Ütős 6. résszel készíti elő a nagy finálét a Trónok harca stábja

Pucérkodás nélkül, sárkányokkal is jól működik az HBO kultsorozata.

Ha nem lenne elég az HBO-nak a hekkerek folyamatos szivárogtatása, a spanyol HBO szerencsétlenkedése miatt jóval hamarabb került ki a netre a Trónok harca 7. évadának 6. része. Mi azért becsületesen megvártuk a vasárnap esti amerikai és a hétfő hajnali magyarországi premiert, így csak most írtuk meg az epizód kibeszélőjét (a korábbi részeké ittittittitt és itt olvasható).

Vigyázat, extrém spoilerveszély!!!


Lássuk először is a szokásos áttekintést: mi valósult meg a 6. részben a tavaly kiszivárgott sztorivázlatból?

  • Havas Jon, Óriásvész Tormund, a Véreb, Ser Jorah, Myri Thoros, Berric Dondarrion és Gendry(?!?) titokban elhajóznak Sárkánykőről fel északra, a Tengermelléki Keleti Őrséghez, a feketeköpenyesek partmenti erődjéhez. --> Pontosan így történt.
  • A kalandozócsapatot megtámadja az Éjkirály serege, akik ráadásul egy brutális élőholt jegesmedvét is csatasorba állítanak. Egy szomorú jelenetsorban a medve végez Thorosszal. --> Így történt, annyi különbséggel, hogy a részeges tűzpapot másnap reggel találják meg holtan.
  • Jonékat harapófogóba szorítja a Mások serege egy kis sziget befagyott taván. Majdnem odavesznek, amikor váratlan segítség érkezik: Daenerys a sárkányaival visszavisz mindenkit a Keleti Őrség erődítményébe. Jon azonban hősiesen a szigeten marad. --> Pontosan így történt.
  • Jont kis híján megölik a Mások és a zombik, de felbukkan Benjen Stark, alias Hidegkéz, és hősiesen feltartja a zombikat, amíg a félholtra pofozott Jon elmenekül a nagybátyja hátasán--> Így történt.
  • Az Éjkirály elkapja Daenerys egyik kisebbik sárkányát, az aranyszínű Viseriont, aki ezután élőholt sárkányként szolgálja a Másokat. --> Majdnem így történt, annyi különbséggel, hogy egy eldobott jégdárdával ölte meg a sárkányt, és csak az epizód végén támasztotta fel.
  • Havas Jon és Daenerys bensőséges jelenetével zárul az epizód: a fattyú megígéri a nagynénjének, hogy lemond az Észak Királya titulusról, ha a sárkánykirálynő segít neki a Mások elleni harcban. --> Nagyjából így történt: miután Havas Jon Danynek nevezi Daeneryst, elfogadja királynőjének. Még le is térdelne, csak hát épp ágyban fekszik, sebesülten egy hajón...
  • Ser Jorah és Havas Jon kezdetben utálják egymást, de aztán egész könnyen összebarátkoznak. Az egyik részben Jon felajánlja a kardját, Hosszúkarmot Jorahnak, ám a kőfertőzött lovag visszautasítja a gesztust. --> Pontosan így történt.

Oké, volt jó sok hülyeség is a mostani részben. Például hogy Gendry pár óra alatt lefutja azt a távot az örök hó birodalmától a Falig, amit a Mások vezette ármádia csak 6 évad alatt volt képes legyűrni, vagy hogy a faltól Sárkánykőig egyetlen nap alatt elrepül egy hírvivő holló – egy sárkány még oké, megcsinál egy ilyen bravúrt, de a vándormadaraink sem teremnek csak úgy hipp-hopp Afrikában... Na de ne akadjunk fel ilyen apróságokon, ezekben már régen nem konzekvens a sorozat. Lássuk inkább a 7 legjobb jelenetet!

