Változtatni kellett a Keresztanyu forgatókönyvén a háború miatt

Nem viccelődnek többé az oroszokon és az ukránokon a Keresztanyuban. A módosításra természetesen az orosz-ukrán háború miatt került sor.

Hétfőn derült ki, hogy a népszerű, az ukrán határ közelében játszódó sorozatból az RTL Magyarország berendelte a negyedik évadot is. „A Keresztanyu egy kitalált történet, ami békeidőben játszódik, ezért nincsen semmiféle párhuzam és összefüggés a háborús eseményekkel. (…) Az RTL Klub műsorán pedig továbbra is láthatóak lesznek hétköznap esténként a harmadik évad epizódjai” – jelentette ki Kolosi Péter a Népszava felvetésére.

A lap azt is megkérdezte, változtatnak-e a forgatókönyvön a háború miatt, amire azt a választ kapták, hogy

az alkotók több olyan, viccesnek szánt megjegyzést is kihúztak, amelyek az orosz és ukrán népre vonatkoztak.

Ezeket a harmadik évad részeiből kivágták, a negyedik évad epizódjaiba pedig már nem is írnak hasonló jellegű poénokat.




Nem először történt egyébként, hogy a szériában reagáltak az invázióra. A múlt héten a közönség megnyugtatása érdekében három napon át leadtak az epizódok előtt egy olyan videót, amelyben a főszerepet, azaz Róza mamát alakító Molnár Piroska – Kolosi szavaival élve – „megható szavakkal szólt a nézőkhöz és a háború sújtotta országban maradt, valamint menekülni kényszerült emberekhez”.

„A Keresztanyu az ukrán-magyar határon játszódó fiktív történet, ami békeidőben játszódik, ám

a földrajzi párhuzam miatt az alkotók úgy gondolták, fontos kifejezni együttérzésüket

a nagyon nehéz időszakot átélő emberekkel” – indokolta a döntést a programigazgató, aki egyébként azt is elmondta, hogy a széria nézettsége az invázió óta is stabil (mi ebben és ebben a cikkünkben írtunk róla, hogy alakult a Keresztanyu nézettsége az utóbbi hetekben).


(via Népszava, Media1)