Indiana Jones maratont kérünk!

És meg is kapjuk, hiszen egy ültő helyünkben végignézhetjük az összes Indiana Jones filmet, amiből ugyan csak négy készült, igaz, 27 év alatt, és ezek milliók nagy kedvencei!

Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)

Íme, a legenda: a Csillagok háborúját éppen befejező George Lucas Hawaiion pihente ki fáradalmait, ahol legjobb cimborája, Steven Spielberg csatlakozott hozzá, aki homokvár építés közben – komolyan! – bevallotta, hogy mindig is szeretett volna egy Bond-filmet csinálni. Lucas azt tanácsolta, ne 007-esben utazzon, hanem van neki egy kitalált karaktere, egy vagány régész, azt csinálja meg olyanra, mint James Bond, és még Harrison Fordot is beajánlotta rá. A többi már (film)történelem, ahogy az a tökéletesen improvizált jelenet is, amikor a piactéren Indy flegmán lelövi a kardjával bűvészkedő támadót – Ford ugyanis ételmérgezést kapott, és túl gyenge volt, hogy eljátssza azt, hogy az ostorával fegyverzi le a fickót. És ez a fajta fanyar humor, a fantasztikus látvány és a remek sztori hozott a filmnek 4 Oscar-díjat és négy jelölést!

Indiana Jones

Indiana Jones és a Végzet Temploma (1984)

Bár mindenki ezt tartja a leggyengébb Indiana Jones filmnek, azért ez bőven megáll a saját lábán, köszönhetően az új, egzotikus helyszínnek, Indiának, és a témaváltásnak, hiszen hősünk itt nem ezoterikus nácikkal küzd, hanem egy gyilkos helyi szektával, akik gyerekeket tüntetnek el, és majom agyvelőt szolgálnak fel vacsorára – na jó, a nácik seggbe rúgását nehéz überelni. A gond inkább Indy útitársaival van, Willie-vel, a hisztis szőke bárénekesnővel és Picúrral, a kínai kisfiúval, akiket akár ki is hagyhattak volna. Az előbbit alakító Kate Capshawt szinte senki sem szerette, részben azért, mert meg sem közelítette a bájos Karen Allen játékát az első részből, másrészt azért, mert a rendező kedves felesége volt.

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989)

Íme, a kör bezárul, és a James Bondról mintázott régész apját a leghíresebb James Bond-színész, Sir Sean Connery alakítja! Spielberg három Indiana Jones filmre szerződött le, de nagyon nehezen, számos forgatókönyv eldobása után született csak meg a trilógiát lezáró darab, amelyben Indy a Szent Grál nyomába ered, és ezt teszik régi ismerősei, a nácik is. A hajsza Velencén és a náci Németországon át a Közel-Keletre vezet, ahol a széria egyik legjobb akciójelenete, a tankos üldözés játszódik, ami eredetileg egy perc sem lett volna, csak menet közben jöttek rá, hogy mennyi lehetőség van a felállásban, hiszen itt nem csak az akció számít, ami egyébként iszonyú izgalmas és nagyon eredeti, hanem a csipkelődő apa-fiú kötődés is.  

Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (2008)

Hogy miért kellett húsz évvel az eredeti trilógia lezárása után újra hozzányúlni a régi sztorihoz, számomra rejtély, de ha már megtették, tulajdonképpen nem is csinálták rosszul. A sztori eredetileg bujkáló nácikról szólt volna, de Spielberg a Schindler listája után egy darabig nem akart horogkeresztet látni, így jöttek a szovjetek és a hidegháború. És jött Indy eddig rejtegetett fia, akire saját franchise-t is építettek volna, ha ki nem derül, hogy az őt játszó Shia LaBeouf kiszámíthatatlan és labilis. A filmet egyébként amúgy is a kegyetlen orosz főtisztet alakító Cate Blanchett viszi el, aki karakterét egy korai James Bond film gonoszáról mintázta, de újra előbukkan Karen Allen is az első filmből, hogy olyan családias legyen a légkör. Azért vannak izgalmak is, de az akciójelenetek az óriási technikai fejlődés ellenére sem érnek fel a 20 évvel ezelőtti filmek színvonalához.