Minden, amit tudni akartál Steve Martin kultikus vígjátékáról

1991. február 8-án került mozikba Steve Martin romantikus vígjátéka, amelyben egy tévés időjós egy forgalmi jelzőtáblától kap életvezetési tanácsokat.

Harminc évvel ezelőtt mutatták be az L. A. Story - Az őrült várost, amelyből kiderült, milyen lenne egy Woody Allen-film, ha Los Angelesben játszódna, és a főszerepet Allen helyett Steve Martin alakítaná. Összeszedtük a film legizgalmasabb triviáit!

  • A filmet a Woody Allen, Francis Ford Coppola és Martin Scorsese által jegyzett New York-i történetekre adott válaszként pitchelték a stúdiónak.  
  • Martin önéletrajza szerint a filmhez az inspirációt a Maid of Coolmore című ír balladából vette. A forgatókönyvet hét éven át finomította.
  • A nyitójelenet, amelyben egy óriási, felfújható hot dogot reptetnek át a városon egy helikopterrel, utalás a Fellini-féle Az édes élet nyitányára, amelyben egy Jézus-szobrot szállítanak Róma felett hasonló módon.

  • A londoni újságírót, akibe a Steve Martin által alakított időjós beleszeret, a színész akkori felesége, Victoria Tennant alakította. Korábban egy közös filmjük volt csak, az 1984-es Mindenem a tied.
  • A film tele van rejtett és nyílt Shakespeare-utalásokkal. A temetőben megpillanthatjuk az író sírját, a későbbi sírásó jelenet a Hamletre utal, a főszereplő kétszer is a híres drámaírót idézi, a sztori pedig a Szentivánéji álomból és A viharból is merít. Előbbiből a szeretőket cserélő párokat, utóbbiból a szerelmeseket zátonyra futtató vihart, az áldást adó isteneket és az Ariel nevű karaktert.
  • A főszereplő autójának rendszáma, a 2GAT123 látható többek közt a Beverly Hills-i zsaru II.-ben, a Nyomásban, A jövő kezdetében, a Trafficben, az Őrült és gyönyörűben, a Mulholland Drive - A sötétség útjában, a S.W.A.T. - Különleges kommandóban és a Két pasi - meg egy kicsiben. Kaliforniai járművek estében ez a bevett fikciós rendszám, hasonlóan az "555"-ös telefonszámhoz.
  • A Steve Martin által alakított Harris K. Telemacher olyan versből idéz, amely a színész saját szerzeménye, és amelyet egy korábbi filmjében, az Agyban nagyban már előadott.
  • A forgalmi jelzőtáblát, amely kapcsolatban lép a főhőssel, úgy programozták, hogy több nyelven is képes legyen üzenni, elkerülve így a szinkronizálást a külföldön játszott verzióknál.

  • Az előzetesekben és teaserekben látott jelenetek egy részét hiába is keresnénk a filmben. A John Lithgow által alakított moziügynök azt tanácsolja a főszereplőnek, hogy ha megbeszélésre siet, akkor szökelljen, mert az a tökéletes kompromisszum a séta és a futás közt. A filmből nemcsak ezt a jelenetet vágták ki, de Lithgow karakterét is, ettől függetlenül többször utalnak a figurára szóban. Harris bokszoló szomszédjának szerepét játszó Scott Bakula jeleneteit szintén kivágták.
  • A forgatókönyv első változatából kiderül, hogy a forgalmi jelzőtáblák azért tudnak kapcsolatba lépni az emberekkel, mert egy űrlény megbuherálta őket. Az idegent bele is írták a történetbe, Jon Pertwee játszotta volna, de rossz egészségügyi állapota miatt nem vállalta, ezért az új változatból inkább kiírták a karaktert.
  • A SanDeE-t alakító Sarah Jessica Parker később úgy nyilatkozott, hogy ez a szerep változtatta meg az életét. Korábban csak „kisegér”-típusú lányokat vagy a főhős legjobb barátnőjét játszhatta el. Hollywoodban senki nem gondolta róla, hogy szexi lenne, az L. A. Story - Az őrült város bemutatója után azonban megnyíltak előtte az ajtók.

  • Steve Martin egy róla készült 1999-es könyvben úgy nyilatkozott, hogy felnőtt filmkarrierje az 1984-es Mindenem a tieddel kezdődött és az L. A. Story - Az őrült várossal ért véget.
  • Három Enya-dal is hallható a filmben, az Epona (az Enya című albumról), az Exile (a Watermark című albumról), és az On Your Shore. Hiába hallható sok emlékezetes dal a filmben, a filmzene külön soha nem jelent meg.
  • A film 15 éves évfordulójára megjelentetett DVD-kiadásához képest a későbbi digitális verziókban néhány dialógot újraszinkronizáltak.
  • Olyan sztárok tűnnek fel a filmben egy-egy cameo erejéig, mint Terry Jones (csak hangban), Paula Abdul, Chevy Chase, Rick Moranis, Woody Harrelson, Iman és Martin Lawrence.