil orvoshoz, majd pszichiáterhez fordul segítségért.

 

Dredd bíró - Mozi+, április 19. kedd, 21h

A lidércnyomásos jövőben tombol a bűnözés, bírók, rendőrök és ítéletvégrehajtók próbálják megvédeni az ártatlan polgárokat. Dredd bíró, a törvényesség elkötelezett híve mindent megtesz, hogy fenntartsa a rendet és a békét. Munkálkodása azonban nem arat osztatlan sikert, mindenre elszánt ellenfelei, akiknek az útjában áll, megpróbálják tőrbe csalni. Tervük sikerrel jár, és Dredd börtönbe kerül, ahonnan csak legközelebbi barátai és munkatársai segítségével szabadulhat ki, hogy tisztára mossa nevét és legyőzze ellenfeleit.

 

Escobar - Paramount Network, április 19. kedd, 21h

1983-ban Virginia Vallejo, a szépségéről is híres médiaszereplő, akinek kegyeiért milliomosok versengnek, megismeri Pablo Escobart. Négy évig tartó románcuk egy olyan világba enged bepillantást, amelyet a kábítószer, a korrupció, erőszakos hatalmi harcok és páratlan gazdagság ural. A borzalmas és szenvedélyes szerelmi történet korunk egyik legsötétebb bűnöző elméjének fejlődéstörténete is egyben. A legendás drogbáró elképesztő kegyetlenséggel építi birodalmát, amelyet nemcsak az illegális üzleti világhoz fűznek erős szálak, de természetesen a politikához is. A film Virginis Vallejo Loving Pablo, Hating Escobar című könyve alapján készült.

 

Az arany markában - Film Mánia, április 19. kedd, 21h

Joe Moore (Gene Hackman) csupa sikeres balhét tudhat maga mögött. Gondos tervezés, pontos végrehajtás, s végül a zsákmány szétosztása. Joe szerette ezt a fajta életet, amelyben szinte mindent megkapott, amit akart. Eljött azonban az a nap, amikor úgy döntött, hogy nincs több akció, visszavonul. Társa, Bergman (Danny DeVito) azonban már egy újabb, közös nagy dobáson gondolkodik: egy repülőgép aranyszállítmányát akarja megszerezni.

 

Halál Szarajevóban - M5, április 19. kedd, 21h

Azt aligha kell magyaráznunk, hogy kit is öltek meg annak idején, de Gavrilo Princip tettének még ma is megvan a megfelelő visszhangja, például egy nagyszerű bosnyák film formájában. 2014. június 28., Szarajevó. A város legjobb szállodájának igazgatója izgatottan készül a városba érkező rangos delegáció fogadására, akik az első világháborút kirobbantó gyilkosság századik évfordulóján a békét és összetartást készülnek megünnepelni. Az elnöki lakosztályban egy francia vendég (színész) gyakorolja hatásos beszédét, a tetőteraszon pedig televíziós stáb készít interjúsorozatot Gavrilo Principről és tettének következményeiről. Gyilkos volt, terrorista, őrült vagy hős? Még mindig kihat-e napjainkra az a végzetes lövés? A szálloda személyzetének azonban nem az évforduló a legfőbb gondja: hónapok óta nem kaptak fizetést, ezért a dolgozókat megosztó sztrájkra készülnek. Sajtó + díjak: Danis Tanović fantasztikus tempót diktál, de jóval visszafogottabban és okosabban süti el a kötelező balkáni kliséket és parabolákat, mint a műfaj nagy klasszikusa, a mára önmaga paródiájává vált Emir Kusturica. Eközben a Halál Szarajevóban izgalmas és okos, sőt helyenként kifejezetten vicces, a mellé járó történelem lecke nélkül is tökéletesen élvezhető. Nem véletlen, hogy a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál a film megkapta a Zsűri Nagydíját és a FIPRESCI-díjat, és ez Bosznia-Hercegovina hivatalos Oscar-jelölése is egyben.

 

Jeanne d'Arc - Az Orléans-i szűz - Filmcafe, április 19. kedd, 22.40h

A XV. századi Franciaországban a káosz az úr: a legnagyobb várakat és városokat elfoglalták az angolok, az országnak nincs királya, és a francia lovagok minden esély és különösebb meggyőződés nélkül próbálgatják a lehetetlent: megállítani a világ legnagyobb, legerősebb és legönteltebb hadseregét. Franciaországon már csak a csoda segíthet. És a csoda el is jön: Jeanne-nak hívják, 16 éves, gyönyörű és víziók vezetik. A semmiből bukkan elő, és pillanatok alatt megfordítja a világtörténelmet. Csatákat és háborút nyer, végül pedig visszafoglalja az angoloktól Orléans-t. Rövid hajjal, páncélban, lóháton harcol _ a harcedzett lovagok egyenrangú társa a kegyetlen és véres férfivilágban. De sikerei csak a katonák körében teszik népszerűvé: Jeanne téved, ha azt hiszi, látomásai mindig, minden ellenfelével szemben jó tanácsot adnak neki.