Nem lopás az Oscar-díjas film a bíróság szerint

Elutasították A víz érintése alkotóit plágiummal vádoló örökös keresetét.

Guillermo del Toro modern kori tündérmeséjéről még februárban terjedt el, hogy nagyban emlékeztet a Pulitzer-díjas író, Paul Zindel Let Me Hear You Whisper című 1969-es színdarabjára, amelyben szintén egy, a kormány által működtetett kutatóintézetben dolgozó takarítónő és egy vízi lény (nevezetesen egy delfin) közötti kapcsolat kialakulásának lehetünk a tanúi (a mű tévés feldolgozása lentebb meg is nézhető).

Emiatt a szerző családja pert indított a rendező és a filmet gyártó stúdió, a Fox Searchlight ellen, a panaszt azonban most elutasította egy kaliforniai szövetségi bíróság, mivel úgy gondolják, hogy „csupán néhány apróbb hasonlóság áll fenn a film és a darab között, ám lényegileg nem egyeznek”. A döntés ellen fellebbezésnek helye nincs.

A bíróság a per során vizsgálta a két mű cselekményét, helyszínét, az érintett témákat és motívumokat, a hangulatát, a párbeszédeket és a karaktereket is, és ez alapján hozták meg a döntést. A részletes indoklásban elhangzott többek közt az is, hogy bizonyos dolgok túl általánosak ahhoz, hogy szerzői jogi védelem alá lehessen vonni őket (ilyen például az egyező helyszín, a kutatóintézet).

Guillermo del Toro az Oscar-gálán. Forrás: Steve Granitz / WireImage / Getty Images

 

Alapvető különbségként határozták meg ezen kívül, hogy miközben a darab főhősnője nem alakít ki érzelmi viszonyt a delfinnel, csupán meg akarja menteni a további állatkísérletektől, A víz érintése-beli Elisa beleszeret az általa pártfogolt „kétéltű emberbe”. Mint arról korábban mi is beszámoltunk, Del Toro alkotása – közvetlenül a plágiumbotrány kirobbanása után – négy díjat nyert az Oscar-gálán: a legjobb rendezőnek, a legjobb filmnek, a legjobb eredeti filmzenének és a legjobb látványtervnek járót.


(via The Hollywood Reporter)