Meghalt Ken Spears, a Scooby-Doo rajzfilmsorozat egyik atyja

A 82 évesen elhunyt producer-író-vágó 1969-ben még azt hitte, a Scooby-Doo mindössze egyetlen évadig lesz műsoron.

82 éves korában, demencia következtében elhunyt Ken Spears amerikai producer, forgatókönyvíró, vágó, a Scooby-Doo rajzfilmsorozat egyik alkotója – írja a Variety. A halálhírt a producer fia, Kevin Spears jelentette be a sajtónak.

Ken Spears 1938. március 12-én született Los Angelesben, és ott nőtt fel. Korán barátságot kötött William Hanna rajzfilmproducer fiával, így a híres Hanna-Barbera animációs műhelyben kezdett el dolgozni hangmérnökként. Itt ismerkedett meg későbbi állandó alkotótársával, Joe Rubyval. A Scooby-Doo, merre vagy? című, ma már kultikusnak számító rajzfilmsorozat 1969-ben indult a Hanna-Barbera produkciójaként a CBS tévécsatornán, ahol 1976-ig futott. Azóta már számos mozifilmes folytatás és sok újabb rajzfilmverzió készült hozzá, pedig Ken Spears kezdetben attól félt, hogy a szellemek (helyesebben a szörnyeknek beöltözött, gonosz emberek) után nyomozó Scooby-Doo és a tinédzser barátai, Fred, Vilma, Diana (az eredeti változatban: Daphne) és Bozont (az eredeti változatban: Shaggy) kalandjai nem fognak tovább tartani egyetlen évadnál.

Forrás: FilmPublicityArchive / United Archives / Getty Images

 

1977-ben Spears és Ruby saját rajzfilmstúdiót hoztak létre Ruby-Spears Productions néven, ahol számos újabb animációs sorozatot készítettek. Többek között az 1983 és 1990 között futó, itthon is nagy sikerrel vetített Alvin és a mókusokat, amelyet ugyanúgy, mint a Scooby-Doo esetében, számos folytatás, remake és filmváltozat követett. De ennél a stúdiónál készült el a Thundarr the Barbarian című kultikus animációs sorozat és a Rendőrakadémia rajzfilmváltozata is. Spears alkotótársa, Joe Ruby idén augusztusban, 87 évesen hunyt el.

Spears a fentiek mellett producerként és íróként számos más nagy sikerű produkción is dolgozott, többek között a Majmok bolygója sorozatverzióján, valamint olyan akciódús rajzfilmsorozatokon is, mint a Chuck Norris: Karate Kommandos, a Rambo vagy a Mister T, amelyek egy egész generáció rajzfilmes ízlését határozták meg a '80-as évek végén és a '90-es évek elején.