A víz érintése

Bakancslistához adom
The Shape of Water
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai dráma, 123 perc, 2017

Értékelés:

271 szavazatból
Szerinted?

A néma takarítónő, Elisa 1962-ben egy titkos amerikai kormánylaboratóriumban dolgozik, ahol összebarátkozik egy különös vízi lénnyel, akit akarata ellenére tartanak fogva. Barátaival közösen úgy döntenek, hogy segítenek a lénynek megszökni a fogságból.
Bemutató dátuma: 2018. február 22. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • BAFTA-díj

    2018
    Legjobb rendező
  • BAFTA-díj

    2018
    Legjobb eredeti filmzene
  • BAFTA-díj

    2018
    Legjobb díszlet
  • Golden Globe-díj

    2018
    Legjobb rendező
  • Golden Globe-díj

    2018
    Legjobb eredeti filmzene
  • Oscar-díj

    2018
    Legjobb film
  • Oscar-díj

    2018
    Legjobb rendező
  • Oscar-díj

    2018
    Legjobb látványtervezés
  • Oscar-díj

    2018
    Legjobb eredeti filmzene

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
The Cortez 2022 dec. 16. - 00:37:23 3/10

„A hosszú házasság titka a sok hazugság.”

Ez a film az egyik ékes példája annak, hogy a díjzápor önmagában lófaszt sem jelent. Kizárólag a technikai + a díszlettervezési kitüntetéseket érdemelte ki, mert a színészi játék nagyrészt közepesnek, a sztori, a rendezés, a zene pedig rakás szarnak mondható. Az Oscar-szobor odavágása nem más, mint szánalmas vicc kategória (bár ezt már megszokhattuk), az meg egyenesen érthetetlen, hogy egyáltalán mit keresett Velencében az alkotás.
A hidegháború idején játszódó történet egy romantikus dark fantasyba csomagolt PC-pornó, ami egy néma takarítónő & egy békaember elcseszett szerelméről szól. Vagyis az üresjáratokkal tarkított cselekmény egy újabb Szépség és a szörnyeteg storyt mesél el, amely ráadásul durván a másságot helyezi középpontba. A betegek, a négerek s a buzik a megtestesült jóságot képviselik, míg a Michael Shannon által alakított fehér, hetero főellenség a rasszizmust, a szexizmust plusz a vegytiszta gonoszságot.
A mozi alapvetően kínosan röhejes jelenetekkel-szövegekkel, illetve modoroskodással operál, ugyanakkor bőven akad benne trágárkodás, meztelenkedés, groteszk képsor, elborult szex, továbbá WTF-pillanat. Morbiditásból, valamint erőltetettnek ható erőszakból sincs hiány. A fekete-fehér musicalbetét vércikire sikeredett. Shannon korrekt a gyakran meghökkentően viselkedő nemezis szerepében, sőt, néha még röhögni is lehet rajta.
A mű legerősebb pontja a szín- és látványvilág. Del Toro kézjegyei végig felismerhetőek, érződik a sötét fantasymese atmoszféra, ráadásul 1000-el megy a zöld-türkiz színnel való játszadozás. A zenei aláfestések a betétdalokhoz hasonlóan, 1-1-ig borzalmasak.
7/10
Démétér456 2022 aug. 23. - 20:09:42 7/10 Előzmény InteriorLulu
Ez a komment az, amelyikkel teljesen egyet tudok érteni - még a pontozásunk is azonos. És a hét pontból négy bizony a külcsínnek, a fényképezésnek, a világ megformálásának szól. (Del Torónál nem meglepően, persze.) Nem bánnám, ha del Torót inkább arra használná a filmpiar, hogy világokat teremtsen, és a történet pedig valaki más kezében szülessen - igen, én is tudom, hogy a filmrendezés nem így működik. Sajnálnám elveszteni az ő fantasztikus világait, de egy ideje nem tölti meg őket jelentőségteljes történetekkel. A Víz érintése sem az. Kicsit érdektelen, kicsit súlytalan, kicsit idegen. Senki helyébe nem lép be a néző, egyikük útját sem viselem a szívemen, így nem vonódom be a történetbe. Sem a süketnéma lány magánya, sem a lény idegensége nem váltja ki a néző különösebb azonosulását.
1/10
atimi 2022 ápr. 18. - 22:02:10 1/10
