Guillermo del Toro továbbra sem lopott

A víz érintését többen is plágiummal vádolták, de a bíróság immáron másodszor mondta ki, hogy del Toro nem lopta el senki ötletét.

2018. júliusában írtunk az esetről, amely során Guillermo del Torót plagizálással vádolták, nevezetesen, a négy Oscar-díjas A víz érintése alapötlete és egyes fordulatai kísértetiesen emlékeztettek Paul Zindel Pulitzer-díjas író Let Me Hear Your Whisper című darabjára. Lopással vádolta a rendezőt Marc S. Nollkaemper, akinek 2015-ös The Space Between Us című rövidfilmjében egy takarítónő szerelembe esik egy halemberrel, illetve Jean-Pierre Jeunet (Alien 4., Az elveszett gyerekek városa, Amelie csodálatos élete), mondván, hogy del Toro egy az egyben lemásolta a Delicatessen egyik nevezetes jelenetét.

Zindel örökösei pert indítottak (amit furcsamód az Oscar-jelöltek megszavazásához időzítettek), de egy részletes vizsgálat után ügyüket végül a következő indoklással elutasították: "csupán néhány apróbb hasonlóság áll fenn a film és a darab között, ám lényegileg nem egyeznek". 2020 júniusában az örökösök a fellebbviteli bírósághoz fordultak, újabb bizonytékokat sorakoztattak fel, de azok sem győzték meg a bíróságot, az ügyet immáron hivatalosan és véglegesen ejtették.

(Forrás: IndieWire)