Fesztivál

A reneszánsz sárkány éve - Báthori 550 emlékév

Vác
2024. március 09. (szombat) 15:00 - 2024. szeptember 07. (szombat) 18:00

Helyszín:

Vác
2600 Vác

Vác ebben az évben megidézi a város reneszánsz virágkorát. Az eseménysorozat apropója, hogy 550 évvel ezelőtt szentelték váci püspökké a humanista Báthori Miklóst, aki Mátyás király udvarával vetekedő reneszánsz központot alakított ki Vácon.

Az emlékév folyamán a szervezők látványos, korhű felvonulással, hagyományőrző bemutatókkal, időszaki kiállításokkal, koncertekkel, előadásokkal, jelmezversennyel, kézműves foglalkozásokkal, reneszánsz finomságokkal várják az érdeklődőket.

A több hónapon átívelő eseménysorozat célja, hogy a látogatók bepillantást nyerjenek a város 15-16. századi virágkorába. A résztvevők megismerhetik az itáliai művészetek, tudományok és mesterségek iránt rajongó Báthori Miklós munkásságát, a ma már csak töredékekben látható váci reneszánsz építkezéseket, és átfogó képet kaphatnak a korszak gasztronómiájáról, öltözködéséről, szórakozási szokásairól és fegyvereiről.


Történeti háttér
Vác reneszánsz korszakának meghatározó alakja Báthori Miklós püspök volt, akit 550 évvel ezelőtt iktattak be hivatalába. Tanulmányait Itália legjobb egyetemein végezte, és az ott megszerzett műveltség egész életére hatással volt. 1474-től 1506-ban bekövetkezett haláláig volt a váci egyház püspöke, ez idő alatt pedig itáliai kapcsolatait is megmozgatva alakított ki egy virágzó, Mátyás király budai udvarához hasonlatos humanista székhelyet, amely a művészetek és a tudományok fellegvára volt. Kiváló szobrászokat, kőfaragókat, festőket, építészeket hívott Vácra, akikkel újjáépíttette a palotát és a székesegyházat. A belső tereket gyönyörű, reneszánsz szobrokkal, domborművekkel és padlótéglákkal díszítették.


Báthori Miklós a szerteágazó Báthori dinasztia ún. ecsedi ágának a tagja, és felmenőihez hasonlóan az ő címerében is megjelenik a legendás sárkány. A történet szerint az ország keleti felében lévő ecsedi láp mocsarában egy sárkány lakozott. Szent István királyunk (1000/1001-1038) idején történhetett, hogy a család egyik ősének tartott, Opos nevű vitéz legyőzte a láp sárkányát és tettének bizonyságául kitörte a sárkány három fogát. A király tettéért méltón megjutalmazta. A legenda szerint tehát ebből a három sárkányfogból alakult ki a Báthori féle sárkányos címer.


 

Időszaki