Nagyon tulertekelt film. Ennel sokkal jobb filmek jelolve sem voltak Oscarra...
8/10
gm262 2022 febr. 15. - 14:09:52 8/10
Nagyon szép - és különleges - szerelmi történet. Igazi Oscar-díjas film.
10/10
Böhöm 2022 jan. 24. - 22:39:57 10/10
Ez nem egy tömeg film. Nagyon nem, ez látszik az értékeléseken és véleményeken is. Nekem speciál nagyon tetszett. Nagyon egyedi hangulatú, szépen, egyenesen, érthetőn felépített "Szépség és a Szörnyeteg"-szerű felnőtt mese ez. Nem tömegfilm, ez művészet, csak az erre fogékonyaknak ajánlom. Nekik viszont nagyon!
7/10
danek87 2021 okt. 15. - 17:34:49 7/10
Tetszett a film de a itt a fórumján lévő behergelt habzó szájú kommentek mégjobban szórakoztattak :D ezért megéri felnézni ide is! XD
nekemvanigazam 2021 ápr. 26. - 05:20:25
Pedig milyen jó lenne az alapötlet. Csak nem egy elmebetegnek kellett volna megcsinálnia a filmet.
3/10
IDS 2021 febr. 04. - 11:15:05 3/10 Előzmény tesz-vesz
Egyetértek. Kb ezért akaszt ki Lars von Trier is, a fő kamugyáros, aki a saját abberációját akarja nekünk eladni, mint művészetet. Ebben az esetben is azt érzem, hogy megint a "másság" varázsszóval próbálnak ráolvasást végezni, hogy levegyék az intoleráns világról a rontást.
3/10
IDS 2021 febr. 04. - 11:01:14 3/10
Hollywood kultúrális züllésének az egyik remek iskolapéldája ez a film, ami kb. olyan, mint egy Coelho regény: giccses, szirupos közhelyparádé. E kultúrális züllésnek a fényében talán nem kéne hogy meglepjen az a díjeső, amivel elárasztották az alkotást, hiszen a hollywoodi kánon már jóideje nem egy műnek az egyetemes értékeit nézi, hanem azt, hogy kiszolgálja-e a felviágosult kultúrbal ideológiai irányvonalát. Ez a film nem más, mint egy érzékenyítő tréning, ami megtette hatását, hiszen a kritikusok majdnem összecsinálták magukat örömükben. Lám-lám, milyen érdekes, hogy a történet negatív főszereplője, a főg£ci, egy fehér, heteró, középosztálybeli, hatalomban lévő férfi, aki természetesen rasszista, szexista, és zsarnok. Ezenkívül még egy rosszfej van a filmben, természetesen ő is fehér, heteró, aki rasszista és homofób. Az összes többi karakter, aki valamely kisebbséget képvisel, olyan, mint a szent. Jószívű, és jólelkű, kb. mint Lenke néni és Vágási Feri a Szomszédokból. Vannak pozitívumai a filmnek, történetesen a képi világa, ha csak a fényképezést kéne értékelnem, akkor 10 pont, de az ember nem csak ezért ül be a moziba, hanem azért, hogy egy értelmes és jelentőségteljes történetet lásson. A legjobban amúgy azon a jeleneten akadtam ki, amikor a csaj elárasztja a fürdőszobát. A film készítője nincsen azzal tisztában, hogy egy ilyen cselekedetet nem lehet csak úgy megúszni, hogy kinyitom az ajtót, és kiengedem a vizet? Ilyen az amikor egy rendező blöfföl.
7/10
InteriorLulu 2021 jan. 04. - 22:44:08 7/10
Érdekes, hogy mennyire eltér a filmszakma és a (magyar) közönség véleménye (az imdb-n 7,3 pont). Ez a film a közelébe sem ér A faun labirintusának: míg ott van igazi dráma és katarzis (a kislány nem véletlenül menekül az álomvilágba), ennek a filmnek nincs sem tétje, sem mélysége; abban nincsenek, ez viszont tele van közhellyel; ott az utolsó pillanatig nem tudhatjuk, mi vár a főhősre, ez a sztori viszont teljességgel kiszámítható.
Viszont szó se róla, A víz érintése is nagyon jól néz ki, nagyon jók a képei, továbbá az alakítások is nagyon rendben vannak (Shannon zseniális rosszfiú, Jenkins ahogy idősödik, egyre jobb, Sally Hawkins pedig ragyogóan hozza az egyszerű, tiszta, jólelkű és szeretetre éhes nőt).
1/10
Jurcsi 2021 jan. 03. - 02:45:22 1/10
Fájdalmasan borzalmas.
-Vídia- 2021 jan. 03. - 00:49:06 Előzmény GalliLea
