Oscar-jelölések: hat érdekesség, amitől ez az év más, mint a többi

Tegnap jelentették be az Oscar-jelöltek szűkített, ötös listáját, és több meglepetés, valamint érdekesség is van, amit most pontokba szedtünk.

  • Úgy tűnik, az Oscar-jelölő bizottság is végre meghallotta az idők szavát, és a legjobb operatőr kategóriában a filmtörténetben először jelölt nőt: Rachel Morrison lett az első női operatőr, akit Oscar-díjra jelöltek. Morrison a Mudbound című film munkálataiért kapta a jelölést, magyarországi bemutatóról még nincs hír, de a Netflixen már megnézhető. Morrison következő munkája a Fekete Párduc lesz. A Mudbound rendezője, Dee Rees végül nem jutott a jelöltek közé, de a film Mary J Blige révén esélyes még egy Oscarra, mégpedig a legjobb mellékszereplő színésznő kategóriában.
  • Ahogy a Golden Globe-átadón Natalie Portman aranyosan felhívta a figyelmet, hogy a legjobb rendezői Aranyglóbuszra csak és kizárólag férfiak voltak jelölve, az Akadémia orvosolta a helyzetet, és nyolc év után újra van nő a legjobb rendezők mezőnyében. Greta Gerwig a Lady Birddel jutott a legnagyobb rendezők táborába, és olyan nevekkel kell „megmérkőznie”, mint Christopher Nolan (Dunkirk), Jordan Peele (Tűnj el), Paul Thomas Anderson (Fantomszál) és Guillermo del Toro (A víz érintése). Gerwig az ötödik nő, akit a legjobb rendező kategóriában jelöltek, nyolc éve Kathryn Bigelow nyerte el az elismerést A bombák földjén című filmjéért.

  • Az idei év legnagyobb várományosa Guillermo del Toro csodás filmje, A víz érintése lett 13 jelöléssel. Utána következik Christopher Nolan Dunkirkje nyolc jelöléssel, de mi most del Toróról beszéljünk egy kicsit. A víz érintése a következő kategóriákban kapott jelölést: a legjobb főszereplő színésznő (Sally Hawkins), a legjobb mellékszereplő színésznő (Octavia Spencer), a legjobb férfi mellékszereplő ( Richard Jenkins), a legjobb eredeti forgatókönyv (Guillermo del Toro, Vanessa Taylor), a legjobb rendező (Guillermo del Toro), a legjobb jelmez (Luis Sequeira), a legjobb operatőr (Dan Laustsen), a legjobb hangvágás, a legjobb hangkeverés, a legjobb díszlet, a legjobb vágás kategóriákban.

  • Az idei jelölés legjei közé tartozik, hogy John Williams, a veterán zeneszerző begyűjtötte 51. (igen, ötvenegyedik) Oscar-jelölését, ezzel ő lett a ma élő legtöbb Oscar-jelöléssel rendelkező ember. A rekordot már eddig is ő tartotta, úgyhogy ezzel saját rekordját döntötte meg, de azért ez akkor is elég nagy fegyvertény. Williamset a Star Wars: Az utolsó Jedik című film eredeti filmzenéjéért jelölték az Akadémia díjára, a kategóriában Hans Zimmerrel (Dunkirk) és Jonny Greenwooddal (Fantomszál) kell megmérkőznie. A 85 éves zeneszerző eddig 5 Oscar-díjjal (Schindler listája, E.T. - A földönkívüli, Star Wars – 1977, Cápa, Hegedűs a háztetőn) büszkélkedhet, legutóbb két éve jelölték, szintén egy Star Wars-filmért, Az ébredő Erőért. Az all-time rekordot azonban még nem ő, hanem Walt Disney tartja a maga 59 jelölésével és 22 díjával.

  • James Franco viszont elbúcsúzhat az Oscar-díjtól egy időre, de idén biztosan. A Golden Globe-on még díjat is nyert a legjobb színész kategóriában a The Disaster Artist című filmjével, de még aznap homályos utalások láttak napvilágot, miszerint ő is a hatalmát kihasználva zaklatta szexuálisan tanítványait illetve kolléganőit, majd pár nappal később már egy terjedelmes cikkben öt színésznő vádolta meg a színészt. Ez természetesen betett az idei Oscarnak, már csak az a kérdés, hogy megjelenik-e a gálán. A SAG-gálán mindenesetre nem volt szégyellős, bár a vörös szőnyeges vonulást kihagyta.
  • A Tűnj el több jelölése is filmtörténeti jelentőségű: egyrészt horrorfilmet elég ritkán jelölnek ilyen jelentős díjakra, valamint Jordan Peele, a film rendezője ezzel a munkájával vetette meg lábát Hollywoodban, ez volt első filmrendezése. (Horrorfilm-jelölések: 1973. Az ördögűző; 1991. A bárányok hallgatnak és 1999. Hatodik érzék). Máris jelölték a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv, vagyis a három legfontosabb kategóriában. Peele lehet továbbá az első afro-amerikai, aki megnyeri a legjobb rendezőnek járó Oscart.

  • +1: újra jelöltek magyar filmet az legjobb idegen nyelvű film kategóriájában: Enyedi Ildikó Test és lélekről című filmje megkaphatja újabb méltó elismerését!