8+2 dolog, amit talán nem tudtál a 82 éves Ringo Starról

1940. július 7-én született a The Beatles egykori dobosa és egyben legidősebb tagja. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány érdekességet a legendás zenészről.

    Gyerekkorában kétszer is majdnem meghalt

    Hat évesen hónapokig feküdt kórházban, sőt, napokra még kómába is került egy vakbélgyulladás okozta fertőzés miatt. Felépülése egy teljes évig tartott, így 8 éves korára még mindig írástudatlan volt. 13 évesen aztán elkapta a tuberkulózist, azaz a TBC-t, aminek köszönhetően ismét hosszú ideig kórházba került. A rengeteg súlyos betegség és suliból való hiányzás, majd végül az oda való visszatérés miatt osztálytársai ráaggatták a Lazarus becenevet, a Jézus által halálból feltámasztott bibliai alak, Lázár után.

     

    Ringo Starr 2019-ben / Forrás: Kevin Winter/Getty Images

     


    A kórházban tanult meg dobolni

    A TBC miatt 13 évesen két évre beutalták egy tuberkulózis kezelésére szakosodott szanatóriumba, de lehet, hogy igaz az a mondás, miszerint minden rosszban van valami jó, ugyanis ott fedezte fel magában a zene iránti érdeklődést. Olyannyira, hogy teljesen elbűvölték az ütőshangszerek és végül a kórházi zenekar dobosa lett.

     

    Nem fog kezet senkivel

    Betegeskedő gyerekként érhető, hogy fokozott óvatosság alakult ki benne a fertőzésekkel szemben, és már gyerekkora óta kerülte a gyakori testi kontaktusokat. Így ő már jóval a koronavírus miatti ökölpacsik előtt kora a könyökével köszönt mindenkinek.

     

    Soha nem evett még pizzát

    Szintén még gyerekként kiderült róla, hogy számos dologra allergiás, többek közt a hagymára, a fokhagymásra és sok fűszerre is. Így aztán soha életében nem fogyasztott még pizzát és nem kóstolt még curry-t sem. Ez azonban nem gátolta meg abban, hogy 1995-ben szerepet vállaljon egy Pizza Hut-reklámban.

     

    Egyedi stílusát balkezességének köszönheti

    Bár alapvetően balkezes, mégis egy jobbkezes dobfelszerelésen játszik. Ugyanis abban az időben, amikor ő zenélni kezdett, a balkezességet még egyfajta hibaként kezelték. Ezért aztán nagymamája megtanította a jobb kezével írni, de természetesen a mai napig a bal végtagját preferálja sok tevékenységéhez. Dobolni azonban a mai napig egy jobbkezes cuccon szokott, viszont balkezes lévén egy egészen sajátos módon. Ennek köszönhetően alakult ki egyedi, különleges játékstílusa is, ami dobosok generációra volt hatalmas hatással az elmúlt bő 50 év során.

     

    Gyűlöli a dobszólókat

    Paul McCartney elmondása szerint sosem találkozott még egy dobossal sem, aki ennyire utálná a dobszólókat, mint Ringo. A nemrég 80. születésnapját ünneplő zenész a következőt nyilatkozta az Abbey Road c. album monumentális zárótételének készítéséről:

    Könyörögnünk kellett neki érte. Annál a résznél, amikor a Carry That Weight átkúszik a The Endbe, azt mondtam neki, hogy ott egy drámai váltásra van szükségünk, energiában és tempóban egyaránt, csupán néhány másodperc erejéig. Végül nagy nehezen beleegyezett és nagyszerű volt benne.”

    Ringo erre a következőképp reagált:

    Fogalmam sincs, hogy csináltam. És soha többé nem tudnám megcsinálni újra.”
    Ringo Starr és felesége Barbara Bach /Forrás: Tristan Fewings/Getty Images for Global Citizen

    Egy Bond-lányt vett feleségül

    1980-ban találkozott Barbara Bach színésznővel, aki Anya Amasovát alakította az 1977-es A kém, aki szeretett engem című James Bond-moziban. Egymásba szerettek és 1981-ben össze is házasodtak. A boldog pár pedig azóta, azaz több mint 40 éve együtt van, ami a szórakoztatóiparban finoman szólva is ritkaságnak számít.

     

    Ő volt az első, aki kilépett a The Beatlesből

    Igaz, csak két hétre. 1969-ben ugyanis, miután egy különösen nehézkes stúdiózás során Paul McCartney éles kritikával illette a játékát, Ringo annyira megsértődött, hogy dühében kilépett a zenekarból. Ezután Peter Sellers hajóján pihentek a családjával Szardínián, ahol a séf polipot szolgált fel nekik, amit Ringo nem volt hajlandó elfogyasztani. A kapitánnyal beszélgetésbe is elegyedett az állatról, az élményből pedig megszületett második önálló szerzeménye, az Octopus’s Garden. Amikor két hét múlva visszatért a stúdióba, dobfelszerelését George Harrison virágokkal borította be.

     

    Hangja nem csak dalaiból lehet ismerős

    Persze elsősorban az angol anyanyelvűek számára, ugyanis 1984 és 1986 között Starr a Thomas, a gőzmozdony című animációs filmsorozat narrátora volt. Később George Carlin, Alec Baldwin és Pierce Brosnan is a hangjukat adták a meséhez, azonban Ringo volt az eredeti, mielőtt átadta a stafétát utódainak, hogy inkább zenei karrierjére koncentrálhasson.

     

    Ő volt a legnépszerűbb Beatle

     

    Ringo Starr 2021-ben / Forrás: Arturo Holmes/Getty Images The Recording Academy

     

    Legalábbis 1964-ben, amikor a banda először érkezett meg az Egyesült Államokba. Ugyanis akkoriban ő kapta a legtöbb rajongói levelet a négy tag közül. 2008-ban pedig úgy látszik még mindig kapott ilyeneket, ugyanis akkor egy meglehetősen furcsa videóban a következőt közölte imádóival:

    Békével és szeretettel figyelmeztetlek benneteket, hogy rengeteg tennivalóm van. Úgyhogy ne küldjetek leveleket. Köszönöm. És mostantól semmilyen tárgyat sem írok alá. Semmit. Mindenesetre, béke és szeretet."