elvesztettem a fonalat a lány tojásainak megfőzésénél
nekemvanigazam 2020 szept. 18. - 17:37:09 Előzmény puddin
"Semmi köze se az Amelie-hez, se a rendezõjéhez, se az írójához. Egy 2015-ös rövidfilm és egy sokkal korábbi, Paul Zindel által írt színdarab miatt vádolják a rendezõt plagizációval. Azért vicces, hogy egy kamu infó miatt két tökéletesen különbözõ mûvet is képesek ugyanolyannak látni az emberek... de ebbõl is tanulunk, hiszen ezt hívjuk kognitív disszonanciának."
Bocs, de te az okoskodó buta ember tipikus példája vagy!
Leírtam a kommentben, hogy melyik filmekre hasonlít és miben. Konkrétumokat írtam, nem olyan hasonlóságok ezek, mint hogy "jajj, mindkét filmben happy end van".
Azóta már rájöttem én is, hogy nem ezek miatt a hasonlóságok miatt akarták perelni, hanem valami teljesen más miatt, ami nekem nem tűnt fel, mert a pereskedő által említett filmet nem láttam.
Én csak egy jó filmet akartam megnézni, az alaptörténet alkalmas is lett volna egy ilyen film készítésére, csak nem sikerült. Ennyi év távlatából kb. az idióta táncikálásra emlékszem már csak, ami viszont a Walt Disney mesék idiotizmusára hasonlít! És a hasonlóságokat simán fel lehetett fedezni a cikk nélkül is, bölcsészkém! Egy nagy menü lesz kólával!
Greeneyed Lady 2020 szept. 17. - 16:42:17
Ez a film ( legalábbis az én számomra) valójában visszataszító volt. Tudom, hogy miért kellett egy ilyen undorító lényt szeretnie ennek a néma nőnek. Még azt is megértem, hogy akkor szinte mindenkinek ilyen ellenszenvesnek kell lennie.
Csak ekkor veszem észre, hogy valaki viszont szimpatikus lesz. Méghozzá a kolléganője. És innen már megértem, hogy miért készült ez a film.
Valójában senkinek sem ajánlom, se gyereknek, se felnőttnek. Én igyekszem gyorsan elfelejteni.
8/10
GalliLea 2020 aug. 18. - 22:01:49 8/10
Furcsa szerelmi történet egy aránylag csúnya, szürke, néma lány és egy nem emberi lény (vagyis inkább félig ember - félig hal) között. Összességében tetszett a film, de voltak benne abszurd, érthetetlen részek. Pl. a lány minden reggel felrakja a tojást főzni, beállítja hozzá a tojásfőző stopperórát, majd beül a fürdőkádba, ahonnan elvileg ki is szállhat max. 4-5 perc múlva, mert a tojások közben megfőnek.
10/10
UncleSam 2020 júl. 18. - 23:01:40 10/10
"A víz érintése (2018)
És igen, ez a film, amire örökké úgy fognak emlékezni, hogy a süketnéma lány lefeküdt a halemberrel, ami igaz is, de nem ez a lényeg. Guillermo Del Toro ezzel a munkájával végre visszatért ahhoz a stílushoz és ahhoz a fajta történetmeséléshez, amit utoljára a 2006-os A Faun labirintusában láthattunk tőle, amihez némi extraként egy fantasztikus hidegháborús történetet kapunk, elképesztő részletgazdagsággal, titkos kutatóbázissal, kémekkel és mindennel, ami ehhez kell. És a zseniális Michael Shannont is megkapjuk a rettenthetetlen biztonsági főnökként, akinek az őserdőben talált halember csak nyűg, inkább felnyitná, mi van benne, de ezt a szürke, magányos takarítólány (Sally Hawkins) nem hagyhatja – hogy aztán a dologból szex is lesz, az már szinte mellékes. Del Toro ötlete az 1954-es A fekete lagúna szörnye című filmből származott, amelynek főszereplői szintén egy fiatal hölgy és egy idegen lény. Del Toro szívesen látta volna a két főszereplőt együtt, ezért felvette a kapcsolatot a Universal Picturesszel. A stúdió azonban nem adott neki engedélyt, ezért del Toro felkereste a 20th Century Foxot, és egy másik szemszögből, az idegen lény felől próbálta megközelíteni a koncepciót. A figura újrahasznosítás eredménye, de legalábbis erős hasonlóságot mutat a szintén del Toro rendezte Hellboy-filmek kétéltű emberével."

