James Franco újra duplázódhat: itt az HBO őszi húzósorozatának második évada

A Fülledt utcák második évadának folytatása veszélybe került a férfi főszereplőt ért vádak miatt, de hétfőn érkezik a második évad az HBO-n. Összeszedtük, mi várható a folytatásban, ami azt a robbanást mutatja be, ami azután következett, hogy legalizálták a pornót a hetvenes évek elején.

Szinte mindenki nézi, csak nem beszél róla, és a 21. századra alaposan átalakította a kultúránkat, akár tetszik, akár nem. Ezért is izgalmas kezdeményezés a Fülledt utcák, ami egy olyan műfaj születését mutatja be, ami az emberek nagy részének életére így vagy úgy rányomja a bélyegét. Ennyivel azonban nem éri be, mellette tud mesélni a kapitalizmus, a korrupció működéséről és a nők kihasználásáról is. A felszíni csillogást, a szakmával járó emberi drámát és a mélyebb összefüggéseket úgy adagolják, hogy ennél közelebb csak akkor kerülhetnénk a sztorihoz, ha mi is ott lettünk volna.

 

Fotó: HBO

 

Az első évad elég komótosan haladt előre, és közben páratlan részletgazdagsággal mutatta be az egykori Times Square legendásan mocskos életét, amikor turisták helyett kurvák és leendő kuncsaftok kerülgették egymást az utcán. A pornófilmeket még csak üzletek hátsó végében lehetett nézni illegálisan, de már akkor szépen csengett a kassza, és a maffia olajozottan működtette az üzletet. Az évad végére elértünk a híres Mélytorok című film bemutatójára, ami a felszínen nem sokban különbözött egy sima, fényűző mozis premiertől.

 

 

A második évad öt évet ugrik előre, és rögtön a pornó aranykorában találjuk magunkat, közben a diszkó és a punk korszak fénykorát éli, és csúcson pörög az éjszakai élet. James Franco továbbra is két szerepet játszik, emellett rendezőként és producerként is részt vesz a forgatásban. A pozitív fogadtatás után mégis majdnem veszélybe került miatta a sorozat jövője, mikor Francót 2018 januárjában öt nő vádolta meg szexuális zaklatással, de az HBO ennak ellenére kitartott Franco mellett. Azt állították, hogy függetlenfilmes forgatásokon hozta őket megalázó helyzetekbe, a színész viszont tagadta a vádakat.

 

A Netflix Kevin Spacey-t a sorban felbukkanó áldozatok és a színész beismerése után kiírta a Kártyavárból, ami addig nélküle elképzelhetetlen lett volna. Itt nem kellett elmenni idáig, az HBO kivizsgálta, hogy volt-e probléma James Francóval az első évad munkálatai alatt. Spacey esetével ellentétben itt nem merült fel panasz, így minden haladt tovább a tervek szerint. Egy Oscar-jelölést viszont idén bukott az ügy miatt a színész, aki a Disaster Artistért kapott Golden Globe után nagy esélyesnek számított volna.

 

Franco mellett marad a második évadra a világ egyik legjobb sorozataként számon tartott Drótot jegyző alkotópáros, David Simon és George Pelecanos. Nekik köszönhető, hogy a pornótörténelem szinte ugyanolyan árnyaltan jelenik meg, mint ahogy az a valóságban kinézhetett. A sokszor sablonosan bemutatott téma ellenére összetett emberi sorsokat látunk, így valóban lehet örülni, ha valaki ki tud törni, és javít a sorsán, és valóban megrázó, ha másnak a lehető legrosszabb forgatókönyv jut.

 

 

A színészek közül a legkomolyabb alakítást nem az eltérő vérmésékletű ikerpárost alakító Franco, hanem a sorozatban szintén producerként is részt vevő Maggie Gyllenhaal adja. Annyira átlényegül nyúzott útszéli prostituálttá, hogy Golden Globe-ra is jelölték érte. Emellett hálás is a szerep, mert ő az, aki a szakma legaljáról szépen el tud indulni felfele, mikor összehozza a sors egy pornórendezővel, és maga is egyre nagyobb szerepet harcol ki magának a gyártásban.

 

A második évad összesen kilenc részből áll, így eggyel hosszabb, mint az első, és egy kivételével mindegyiket nő rendezte. Köztük olyan biztos kezű rendezők, mint Alex Hall, aki a Kathrina hurrikán utáni New Orleans-t bemutató Tereme című sorozat egyik rendezője volt, vagy Steph Green, aki a hidegháborús orosz kémek családi életét zseniálisan bemutató Az amerikaiakban dolgozott.