Az Amelie rendezője lopással vádolja Guillermo del Torót

Jean-Pierre Jeunet szerint A víz érintése egyik jelenetét első filmjéből, a Delicatessenből másolták.

Jean-Pierre Jeunet (Amelie csodálatos élete, Elveszett gyerekek városa, Alien 4.) azzal vádolja Guillermo del Torót, hogy A víz érintésének egyik legaranyosabb jelenetét első filmjéből, a Delicatessenből lopta. A sajnos mostanában kényszerpályára került, hatalmas fantáziájú rendező a francia Ouest-France-nak nyilatkozott.

Azt mondtam neki: Hatalmas fantáziád van, óriási tehetséged. Miért nyúltad le mások ötletét? Erre ő azt felelte: Mindketten Terry Gilliam köpönyege alól bújtunk ki. Ő nem lopott, hanem egyszerűen mindkettőre nagy hatást gyakorolt Gilliam stílusa. Amikor egy olyan jelenetet rendez, amiben két ember egymás mellett ül egy dívány szélén, és a tévéből szóló zenére táncolnak a lábukkal, és egyértelműen a Delicatessenből másolta, akkor azt mondom magamnak, hogy ebben az emberben nincs semmi méltóság.

Jeunet inkább csalódott, mintsem dühös, mert mint mondta, "Del Toro elég tehetséges ahhoz, hogy ne csináljon ilyesmit". Egyértelműnek tartja, a Delicatessent másolta.

Íme a két jelenet:

Ez már a harmadik eset, hogy lopással vádolják Del Torót A víz érintése kapcsán. A Pulitzer-díjas Paul Zindel Let Me Hear Your Whisper (Hadd halljam a suttogásod) című 1969-es darabja és Marc S. Nollkaemper 2015-ös The Space Between Us (A távolság kettőnk közt) is arról szól, hogy egy takarítónő szerelembe esik egy halemberrel. Guillermo del Toro tagadta, hogy lopott volna bármelyikből is, mert egyik művet sem ismerte korábban.

A víz érintése az Oscar egyik legnagyobb esélyese a 13 jelölésével, és nem mellesleg - káprázatos film. (Forrás: IndieWire)