https://nullahategy.hu/ember-a-vizben-ot-remek-film-keteltu-hosokkel/
1/10
agyatlanzombi 2020 máj. 04. - 06:22:35 1/10
Kb. 2000 óta nem érdekelnek az Oscar-díjak, nem is tudtam erről a filmről semmit, csak elkezdtem nézni tegnap este mint fantasy-t, hát bele is aludtam rendesen. Késő éjjel még megnéztem a végét, kár volt. Totális katyvasz az egész, zavaros, érthetetlen a történet, nagy részét az Amelie-ből lopták (azt is utálom mondjuk) meg a Szépség és a szörnyetegből... na de.. ez a hölgy mint szépség... azért ez erős! Miért kellett látnunk a testét, és ahogy maszturbál? Nyilván egyedülálló nő, megoldja, ahogy tudja, ha ezt nem mutatják meg, akkor is tudjuk. A cicifogdosó jelenetet sem értettem, meg általában a szexjelenetek ebbe nem illenének, ha már mese... Az a baj, hogy felnőtteknek ez unalmas mese, gyerekeknek meg érdekes lenne, de nem szabadna látniuk ilyen gépies, érzelemmentes nemi életet. Annyi sebből vérzik az egész, hogy inkább Arany Málna díjra javasolnám. Valószínűleg minden idők egyik leggyengébb filmje, ami valaha Oscar-t kapott, bár ebben nem vagyok biztos. Félő, hogy az utóbbi évtizedben kb. ez volt a szint. Az egyetlen dolog, aminek örülök, hogy a Port.hu olvasói jól lepontozták, bár ez az 5.8 is túl magas. Na majd én lejjebb viszem egy kicsit egy combos 1 ponttal. Kár, hogy nulla nincs.
7/10
sexykex 2019 márc. 20. - 11:19:10 7/10
A szépség és a szörnyeteg óta tudjuk, hogy a nők a saját pincsikutyájukba is képesek beleszeretni, valamint azt is, hogy az ember, mesék és rémálmok fogságában él. Del Toro mindent bevet: a mesét is, a horrort is és a manapság oly divatos – a másság elfogadása témát.
Aztán egészen jól kilábal ebből a katyvaszból. Sznobékat és a filmkritikátlanokat meggyőzte, sőt az egyszeri ember sem mondja azt kifelé a moziból, hogy: ezért osz’ kár volt bejönni. Sőt még én sem.
1/10
atimi 2019 jan. 05. - 23:13:30 1/10
Valoszinuleg a leggyengebb film amelyik kapcsolatban all Oscarral (-:
Melto az ultragyenge 90. Oscar galahoz az ott szereplo filmek nagyreszevel egyutt, pedig tavaly is voltak jo(bb) filmek.
Pont ezert pontozom le.
5/10
NADAL14 2018 dec. 30. - 10:31:30 5/10
Gyenge film ,már ha Toro munkásságához mérem . A faun labirintusa -etalon, tehát ez sajnos a gyenge kategória,igaz a női főszereplőt alakító hölgy iránt érzett ellenszenvem határtalan:(
Összes hozzászólás