Íme 15 nyári dal, amit mindenképpen hallanod kell

Beköszöntött a június, elindult az év legmelegebb évszaka. Ez alkalomból összegyűjtöttünk néhány nyári himnuszt különböző műfajokból és évtizedekből, a teljesség igénye nélkül.

The Lovin' Spoonful: Summer in the City (1966)

A forró nyári napok nehézségeiről lamentáló szám már az ötödik volt a ’60-as évek sztárcsapatának Top 10-es amerikai sikerdalainak sorában, azonban az egyetlen, ami egészen a Billboard 100-as lista csúcsáig menetelt. 1994-ben Joe Cocker is feldolgozta, jóval kevesebb sikerrel, azonban nekünk, magyaroknak az ő verziója talán ismerősebb lehet.


Sly & the Family Stone: Hot Fun in the Summertime (1969)

A ’60-as-’70-es évek egyik legnagyobb hatású pszichedelikus soul/funk csapata egészen a Billboard 100-as listájának 2. helyéig jutott ezzel a dallal, ami azóta is minden idők egyik legnagyobb nyári himnuszának számít.

 

Mungo Jerry: In the Summertime (1970)

Akárcsak a ’80-as évek egyslágeres csodája, a Danny Wilson esetében, általános tévhit, hogy a Mungo Jerry név egy szólóelőadót takar. Az igazság azonban az, hogy ebben az esetben is egy zenekarról van szó, a frontember neve pedig Ray Dorset, aki egyben a szóban forgó dal szerzője is. A szám szinte minden országban a slágerlisták élére került, végül több mint 30 millió példányban kelt el világszerte, később pedig még Shaggy is elkészítette belőle saját verzióját.

 

Alice Cooper: School's Out (1972)

A shock rock királyának egyik legnagyobb klasszikusa minden ’70-es évekbeli tinédzser himnusza volt, hiszen a szám az utolsó tanítási napot, a szünidő kezdetét ünnepli, ami Cooper szerint a karácsony mellett az év leginkább várt és legjobb időszaka. A szám az eredeti Alice Cooper zenekar első és legnagyobb slágere lett, hiszen az USA-ban a legjobb 10 közé jutott.

 

John Travolta & Olivia Newton-John: Summer Nights (1978)

Az ’50-es évek végén játszódó Grease című musical egyik legismertebb dala az 1978-as év egyik legnagyobb slágere lett, az ikonikus mozi filmzene lemeze pedig közel 40 millió példányban kelt el szerte a világon.

 

The Go' Go's: Vacation (1982)

Belinda Carlisle new wave csapata a ’80-as évek elejének egyik legnépszerűbb, csak lányokból álló zenekara volt, ez a dal pedig már a második Top 10-es slágerük volt az Egyesült Államokban. A hozzá készült videoklip a nem sokkal korábban elindult MTV egyik nagy kedvencének számított.


Bananarama: Cruel Summer (1983)

A ’80-as évek legsikeresebb angol lánycsapata, ami szülőhazájukban azonnal a legjobb 10 közé került, az Egyesült Államokban pedig a banda első Top 10-es slágere lett, miután felcsendült az egy évvel később mozikba került a Karate kölyök című filmben.

 

Don Henley: The Boys of Summer (1984)

Az Eagles dobos/énekesének legnagyobb szóló slágere, amit Tom Petty gitárosa, Mike Campbell eredetileg a 2017-ben elhunyt énekesnek írt, aki azonban visszautasította azt. Később már megbánta döntését, ami nem is csoda, hiszen a szám végül egy Grammy-, és négy MTV VMA-díjat is hozott Henley számára.


Bryan Adams: Summer of 69 (1984)

A kanadai szupersztár talán legismertebb ’80-as évekbeli dala, ami az énekes elmondása szerint az általános vélekedéssel ellentétben nem 1969 nyaráról szól, ugyanis a 69-es szám nem az évszámot, hanem a szexpozíciót jelöli a dal címében. Erre utal a „me and my baby in a 69” sor is, azonban a társszerző Jim Vallance szerint ezt csupán egy viccnek szánták, amit végül megtartottak a végleges verzióban is.


Y&T: Summertime Girls (1985)

Az eredetileg egy amerikai The Beatles-lemez címe után Yesterday & Today néven alakult hard rock banda már bő 10 éve a pályán volt, amikor piacra dobta karrierje legnagyobb és legemlékezetesebb slágerét. A melodikus rock műfaj egyik legkiválóbb refrénjével rendelkező szám humoros videoklipje az MTV egyik legjátszottabb kisfilmje volt, a dal pedig azóta is az amerikai klasszikus rock rádiók nagy kedvencének számít.

 

Beach Boys: Kokomo (1988)

A listánkra gyakorlatilag bármelyik dal felkerülhetett volna az ikonikus surf rock csapattól, akik a ’60-as évek során maguk voltak a kaliforniai álom megtestesítői, a választásunk most mégis egy késői klasszikusukra esett. A fiktív helyszínről szóló szám a Koktél című Tom Cruise-mozi betétdala volt és 22 év után a banda első #1 slágere lett az Egyesült Államokban, egy teljesen új generációval, az MTV közönségével is megismertetve a csapat nevét.

 

Jimi Jamison: I’m Always Here (1991)

Nem is lehetne teljes egy hasonló lista a Baywatch című TV-sorozat legendás főcímdala nélkül, amit a Survivor 2014-ben elhunyt második énekese adott elő zseniálisan, hiszen, ha valami a nyár szinonimájaként él a fejünkben, akkor az a homokos malibui tengerpart és a piros fürdőruhás vízimentők.


DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince: Summertime (1991)

Will Smith és Jeff Townes ártalmatlan és humoros duója a ’80-as évek végén az egyik első hip hop formáció volt, ami igazi mainstream sikereket ért el, jelentősen megosztónak bizonyulva ezzel a műfaj híveinek körében. A Kool & the Gang Summer Madness című klasszikusán alapuló dal sikere azonban tagadhatatlan volt: már a második Grammy-díjat hozta meg számukra és a Billboard 100-as listáján is a legjobb 5 közé jutott.

 

Kid Rock: All Summer Long (2007)

A rap rock fenegyerekből southern és country rock énekessé avanzsált Robert Ritchie két rockklasszikusból, a Lynyrd Skynrd Sweet Home Alabamájából és Warren Zevon Werewolves of Londonjából gyúrta össze a szóbanforgó dalt, ami végül nem csak a 2008-as év, de egész karrierje legnagyobb slágere lett.

 

Katy Perry: California Gurls (2010)

Az utóbbi 15 év egyik legnagyobb szupersztárjának Snoop Dogg közreműködésével elkészített dala 2010 nyarán hat héten át vezette az amerikai Billboard 100-as mezőnyét, de világszerte a listák előkelő pozícióiban végzett. Perry a számot később a 2015-ös Super Bowl félidejében is előadta, a dalt pedig már megjelenését követően az egyik legnagyobb modernkori nyári himnusznak kiáltották ki a kritikusok.