A 90-es évek legmenőbb slágereinek furcsa története

Vannak azok a dalok, amiket indokolatlanul túljátszottak a rádiókban, és vannak azok, amelyek nem véletlenül lettek világslágerek. Utóbbiakkal kapcsolatban szedtünk össze pár érdekes történetet.

A Backstreet Boys belefingott a felvételbe

Az úgy volt, hogy épp a stúdióban vették fel a dalokat. Pont a Balck and Blue című albumon dolgoztak, amikor Howie Dorough került sorra, hogy bemenjen a felvevő fülkébe és felénekelje a The Call című számhoz az adott sorait. Egy ponton, miközben már mindent rögzítettek, Dwight - mit szépítsünk - fingott egyet. Ez a fingás viszont olyan jól sikerült, annyira rajta volt a tempón és a dal harmóniáján, hogy végül Max Martin, a producer benne is hagyta a dalban. Kicsit kellett rajta változtatni, hogy jobban passzoljon a basszushoz, de ez minden.

Ha valami, akkor ez aztán tényleg tökéletes példa volt Max Martin elképesztően zseniális hangkeverésére. 

A fingás jól jött a dalba, ugyanakkor másra is nagy hatással volt. A Backstreet Boys egyik tagja, A.J. McLean szerint ez a szellentés megváltoztatta az addigi stúdiózási szokásaikat. Ettől a ponttól kezdve olyan volt az egész, mintha csak egy fiú öltözőben hülyülnének, a fingásukon röhögnének, miközben azon vannak, hogy a legjobbat hozzák ki a zenéjükből. 

Britney Spears nem finnyáskodott  a Baby One More time-mal

1998-ben Britney Spears a semmiből robbant be. A Baby One More Time című dal és a hozzá tartozó klip is rongyosra lett játszva. Utóbbi népszerűsége annak is betudható, hogy erősen szexuálisan túlfűtött volt a hangulata a klipnek, amiben az akkor 17 éves Britney iskolás lányként szerepel. És persze a refrénben elhangzó Hit Me Baby (Üss meg babám) is beindította egyesek fantáziáját. 

A dalt egy svéd dalszerző nevéhez lehet kötni, aki házalt a szerzeményével a Backstreet boysnál, a TLC-nél és a FIve-nál is. Egyik bandának sem kellett, mivel neccesnek találták az említett részt, ami fizikai bántalmazásra buzdít.

A TLC egyik tagja azt mesélte az Mtv-nek, hogy amúgy a dal tetszett neki, csak nem érezte, hogy ez sláger lenne. Azt meg pláne nem gondolta, hogy ez egy TLC-dal lenne. Egyszerűen nem illett a dal az imidzsükbe.

Britney Spears köszönte szépen, neki nem volt különösebben nagy baja az említett sorral - bár a címből kihagyták a Hit me-t. És ezzel a dallal sikerült is egyből világhírnév.

Eminem a koltyón ült, amikor megihlette a Slim Shady-t

Szó szerint. Úgy látszik ez a popszakma ilyen altesti dolgoktól hemzseg, ugyanis a Backstreet boys fingós sztorija után ismét egy hasonló esettel állunk szemben. Eminem elmesélte, hogy első nagy slágerének, illetve az abban szereplő alteregó ötlete mégis honnan jött neki. Hogy hol és mit csinált, amikor a múzsa homlokon csókolta a művészt? Hát épp a klotyón ült és kábelt fektetett. Ekkor ugrott be neki az a két szó: Slim Shady. Annyira megtetszett neki ez a szópár, hogy egyből elkezdett rá rímeket faragni. Aztán kitörölte a seggét, majd ment is, hogy felhívjon mindenkit, hogy kikérje a véleményüket. Attól kezdve, hogy kipattant a fejéből (mármint a seggéből) ez az egész Shady koncepció, onnantól  két hét kellett még, hogy megírja a komplett Slim Shady lemezt. Az ezen szereplő első dal, az 1:05 hosszú Intro még nem az, ami híressé tette. A két évvel később megjelent albumon is szerepelt a dal, de a 2001-ben megjelent The Real Slim Shady az, ami igazi világsiker lett.

Justin Timberlake majdnem Michael Jacksonnak írta az NSYNC nagy slágerét

Nem a Bye, Bye, Bye-ról van szó, amiben elhangzik Timberlake szájából a minden év április végén elsüthető poén, miszerint: It’s gonna be May. Kétségtelen, hogy ez a fiúbanda legnagyobb slágere. Jelen pillanatban is 326 milliós megtekintésnél jár a YouTube-on. Ennél szerényebb (40 milliós) nézettséget ért el a Gone, aminek nagyon különleges története van.

Timberlake a dalt alapból Michael Jecksonnak írta, akinek a menedzsere köszönte szépen, de nem kérte. Végül a fiúbanda megtartotta magának. Nem mellesleg ez volt az egyik legszemélyesebb, legérzelmesebb dal, amit addig írt. A Gone végül eljutott Michael Jacksonhoz, akinek meg is tetszett a szerzemény. Annyira, hogy megkereste Timberlake-t, és felajánlotta neki, hogy legyen ez a kettejük duettje. Tehát ez egy Michael Jackson feat. Justin Timberlake produkció lehetett volna. Mivel a dalt már felvették az NSYNC-kel, sőt, meg is jelent, ezért Timberlake visszautasította a lehetőséget. Tehát a bandát nem lehetett volna kihagyni ebből a buliból. Jackson ebből nem engedett, csak duettként tudta elképzelni, és mivel neki nem kellett a fiúbanda többi tagja, csak Timberlake, ezért a Gone maradt sima NSYNC-dal.

Ki nevezte el a Fűszeres Csajokat?

A Spice Girls tagjait ismerheti mindenki, aki kicsit is élt a 90-es években. Ott voltak mindenhol, minden ifjúsági magazin középső oldalán kihajtható óriásposzterként. Végtelenítve szólt az összes daluk. 1994 és 2000 között voltak a legaktívabbak. Ez idő alatt kiadtak három albumot. Van egy negyedik albumuk is, ami 2007-ben jelent meg, de ez egy Greatest Hitt válogatás, ami egy újra összeállás örömének és persze a plusz bevételszerzésnek köszönhető. Minden idők legismertebb és legsikeresebb lánybandáját nem kell bemutatni. Mindenki ismeri Melanie Brown-t, Geri Hallliwell-t, Melanie Chisholm-t, Emma Bunton-t és Victoria Beckham-et. Ismertebb nevükön Scary Spice, Ginger Spice, Sporty Spice, Baby Spice és Posh Spice.

Ezekkel a becenevek már beégtek a köztudatba, pedig nem volt ez ennyire tudatosan kitalálva. Az igen, hogy 5 teljesen különböző stílusú csajból álljon a banda, de a nevekkel nem a Spice Girls mögött álló kiadó rukkolt elő. Az egész egy lusta újságírónak köszönhető. Mel B mesélt erről egy interjúban, hogy volt egy magazin, ami írt róluk egy cikket és egyszerűen az újságíró valószínűleg túl lusta volt megjegyezni a teljes nevüket, így kitalálta ezeket a beceneveket, amivel végülis úgy voltak a lányok, hogy jó lesz ez. Az újságíró pedig a Top Of The Pops magazin egyik szerkesztője, Peter Loraine-nek volt.