1. Tormund és a Véreb beszélgetnek

Amilyen nyomasztónak és kilátástalannak indult a „westerosi hét szamuráj/mesterlövész” Falon túli kalandja, olyan jókat lehetett nevetni azon, ahogy a két nagydarab harcos egymást kóstolgatja. Az idétlen Tormund-Brienne szerelmi szál természetesen itt is előjön: a vörös vadember arról álmodozik, hogy a szőke amazon egy rakás óriásbébit szül majd neki, akik leigázzák az egész világot. G.R.R. Martin persze kötve hiszem, hogy ilyen marhaságokat írt volna a sohanapján megjelenő 6. regényének kéziratába. De mivel a sorozat most már nem az ő könyvein alapul, hanem egy tipikusan hollywoodi, klisés szinopszison, ebbe a Trónok harcába belefér az is, hogy a kommandóscsapat tagjai beszólogatnak egymásnak, mint a Predátorban vagy A bolygó neve: Halálban. 

2. Jon visszaadná Ser Jorahnak Hosszúkarmot

Nekem ez is egy fontos jelenet volt, hiszen Ser Jorah-on látszott, hogy azért ő is szívesen suhogtatná családja ősi valyriai kardját. Az eredetileg medvefejes pengét ugyanis Jeor Mormont, az Éjjeli Őrség egykori parancsnoka a fiának, Ser Jorahnak adta, ám Jorah méltatlanná vált rá, amikor vadakat adott el a rabszolgakereskedőknek, és száműzték. A Mormontok ezután visszaküldték a kardot a Falra, Jeornak, tőle pedig Jon örökölte meg.

3. Thoros halála

A részeges tűzpap eddig hatszor támasztotta fel a lángoló pallost forgató félszemű lovagot, Berric Dondarriont, ám az élőholt medvével vívott csatát már nem élte túl. Nekem mindig is szimpatikus karakter volt, még úgy is, hogy a nagyobb jó érdekében gonosz módon odaadta Gendryt Melisandre-nek, mivel a vörös papnő a Baratheon-fattyú fiú királyi vért fel tudta használni az ördögi praktikáihoz. Sajnos Thoros halálával most már teljesen biztos, hogy a regényekkel ellentétben a sorozatban nem fog semmiféle szerephez jutni Kőszív úrnő, mivel most már nem maradt senki, aki feltámaszthatná Catelyn Starkot (a könyvben Thoros hozta vissza az életbe a Fény Ura segedelmével).

5. Látványos zombidarálás

Eszelősen szórakoztató zombiharcot raktak a készítők ebbe a részbe: az Evil Dead 3 óta nem volt ennyire király fantasy környezetbe tett csata, ahol buta csontvázharcosokat öl halomra a vagány főhős! Oké, persze, várható volt, hogy a sokszoros túlerő ellen Havas Jon kis csapata semmit sem ér, és Daenerys sárkányainak kell megmenteni őket – mint mikor a háborús filmekben az utolsó utáni pillanatban megérkezik a légierő, és jól szétbombázza ellent.

6. Viserion halála

Sajnos az is eléggé kiszámítható filmes fordulat volt, hogy még a sárkányok sem számítanak jolly jokernek a Mások és a zombisereg ellen. Az Éjkirály ugyanis egy gerelyhajító olimpikont megszégyenítő dobással iktatta ki az egyik fiatal sárkányt, Viseriont. Így máris kérdésessé vált, mi lesz azzal a konteóval, amely szerint három Targaryen-leszármazott, Daenerys, az unokaöccse, Havas Jon és Tyrion (akinek nem Tywin az apja, hanem II. Aerys Targaryen király, aki megerőszakolta Joanna Lannistert) fogja megülni a három sárkányt a nagy fináléban?

6. Benjen Stark halála

A Hideg Kézzé átváltozott Benjen Stark nem először húzta már ki a bajból a Stark-gyerekeket. A 6. évadban emlékezetes jelenet volt, amikor megmentette Branékat  a zombiktól, és most is pont ugyanígy, a semmiből felbukkanva, a láncos lámpásával kergette szét a csontvázharcosokat, hogy Jon elmenekülhessen. Sajnos Benjen bácsi már nemigen fog több Stark-gyereket megmenteni az élőholtaktól...

7. Élőholt sárkány lett Viserionból!!!

A tavalyi sztorivázlatban ugyan már benne volt ez a fordulat, de így is elég ütős volt, ahogy egy seregnyi zombi lánccal rángatja ki az elhullott sárkányt a jég alól, az Éjkirály pedig feltámasztja.