10 dolog, amit talán nem tudtál Kurt Cobainről

Február 20-án lenne 55 éves a Nirvana 1994-ben elhunyt ikonikus frontembere. Íme néhány érdekes infó a tragikus sorsú grunge legendáról.

Takarítóként dolgozott

Mielőtt a Nirvana befutott volna, mint minden amatőr hobbizenész, természetesen Kurt is civil munkákból tartotta fent magát. Amikor 17 éves korában találkozott a zenekar későbbi basszusgitárosával, Krist Novoselic-kel, éppen gondnokként dolgozott egykori középiskolájában, ahonnan tanulóként nem sokkal korábban tanácsolták el. Takarítói munkát végzett, többek közt WC-ket is pucolt, hogy finanszírozni tudja a zenekar első demófelvételének költségeit. Később egy erre való utalásként jelent meg a felmosóronggyal látható figura a Smells Like Teen Spirit videoklipjében.


Hajléktalan volt

Még a Nevermind felvételei idején sem volt állandó lakhelye, mivel albérletéből nem sokkal korábban kilakoltatták, így barátok kanapéján, vagy épp az autójában húzta meg magát. Ez a helyzet egyébként nem volt ismeretlen számára, ugyanis tinédzserként egyszer élt már hajléktalanként, sőt, állítólag még a híd alatt is aludt, amikor édesanyja kidobta otthonról, miután két héttel az érettségi előtt eltanácsolták a gimnáziumból.

Forrás: Frank Micelotta Archive /Getty Image


Kirúgták a saját bulijáról

Hogy megünnepelje a Nevermind megjelenését, a Geffen kiadó egy zártkörű partit szervezett, ahová természetesen a Nirvana tagjai is hivatalosak voltak. A triót azonban végül a biztonsági őrök vezették ki a teremből, miután a három jómadár egy nagy felfordulást okozó kajacsatába kezdett.

Persze ez nem állította meg őket a mókázásban, és továbbra is a bent maradottakkal beszélgettek az ablakon keresztül, mielőtt még tovább álltak volna, hogy a szórakozást egy barátjuk házában folytassák. Ott aztán Kurt egy kioldott egy porral oltó készüléket, ami miatt végül mindenkinek el kellett hagyni a helyszínt és a bulinak tényleg vége szakadt.

Forrás: Paul Bergen/Redferns


Utálta a legnagyobb slágerét

Bár a Smells Like Teen Spiritet a közönség és a kritikusok is minden idők egyik legjobb dalának tartják (...), Kurt nem osztozott a véleményükön. Idegesítette, hogy a szám akkora siker lett, hogy minden egyes TV-felvételen és koncerten el kellett játszania, mivel úgy gondolta, vannak még legalább olyan jó, ha nem jobb dalai, mint a szóban forgó tétel. Például a Drain You-ról azt mondta, hogy sosem tudná megunni. Kivéve persze, ha akkora slágerré válna, mint a Teen Spirit


Elismerte, hogy „nyúlt” másoktól

Sosem csinált titkot belőle, hogy hatásait igyekezett zenéjébe építeni. A Smells Like Teen Spiritről például azt mondta, hogy készítésekor az volt a célja vele, hogy megírja a tökéletes pop dalt és hogy lemásolja a Pixiest, akikkel olyan mértékben azonosulni tudott, mint korábban még egyetlen más zenekarral sem. Mellettük még a The Kingsmen, a Boston, a The Damned és a Killing Joke bizonyos riffjei is visszaköszönnek egy-egy számában.


Gyűlölte a homofóbokat

Miután az iskolában összebarátkozott egy meleg tanulóval, osztálytársai zaklatni kezdték, mondván ő is a saját neméhez vonzódik. Természetesen ez nem volt igaz, de naplójában később a következőt írta:

Nem vagyok meleg, de bárcsak az lennék, csak hogy feldühítsem a homofóbokat.”

A Nirvana tagjai az egyik Saturday Night Live-béli fellépésük alkalmával, a műsor legvégén hasonló okokból „csókolózni” is kezdtek egymással, a készítők legnagyobb feIhördülésére, akik az ismétlésből már természetesen kivágták az ominózus jelenetet.


Gyomorbántalmai megkeserítették az életét

Egész felnőttkorában gyomorfájás kínozta, s habár több orvost is felkeresett, senki nem tudta diagnosztizálni vagy érdemben kezelni a problémáit, míg hosszú évek után rá nem talált egy gyógyszerre, ami végül segített rajta. Állapota azonban kétségtelenül közrejátszott abban, hogy a drogokat fájdalomcsillapítóként használta, függősége és depressziója miatt pedig végül az öngyilkosságba menekült.


Volt egy képzeletbeli barátja

Gyermekkorában kitalált magának egy képzeletbeli barátot, akinek a Boddah nevet adta. A személyisége gonosz énjének nevezte és őt hibáztatta minden alkalommal, ha valami rossz fát tett a tűzre. Később a Lithium című dal kezdősorában ("I'm so happy 'cause today I found my friends
They're in my head") is utalást tett rá, valamint végül neki címezte hírhedtté vált búcsúlevelét is.


Szólóalbumot tervezett (?)

Többen is úgy gondolják, hogy halála előtt tervei közt szerepelt, hogy a közeljövőben egy önálló albumot is piacra dobjon, a Nirvana mellett. Erik Erlandson, a Courtney Love zenekaraként ismert Hole gitárosa például állítja, hogy Kurt több dalt is eljátszott neki a készülő anyagról, a számokat pedig lenyűgözőnek találta. Ugyanakkor Butch Vig, a Garbage dobosa, aki egyben a Nevermind producere is volt, azt mondja, hogy az ötletek valószínűleg csak Cobain fejében lehettek meg, ugyanis rögzíteni semmit nem rögzítettek belőlük. A mai napig egyetlen, posztumusz "szólólemeze" jelent meg, a Montage of Heck című dokumentumfilm nagyrészt demókat tartalmazó soundtrack albumaként.


Az egyik Foo Fighters-dal róla szól

Bár élete vége felé már sok mindenben összekülönbözött Dave Grohl-lal, akinek több alkalommal is a füle hallatára kritizálta dobolását, illetve az MTV Unplugged koncertre készülve is hatalmas volt a feszültség kettejük között, a Foo Fighters későbbi frontembere még egy dalt is írt egykori zenésztársáról. A szám My Hero címmel végül a Foo Fighters egyik legjobban sikerült és legismertebb slágere lett.