Könyv

Élő Csenge Enikő: Apám országa

Kristály Színtér (Nagyszínpad)
2024. május 23. (csütörtök) 17:00

Helyszín:

Kristály Színtér (Nagyszínpad)
1138 Budapest, Margitsziget

A szerzővel beszélget és közreműködik Csemer Boglárka Boggie


„Ennek a könyvnek a címszereplője az apa, de szól az anyáról is, meg a családról, a szerelemről, a halhatatlanságról, a testképzavarról, a szabadságról, sőt még azt is megtudjuk belőle, hogy melyik a világ legnagyobb slágere. De ezek a versek mégis az Istenhez fordulnak. Az Isten Élő Csenge számára reális valóság: a Legfőbb Létező, akár tagadja éppen, akár hiszi, akár kisbetűvel írja, akár Naggyal. Az ő számára az eső: többé nem az eső, hanem visszadobott imáim.


Istennel lehet pörölni, vitatkozni, lehet alkudozni. Megtették már az ószövetségiek is. Élő Csenge versei is pörölnek, vitatkoznak és alkudoznak, mert nála is nagy a tét: az élete. Nézd, Uram, ez az! Mit csináljak vele? Ezek a gyönyörű versek vagányul kiállnak költőjük lelki üdvéért: súlyosak és szemtelenek, meghatóak és vidámak, vadak és őszinték." (Kemény István)


Élő Csenge Enikő 1992-ben született Sopronban. Verset, prózát ír, kreatív írást tanít fiataloknak. Vallástörténészként végzett a KRE BTK-n, jelenleg doktori tanulmányait végzi az ELTE BTK Doktori Iskolájában, Antik és középkori filozófia programon. 2021-ben Móricz Zsigmond-ösztöndíjban, 2022-ben Ferencvárosi József Attila Irodalmi támogatásban részesült. A FISZ-JUNIOR program alapítója. Az Apám országa az első verseskötete.


BOGGIE (Csemer Boglárka) zenés-kortárs irodalmi rendezvénysorozata a korábbi sikeres évadokat követően februárban született újjá a Scolar Kiadó Könyvesboltjában. 2024-ben Mechiat Zina, Szálinger Balázs és Áfra János voltak Boggie vendégei, május 23-án a Margón pedig egy rendhagyó eseménnyel zárja a tavaszi évadot, Élő Csenge Enikő Apám országa című verseskötetének bemutatójával.


A Scolar Kiadó programja.